Fouilleer-actie in centrum Zaandam

Vanavond – vrijdag 2 september – werd in het centrum van Zaandam preventief gefouilleerd op de hoek van de Savornin Lohmanstraat en de Zuiddijk. Voetgangers, fietsers en scooterrijders werden aangehouden en gecontroleerd door de politie die vooral op zoek was naar wapens.

Mensen die op weg naar de kermis waren vielen dubbel in de prijzen, die werden bij het betreden van het kermisterrein opnieuw gefouilleerd, maar nu door particuliere beveiligers.

De politie-fouillering was verplicht, wie niet mee zou willen werken, zou aangehouden worden om naar het bureau in Zaandijk gebracht te worden om daar alsnog gefouilleerd te worden.

De fouillering op het kermisterrein was vrijwillig, maar wie niet mee werkte mocht de kermis niet op.

Bij de fouillering door de politie werd gebruik gemaakt van een detectiepoort. Het was de vierde fouilleer-actie in 2022 in het centrum van Zaandam. Sinds 2019 zijn er ruim 40 fouilleer-acties geweest, enkele daarvan waren ook in Poelenbrug / Peldersveld. Bij die eerder acties werden bijna 6.000 gefouilleerd. Er werd 166 wapens aangetroffen, 27 daarvan waren strafbaar in de zin van de wapenwet.

Foto boven: Rens Kamminga (mensen op de foto’s hadden geen verboden wapentuig op zich).

Foto: De Orkaan
Foto: De Orkaan
Foto: De Orkaan
Foto: Rens Kamminga
Fouilleren op de kermis, foto: De Orkaan
De huisregels op de kermis, foto: De Orkaan
Foto: Rens Kamminga
Deel dit artikel:

44 reacties

 • Liam de Haas

  Schandalig dat ‘preventief’ fouilleren nog steeds gedaan wordt in Zaanstad.

  Bij slechts ~2% van de mensen die gefouilleerd worden in het kader van ‘preventief’ fouilleren worden wapens aangetroffen, dat betekent dat bij de overige ~98% van de mensen er inbreuk wordt gedaan op hun privacy en lichamelijke integriteit voor niks.

  Je wordt gefouilleerd zonder dat je van iets verdacht wordt. Je kan niet weigeren, dan wordt je meegenomen naar het bureau. Wil je niet zomaar gefouilleerd worden dan moet je dus wegblijven uit gebieden die verder openbaar zijn en als je er woont of werkt kan je er niet aan ontkomen. Daarnaast werkt het etnisch profileren in de hand, reden genoeg om er mee te stoppen.

  Wil je daadwerkelijk criminaliteit en geweld aanpakken dan moet je de oorzaak aanpakken. Aanpakken van armoede, inkomens- & vermogensongelijkheid, ongelijkheid in het algemeen, werkeloosheid, degelijk onderdak, voedselzekerheid, toegang tot goed onderwijs, toegang tot goede gezondheidszorg (niet alleen fysiek, maar ook op oa financieel gebied), etc is allemaal veel effectiever.

  Artikelen over ‘preventief’ fouilleren:
  “Dossier preventief fouilleren” – https://controlealtdelete.nl/dossier-preventief-fouilleren
  “Waarom preventief foulleren niks gaat doen tegenwapen geweld” – https://www.oneworld.nl/lezen/discriminatie/sociaal-onrecht/waarom-preventief-fouilleren-niets-gaat-doen-tegen-wapengeweld/

  • Anja Mantjes

   Waarom schandalig? Ik heb niets te vrezen dus doe maar. Maar als je wel wat te vrezen heb. Ik ben voor!!! Scheelt een hoop ellende.

   • Liam de Haas

    Heb je de artikelen die ik gelinkt heb gelezen? Het scheelt dus helemaal geen “hoop elende”. Aantal geweldsmisdrijven in zaanstad is nagenoeg hetzelfde gebleven. Prima dat jij niks te vrezen hebt, maar dat stopt bij jouzelf en heeft geen enkele toepassing op anderen. Ook als je niks te vrezen hebt bestaat er nog zoiets als privacy en lichamelijke integriteit en die worden onherroepelijk geschonden bij ‘preventief’ fouilleren.

