Het Hem, het culturele centrum op het Hembrugterrein, moet op zoek naar investeerders. Amerborgh International, de belangrijkste financier van het centrum, trekt zich terug.

Het personeel wordt naar ‘een minimum’ teruggebracht en de activiteiten worden uitgesteld tot 2021. Er zijn enkele nieuwe investeerders maar dat is niet genoeg. Vanaf 25 mei start Het Hem een crowdfunding-campagne.

Het Hem stelt dat “de pandemie en de daaraan verbonden economische terugval Het HEM vroeg in haar bestaan treffen en vragen om een nieuwe aanpak. Amerborgh International heeft de ontwikkeling van Het HEM afgelopen jaar mogelijk gemaakt maar besloot als hoofdfinancier dat de verplichtingen en risico’s van een organisatie zoals Het HEM niet meer te waarborgen vielen.”

Door de grote economische terugval ten gevolge van COVID-19 stelt Het Hem dat ze genoodzaakt zijn “om de financiering versneld te diversifiëren”. Daarom gaat het centrum “een beroep doen op haar enthousiaste achterban”. De crowdfunding-campagne gaat Shoot Us With Love! heten.

Het Hem gaat in 2021 de grote ruimtes openstellen voor culturele initiatieven die door de lockdown en de 1 1/2 meter maatregelen elders in de verdrukking zijn gekomen.

Investeringsmaatschappij Amerborgh is eigendom van Alex Mulder, een ondernemer die groot is geworden in de uitzendbranche (Unique). Amerborgh investeert regelmatig in kunst en cultuur zoals de musical Soldaat van Oranje, In Amsterdam is geïnvesteerd in de Rode Hoed, Felix Meritis, het Compagnietheater en het bezinningscentrum De Nieuwe Liefde.

Foto: Menno de Haas