Fototentoonstelling: de erfenis van de bajesboten

In galerie Zaans Groen zijn vandaag t/m zondag 23 nog foto’s van Jan Theun van Rees zien: “Halve vierkante meter vrijheid – in de cellen van de Zaanse Bajesboot”.

Fotograaf Jan Theun van Rees fotografeerde in 2014 de cellen van het voormalige detentieplatform dat tot 2012 werd gebruikt als gevangenis voor illegale buitenlanders.

Naast de monotone architectuur met eindeloos lange gangen, benauwde zalen en dito cellen, werd Van Rees diep geraakt door de sporen van de gedetineerde illegalen die hij in de cellen aantrof.

Boven elk matras was een prikbord bevestigd van 50 x 100 cm. De meeste van deze panelen waren gevuld met teksten en tekeningen. De grote diversiteit aan uitingen van bijvoorbeeld heimwee, frustratie, hoop of berusting, woede en liefde, maakt heel invoelbaar wat het betekent om hier vast te moeten zitten; klem tussen verleden en toekomst, wachtend zonder te weten waarop en zonder uitzicht op een oplossing.

jantheun

Zaans Groen is gevestigd aan de Zeemansstraat 54 in Zaandam. Open: 13.00 – 17.00 uur.

De presentatie wordt mede gedragen door Amnesty International afdeling Zaanstad en is gerealiseerd met financiele ondersteuning van ‘Stad aan de Zaan’.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *