Fluxus: bom onder cultuurhuis

De directeur van Fluxus, Harrie Swinkels, mocht het vanmorgen in Dagblad Zaanstreek uitleggen: de onttakeling van Fluxus gaat €1 à €1.6 miljoen kosten; Fluxus kan daar zelf 400.000 aan bijdragen, de rest komt voor rekening van de gemeente. Die heeft al 600.000 toegezegd, maar desnoods “zal hij opnieuw steun van de gemeente moeten vragen” aldus NHD.

Dat is dus 1. Een potentiële extra last voor de gemeente van 6 ton naast de 6 die nu al is voorzien.

Maar daarmee is de kous nog niet af. Alle 55 ontslagen docenten kunnen via een ZZP-omweg weer aan het werk volgens de plannen: “zij kunnen dan ruimte huren bij Fluxus”. Maar waarom zou je geld brengen naar de instantie die je net aan de dijk heeft gezet? De meeste docenten gaan thuis of elders (goedkoper) lesgeven. Die ‘huur’ is natuurlijk opgenomen in de exploitatie van het nieuwe cultuurhuis Figaro. Maar het zal waarschijnlijk een nieuw tekort opleveren. Dat is dus 2.

Maar er is meer. Swinkels denkt dat hij “nog net veilig kan draaien” met Fluxus na de operatie, maar “onze accountant twijfelt daaraan”. Dat is dus het 3e probleem, ook na die €1 a €1.6 miljoen moet er geld bij, Swinkels zit zich nu even rijk te rekenen, maar komt later weer zijn hand ophouden.

Wordt cultuurpaleis Figaro de Noord-Zuidlijn van Zaanstad?