De 28 minidocumentaires van Monumenten Spreken over de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek zijn al bijna 60.000 keer bekeken op het YouTube-kanaal van de stichting. 

De stichting bestaat officieel niet meer, omdat ‘de klus’ geklaard is. Al het materiaal is overgedragen aan het 4 en 5 mei comité Zaanstad, dat ervoor zorgt dat de films, de website en het lesmateriaal onder de aandacht blijft van de jeugd. 

De film over Hannie Schaft is het meest bekeken, ruim 10.000 maal. Andere veelbekeken films gaan over het monument bij de Prins Bernhardbrug, de Prins HendrikkadeAssendelftVerblifa Krommenie, het monument aan de Provincialeweg in WormerveerJan Bonekamp en Hannie Schaft (Zaandam), het Zaanlands Lyceum, de Joodse begraafplaats, Polak en Schwarz en het Verzetsplantsoen.

Razzia Krommenie

Het verhaal achter de plaquette aan de muur van de Nederlands Hervormde Kerk in Krommenie is ‘actueel’. Vandaag 73 jaar geleden, in de vroege ochtend van zaterdag 16 december 1944, wordt in Krommenie een pamflet verspreid: niemand mag naar buiten. Mannen van 17 tot 40 jaar moeten zich om 9 uur op de stoep van hun huis melden met voedsel voor drie dagen. Op niet-melden staat een zware straf en verbranding van het huis…