Financiële problemen voor Het Hem, investeerder trekt zich terug

Het Hem, het culturele centrum op het Hembrugterrein, moet op zoek naar investeerders. Amerborgh International, de belangrijkste financier van het centrum, trekt zich terug.

Het personeel wordt naar ‘een minimum’ teruggebracht en de activiteiten worden uitgesteld tot 2021. Er zijn enkele nieuwe investeerders maar dat is niet genoeg. Vanaf 25 mei start Het Hem een crowdfunding-campagne.

Het Hem stelt dat “de pandemie en de daaraan verbonden economische terugval Het HEM vroeg in haar bestaan treffen en vragen om een nieuwe aanpak. Amerborgh International heeft de ontwikkeling van Het HEM afgelopen jaar mogelijk gemaakt maar besloot als hoofdfinancier dat de verplichtingen en risico’s van een organisatie zoals Het HEM niet meer te waarborgen vielen.”

Door de grote economische terugval ten gevolge van COVID-19 stelt Het Hem dat ze genoodzaakt zijn “om de financiering versneld te diversifiëren”. Daarom gaat het centrum “een beroep doen op haar enthousiaste achterban”. De crowdfunding-campagne gaat Shoot Us With Love! heten.

Het Hem gaat in 2021 de grote ruimtes openstellen voor culturele initiatieven die door de lockdown en de 1 1/2 meter maatregelen elders in de verdrukking zijn gekomen.

Investeringsmaatschappij Amerborgh is eigendom van Alex Mulder, een ondernemer die groot is geworden in de uitzendbranche (Unique). Amerborgh investeert regelmatig in kunst en cultuur zoals de musical Soldaat van Oranje, In Amsterdam is geïnvesteerd in de Rode Hoed, Felix Meritis, het Compagnietheater en het bezinningscentrum De Nieuwe Liefde.

Foto: Menno de Haas

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Ontzettend jammer. Ik heb er met veel plezier tot nu toe alle tentoonstellingen bezocht en was iedere keer weer verrast hoe men van de ruimte gebruik heeft gemaakt. Wel verbaasde ik me altijd over de geringe aantallen bezoekers. Het is triest dat een dergelijke culturele verrijking het in Zaandam niet goed doet.
  Waarschijnlijk is de ligging op het Hembrugterrein daar ook debet aan: erg ver vanuit het centrum van Zaandam en vrijwel onbereikbaar vanuit Amsterdam. Het is niet de enige instelling op het terrein die daar last van heeft.
  Hopelijk vindt men een goede oplossing om alsnog dit mooie initiatief van Het Hem doorgang te laten vinden.

 • Triest gezicht om die foto te zien. Mijn oude werkgever, jaren gewerkt met veel plezier. Goed dat er iets voor terug komt.. Eurometaal terrein heeft wat

 • Zo jammer als dit ophoudt te bestaan.Ben al vaak geweest, ook met groepjes en iedereen was enthousiast. Misschien tocheb probleem van de infrastructuur aldaar en de slechte bereikbaarheid!

 • Danielle Schouten

  Ah wat jammer, ik vind het zo’n fijne plek. Maar merk wel dat weinig mensen het nog weten te vinden!
  Is het niet juist een kans om open te blijven daar jullie door de grote ruimtes makkelijker kunnen inspelen op de 1,5 meter samenleving en bezoekers zich veiliger kunnen voelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *