POV-raadslid Perry van der Velden heeft gezien wat veel mensen voor hem ook al zagen. Het fietspad langs station Zaandam over het Stadhuisplein is een hotspot voor toeristen die links en rechts over het fietspad zwalken en daarbij geen oog voor het doorgaande verkeer hebben. Met alle gevolgen van dien.

Van der Velden: “zondagmiddag kwam een fietsster terecht in een ‘fuik’ van toeristen die van geen wijken wisten, niet reageerden op de fietsbel en op het fietspad van links naar recht en van achteren naar voren liepen op zoek naar ‘de beste pose en foto’. De fietsster viel samen met een toerist, waarbij haar knie werd opgehaald, haar ribben een klap kregen en haar fiets en fietsmandje fors gehavend werden. Gelukkig kon zij haar weg, danig geschrokken, vervolgen. Maar toch!”

Volgens het POV-raadslid wordt de plek ‘overspoeld’ door toeristen die graag op de foto willen met het Inntel, de waterval en het Stadhuis, maar ze zijn onbekend met het fenomeen ‘fietspad’ wat gevaarlijke situaties oplevert. Het fietspad is volgens Van der Velden niet duidelijk aangegeven, behalve met een paar kleine tegeltjes in het pad zelf.

Hek

Het zou volgens Van der Velden een goed idee zijn om het fietspad “duidelijk(er) aan te geven door bijvoorbeeld bebording, groter en duidelijker fietssymbolen op het fietspad, wellicht meertalig?” Ook zou de scheiding tussen het voetgangers- en fietsgedeelte duidelijker moeten zijn. Dat zou kunnen door een scheidingshek, extra hoogteverschil of andere maatregelen.

Wat meer politie en/of handhaving zou ook helpen volgens Van der Velden, dat is volgens hem al geruime tijd uit zicht op het fietspad, zijn vraag: “bent u voornemens, in het kader van veiligheid, weer te gaan handhaven op het fietspad, enerzijds door de onveilige houding van de toeristen, anderzijds door het weer veelvuldig gebruik van het fietspad door bromfietsers en maaltijdbezorgers?”

(Die brommers zijn dus verboden op het fietspad, maar van dat verbod is in de praktijk weinig te merken.)

Door Piet Bakker, op basis van vragen van Perry van der Velden, foto: De Orkaan (toeristen op het fietspad, januari 2023).