Forse subsidie voor professionalisering De Orkaan

De Orkaan is één van de 84 lokale media-instellingen die voor 2024 een professionaliserings-subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft gekregen.

Het gaat om een bedrag van € 250.000 dat vrijwel volledig aan journalistieke arbeidskrachten moet worden besteed. De Orkaan zal voor volgend jaar daarom meer journalisten inschakelen voor verhalen op de website, podcasts en online video’s. Daarbij zal er nog meer dan nu al het geval is nieuws uit alle uithoeken van de Zaanstreek gehaald worden. En onderzoek krijgt een extra impuls.

De Orkaan is één van de 38 media-instellingen die dit jaar voor het eerst subsidie kregen. Toewijzing gebeurt op basis van bewezen professionaliteit. Media werden beoordeel op het dagelijks plaatsten van eigen nieuws, een goed functionerend PBO (Programmabeleid Bepalend Orgaan), een duidelijke klachtenprocedure op de website, transparantie op het gebied van brongebruik, op veel platforms aanwezig zijn en het in dienst hebben van (betaalde) journalisten.

De subsidieregeling maakt onderdeel uit van een meerjarig investeringsprogramma van het kabinet vooruitlopend op een stelselwijziging waarbij lokale media-instellingen (ook wel aangeduid als lokale omroepen) niet meer door de gemeente gefinancierd zullen worden maar door het Rijk. Lokale media krijgen dan ook meer geld. De stelselwijzing moet in 2025/2026 ingaan.

Streekomroep

In de toekomst zullen zo’n 80 streekomroepen een licentie krijgen. Voor de Zaanstreek wordt dat één media-instelling voor Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. De Orkaan wordt nu door Zaanstad en Wormerland bekostigd. Oostzaan heeft een eigen omroep: Radio9. Van lokale media die subsidie krijgen wordt ook verwacht dat ze de komende tijd werken aan die streekvorming. De besturen van beide omroepen praten over samenwerking (geen fusie).

Voorzitter Jan Lapère:

‘We gaan aan de hand van ons beleidsplan onderzoeken hoe we onze journalistieke missie voor de Zaanstreek verder kunnen professionaliseren en verdiepen. Die subsidie van het Stimuleringsfonds geeft ons de mogelijkheden daartoe.”

Bestuurslid Jan Schoen:

“Deze subsidie van het stimuleringsfonds betekent een erkenning van de lokale nieuwsvoorziening die De Orkaan dagelijks biedt. Het is tevens een mooie aanzet voor verdere professionalisering.”

Door Piet Bakker / Merel Kan. Bronnen: brief en website SvdJ, website NLPO, Foto: De Orkaan.

Deel dit artikel:

27 reacties

 • A. De Jong (1)

  wat een geweldige ntwikkeling 😀.

 • Kees Huyser

  Een geweldige ontwikkeling en erkenning dat jullie het juiste pad volgen.

 • Karin Singeling

  Dat is mooi mensen!

 • D Siebeling

  Gefeliciteerd

 • Margot van den Berg

  Goed nieuws en dik verdiend.

 • Margot van den Berg

  Goed nieuws.

 • Goed, gaan jullie dan eindelijk mensen, welk een andere mening op na houden dan jullie wensen, niet meer hun inbreng verwijderen, want ga er niet aan voorbij, ook “deze” mensen betalen belasting en betalen dus mee aan de subsidie die aan de Orkaan wordt verstrekt!

 • Erik Zant

  Gefeliciteerd! En dik verdiend!

 • Henny Pelgrim

  Geweldig, gefeliciteerd!

 • Louis Dirksen

  Lees ik al weer dat mijn internetlokaaltje links zou zijn.

  Val daar toch alleen mensen mee lastig die hun linkersok van hun rechter kunnen onderscheiden….

 • Kees Malingre

  Gefeliciteerd, het was niet gemakkelijk, maar is zeer verdiend. Ad astra per aspera zal ik maar zeggen

  • Ton van Harlingen

   De Latijnse spreuk luidt: Per aspera ad astra d.w.z. door het duister naar het licht. Als u per abuis de spreuk verkeerd citeert, dan zij u dat vergeven, maar als u serieus bent in de omdraaiing van de spreuk, dan past wel enige toelichting uwerzijds, want dat maakt zeer nieuwsgierig naar uw argumenten.

 • Chris Swartsenburg

  schijnbaar is er geld teveel,en dan subsidiëren ze een onbelangrijk clubje geiten wollen sokken typjes,die zich beter ” het briesje” kunnen noemen,vraag me af hoe en waarom de naam ORKAAN als eerbetoon aan de Typhoon? of wij doen het beter,nou beter…. 😡Stuurman zou zich in zijn graf omdraaien als ie jullie geschutter mee zou maken

 • Harold Halewijn

  O, dat is serieus geld. gefeliciteerd

 • Ersel Zengin

  Mooi zo, wederom proficiat

 • Niek A.F. Grandiek

  Ik denk niet dat die pot van €250.000 wordt verdeeld, want dan zou ieder ‘slechts’ €6.578,95 binnenhalen. Dat loont de moeite niet.
  Dus De Orkaan krijgt een kwart miljoen euro toebedeeld!? Hè !? Waarom gaat het Rijk lokale berichtgeverijen met €9.500.000 steunen ?
  Ik neem gemakshalve aan dat De Orkaan met ondersteuning van de gemeente toch redelijk zelfstandig, zelfbepalend kan handelen? Waarom zou De Orkaan die vrije positie opgeven ? Ik voorzie een hoop spelregels, bepalingen en beperkingen opgelegd door de overheid om je jaarlijkse financiële ‘ondersteuning’ te mogen behouden. Met handen en voeten gebonden. Overal hangt een prijskaartje aan. Trouwens, waarom moet de overheid zich bemoeien met lokale neuzelarijtjes? Waarom wil die overheid daar geld in steken? (Niemand vraaģt zich dat af?)
  Terwijl diezelfde overheid zijn eigen volk laat zitten. Een volk waarvan bijna 1 miljoen mensen rond de armoedegrens leven. En dan wel met bijna €10.000.000 de onafhankelijkheid van plaatselijke nieuwsgeverijtjes opkopen. Dat zou je toch aan het denken moeten zetten…!? Toch ?

  • Jan Schoen

   Een overheid die ruim 37 miljard subsidie voor fossiele brandstof aan steenrijke multinationals schenkt, waarmee een handjevol aandeelhouders zijn zakken vult, dat is pas bizar.

   • De Orkaan

    De subsidie voor De Orkaan heeft niks te maken met fossiele brandstof en de discussie onder dit artikel moet daar dus ook niet over gaan.

    Het wordt inderdaad 84 keer € 250.000 uitgekeerd vooruitlopend op een nieuwe Mediawet waarbij lokale media-instellingen sowieso meer krijgen (maar nog steeds aanzienlijk minder dat regionale omroepen en veel en veel minder dan de NPO).

    Nu wordt er door zo’n 300 gemeenten subsidie verleend, die subsidie wordt voortaan door het rijk verleend. Daardoor wordt de greep van gemeenten op die media juist minder.

    Is € 250.000 veel? Natuurlijk, maar om 24 uur nieuws te maken (De Orkaan publiceert zo’n 3.000 stukken / video’s per jaar) heb je gewoon betaald en personeel nodig. En het kantoor, website, app, gas & licht, verzekeringen etc. kosten natuurlijk ook geld.

    • Jaap Meeuwsen

     En waar komt deze subsidie dan vandaan ?
     Het is van harte gegund hoor, en nodig ook, dat spreekt vanzelf , maar ik denk toch dat hier geen sprake is van een apart subsidie-geldboompje.
     Niet al te snel op de teentjes getrapt voelen hoor.
     Dus dat het niets te maken zou hebben met andere subsidies die het rijk verstrekt is natuurlijk niet waar.
     Uiteindelijk komt het toch uit één grote pot die wij met z’n allen gevuld moeten houden.

  • Je gaat bij je berekening (€9.500.000) er van uit dat alle 38 instanties € 250.000,= krijgen, dat hoeft niet het geval te zijn, mogelijk krijgt niet iedereen ven veel.

   Daarnaast is, zoals ik het lees, die 38 ook niet juist, uit het artikel “De Orkaan is één van de 84 lokale media-instellingen” en “De Orkaan is één van de 38 media-instellingen die dit jaar voor het eerst subsidie kregen”. Volgens mij krijgen 84 instanties subsidie, waarvan 38 voor het eerst.

 • Frans Reichardt

  Gefeliciteerd en veelsucces gewenst bij het verder professionaliseren van De Orkaan!

 • Eveline Blok

  Dat is mooi nieuws! Gefeliciteerd en ga zo door!

 • Gerrit Vinke

  @ Orkaan.

  Goede zaak dat er meer geld op tafel komt om het streeknieuws goed te verspreiden. In het begin was ik ook wat sceptisch over een nieuwe Zaansche nieuwsvoorziening, ook omdat ik toch wel meeleefde met de mensen van RTV Zaanstreek. Maar heb nu zelfs een icoontje op mijn telefoon en laptop om rechtstreeks in te loggen op jullie nieuwsvoorziening. Wat volgens mij ook een groot pluspunt is, dat mensen kunnen reageren op het nieuws via de website en Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *