Elke zondag plaatst De Orkaan een ‘fototijdreis’. Bert Versteeg legt de plek van een oude foto of ansichtkaart opnieuw vast. Soms onvolledig onherkenbaar, soms is alleen een enkel huis nog gespaard gebleven, en heel soms is er bijna niks veranderd.

We zetten de foto’s ter vergelijking onder elkaar en maken een ‘schuivertje’ waardoor je beide nog beter kan vergelijken. Fotograaf Cees Christian deed daar met de laatste drie afleveringen nog een schepje bovenop: hij plakte ze op ingenieuze wijze over elkaar.

Zie onder het resultaat. Eerst de Noordervaartdijk in Krommenie. In de slideshow eerst de ansichtkaart uit 1916, dan de 2023-foto van Bert Versteeg en dan de combi-foto van Cees Christiani. Wij maakten de vierde foto door de kleur te verwijderen en er een 100 procent sepia-foto van te maken.

Onder de combi-foto van de hoek Marktstraat-Krommenieërweg, Wormerveer: ansichtkaart uit de jaren ’20, Bert Versteeg maakte de 2023-versie en Cees Christiani de combi.

Onder de combi-fot0 van het Papenpad (ansichtkaart ruim 100 oud, 2023-foto Bert Versteeg, bewerking Cees Christiani) door de kleuren-playback gehaald door De Orkaan.

Bekijk hier alle fototijdreizen.

Door Piet Bakker, foto: Orkaan-archief en Bert Versteeg, bewerking Cees Christiani.