    • Jan Vos

     Heel goed, dit moet veel meer gebeuren👍

    • duco kroezen

     Ja echt verschrikkelijk als een agent je even controleert doe normaal. Als er iets gebeurd met een wapen zal jij waarschijnlijk ook het hardst schreeuwen dat ze hun werk niet goed doen…zucht

    • André van Beveren

     Als je door een detectiepoortje moet lopen is er geen sprake van lichamelijke integriteit, toch? Maar tegenstanders van dit soort acties hebben vaak zelf iets te vrezen wellicht? Je zal maar gewond raken door zo’n figuur die met een ding rondloopt wat als wapen geldt.

  • Britta Poeliers

   Je cijfers kloppen niet. En als je geen wapens bij je hebt hoef je niks te vrezen.

   • Liam de Haas

    De cijfers kloppen wel, je kan het zelf controleren in het eerste artikel dat ik heb gelinkt. Daar gebruiken ze zelfs de cijfers uit zaanstad.

    “En als je geen wapens bij je hebt hoef je niks te vrezen” is een kul argument. Zullen we dan ook maar periodieke huiszoekingen gaan invoeren voor elke inwoner van nederland? Dat kun j met dezelfde beredenering rechtvaardigen…

    • Ben jij ook zo’n typ die met een geel hesje en parapluutje aan het protesteren bent geweest? Omdat je zonder vaccinatie nergens meer naar binnen mocht.

     Waar maak jij je druk om, je zou blij moeten zijn met deze controles, tenzij je iets te verbergen hebt.

     Ieder wapen dat door deze controles van de straat wordt gehaald is een slachtoffer minder.

     Als jij op straat wordt bedreigd door zo’n lafaard met een mes schreeuw je vast moord en brand, en daarna schelden dat er te weinig politie is.

     En waar moet je voor vrezen als je geen wapens bij je hebt, dat is zeker een kul verhaal, net zoals die huiszoekingen, je slaat helemaal door.

     De mensen op de kermis lopen door de politie een stuk veiliger op de kermis rond.

     Hulde aan de politie

     • Liam de Haas

      Hahaha nee Hans, ik ben zeker niet zo’n type. Volledig gevaccineerd en geboosterd en heb nooit moeite gehad met de QR-code zolang je die ook kan krijgen dmv testen.

      Ook voor jou geld dat het argument “je hebt niks te vrezen tenzij je iets te verbergen hebt” niet op gaat. Het is een argument dat nergens op gebaseerd is. Dat je niks te verzen hebt betekent niet dat het dan maar okay is dat je privacy en lichamelijke integriteit wordt geschonden. Vandaar het vergelijk met huiszoekingen, omdat iedereen daarvan doorgans snap dat dat natuurlijk bizar is, maar dat is met hetzelfde argument te rechtvaardigen. Ik ben niet voor dat soort huiszoekingen, net zoals ik niet voor ‘preventief’ fouilleren ben.

      Mij zal je nooit horen roepen dat er te weinig politie is, eerder het tegenovergestelde. Ik bepleit voor het daadwerkelijk oplossen van de onderliggende oorzaak met effectieve methoden ipv een symptoom bestrijden met een ineffectief middel.

      Het gaat er niet om dat ik of anderen die geen wapens bij zich hebben iets te vrezen hebben. Het gaat er om dat je privacy en lichamelijke integriteit wordt geschonden zonder dat je van een misdrijf wordt verdacht. Daar heeft “als je geen wapens hebt heb je niks te vrezen” en argumenten in die trend geen invloed op.

  • Jeroen Brekelmans

   Dus met andere worden, het komt door de armoede en ongelijkheid dat mensen gaan stelen en wapens hebben? Vreemde redenatie…

   Er zijn mogelijkheden en kansen zat in Nederland.
   Je zal wel je best moeten doen, het komt niet aan waaien.

   Ja het is op dit moment, zeker niet leuk voor iedereen met alle stijgende prijzen en gestoorde inflatie.
   Maar het dragen van messen en wapens is niet alleen van dit moment.

   Dat er op de kermis en in het centrum gefouilleerd moet worden is een nieuw dieptepunt….

   Maar dit is niet voor niets.. warom kosten maken als het niet nodig is..

  • Rainier kunkeler

   Schandalig dat je dit schadalig vind.

   Het is met alle schietpartijen en steekpartijen in de Zaanstreek nodig.
   Het is zowel jou als onze veiligheid.
   Maar vooral voor onze kinderen

   • Liam de Haas

    We zitten nu in het 4e jaar van ‘preventief’ fouilleren in Zaanstad en het aantal geweldsmisdrijven is in die tijd nagenoeg hetzelfde gebleven. Schiet- en steekpartijen los je niet op en voorkom je niet met ‘preventief’ fouilleren, het is schijnveiligheid en kost tijd die veel effectiever besteed kan worden. Lees anders de artikelen die ik gelinkt heb eens, misschien dat het je kijk hierop verandert.

    • Willy Andiol

     Tsja Lian, jij zal maar gestoken worden door iemand die niet is gefouilleerd.
     Het is wel kort door de bocht om te zeggen dat de cijfers niet gedaald zijn. Wellicht waren ze omhoog gegaan zonder controle.

     • Liam de Haas

      De cijfers waren aan het dalen voordat ‘preventief’ fouilleren begon in Zaanstad en sindsdien is er een plateau… Je kan “Wellicht waren ze omhoog gegaan zonder controle.” niet gebruiken als rechtvaardiging want dat is niet te controleren. Het enige dat we wel weten is dat het niet omlaag is gegaan én de cijfers over daadwerkelijke vondsten bij dit soort acties waar dus maar bij 2% van alle gefouilleerde iets wordt aangetroffen.

    • Jan de Vries (niet van D66)

     Dus maar 2 % op 1000 mensen is 20 maal een wapen aangetroffen. Dat zijn toch wel cijfers om je ongerust over te maken Liam de Haas.

  • Bert Versteeg

   Je lijkt wel een papagaai, Liam, bij het vorige artikel over het preventief fouilleren schreef je precies hetzelfde !
   Het zijn allemaal links die in jouw straatje passen maar het overgrote deel van de Zaanse bevolking staat achter de controles.
   En nu heb je het weer over periodieke thuiscontroles,ook klinkklare onzin, ik heb thuis een oude eiken tafelpoot naast mijn bed staan voor het geval er wordt ingebroken!
   Maar de controles zijn juist goed want ieder in beslag genomen wapen is er één minder en niemand weet wat er gebeurd zou zijn als het niet in beslag zou zijn genomen.
   Controles weerhouden mensen er van om een wapen mee te nemen als ze `s avonds over straat lopen.
   Bij 2% is dan misschien een wapen aangetroffen maar juist dankzij de controles is dat percentage zo laag.

   • Liam de Haas

    Dat mensen achter iets staan betekent niet automatisch dat het juist is om te doen…

    Als je bronnen hebt die onomstotelijk bewijzen dat preventief fouilleren werkt hoor ik het graag, ik heb ze namelijk niet kunnen vinden

    Mbt wat ik zeg over huiszoekingen, als je niet in ziet dat ik dat zeg om aan te geven hoe dom het argument “als je geen wapens bij je hebt heb je niks te vrezen” is, dan ligt dat aan jou.

    We weten inderdaad niet wat er gebeurt zou zijn als die wapens niet in beslag waren genomen, wat ik je wel kan vertellen is dat er al sinds 2018 ‘preventief’ wordt gefouilleerd en in al die tijd het aantal geweldsmisdrijven in Zaanstad gelijk is gebleven. Het is schijnveiligheid en ineffectief.

    Je kan helemaal niet stellen dat het dankzij deze controles dat percentage zo laag is. Het kan net zo goed zijn dat überhaupt maar 2% van de mensen een wapen bij zich heeft op elk gegeven moment, maar dat is data die we logischerwijs niet hebben.

    • Bert Versteeg

     Liam, je bent wel fanatiek, zeg!
     Een aantal jaren geleden werd er nog een 15 jarige jongen doodgestoken op de hoek Zuiddijk / Savorin Lohmanstraat en er zijn veel meer incidenten in Zaandam Centrum geweest dus de fouilleeracties zijn meer dan logisch en inderdaad, verreweg de meeste mensen hebben niets bij zich maar het gaat juist om die paar procent die dat wel heeft
     Want , en dat heb ik al eerder gezegd, zullen we dan ook maar stoppen met drankcontroles?
     Als mensen niet gefouilleerd willen worden dan moeten ze overdag naar de Kermis gaan.
     Je bent ook niet verplicht om naar Zaandam Centrum te gaan als je weet dat er een kans is dat gefouilleerd wordt.

 • Roland van Braam

  Zaanstad lijkt steeds meer op een politiestaat!

  Burgemeester Jan Hamming heeft elf controleacties laten houden in de periode van 20 december 2018 t/m 20 juni 2019. 1261 Personen en 441 voertuigen zijn gecontroleerd en daar zijn 25 wapens aangetroffen. Een schamele vangst en dit bevestigt ook dat erbij preventief fouilleren nauwelijks wapens in beslag worden genomen. Hoeveel manuren worden aan deze acties besteed, hoeveel politie capaciteit is er daardoor minder in de rest van Zaanstad en hoeveel voorbereidingstijd kost dit de politie?”

  Al die politie capaciteit die ingezet wordt voor preventief fouilleren betekent dat er minder (wijk)agenten zijn in de buurten en ten koste gaat van recherche zaken en daardoor politie onderzoeken langer op de planken blijven liggen. Zaanse politie heeft een tekort van 20 procent aan capaciteit. Al dit geneuzel gaat ten koste van inzet in wijken in Zaanstad, waar geen politie aanwezig is als zich een incident voordoet. Preventief fouilleren is schijnveiligheid!

  • Jeroen Brekelmans

   Als een van die wapens gebruikt zou worden in een overval, of in een steek/ schiet incident is het dan ook een magere vangst??

   Van de 10.000 autos die langs de flitspaal op de thorbeckeweg rijden wordt er ook maar 1 geflitst en bekeurd…we laten die paal wel staan.

   Warom, omdat het preventief werkt… als de paal er niet staat rijden er van de 10.000 auto’s zeker de helft iets harder dan mag en mischien ook nog wel een paar door het rode licht… met alle mogelijke gevolgen van dien….

   Dus het heeft ook een preventieve werking…

   Ja ik zou het ook niet echt fijn vinden, als in daar zou loopen en gecontroleerd moet worden… maar gezien de incidenten is het nodig..

  • Jan de Vries (niet van D66)

   @Ronald Van Braam je weet niet waar je over praat om Zaanstad met een politiestaat te vergelijken.Weet je wel wat een politiestaat of een dictatuur is? Het feit dat je in alle vrijheid hier een stukje kunt plaatsen, dat kun je niet in een politiestaat.Geweld mag nooit getolereerd worden en goed dat Hamming dat door heeft.Denk dat Jeroen Brekelmans de spijker op z’n kop slaat met z’n reactie.

 • Deze actie is prima..maar niet dat jij je ID afgeeft in de Handen van een Agent..jij moet hem zelf laten zien en zelf vasthouden nooit je ID afgeven aan een Agent of NS conducteur..wijzelf gaan al 3 jaar niet mee met deze waanzin. Maar straks gaan de cijfers weer stijgen.

  VEEL PLEZIER op de Kermis, ga genieten in de frisse Buitenlucht

  • Shiera geen

   Te schandalig voor woorden dit .
   Verplicht worden om mee te werken terwijl je werkelijk niets misdaan hebt.
   Niet mee willen werken word je gearesteerd .
   Kan iemand me uitleggen wat hier de wettelijke gegronde reden voor is je word een verdachte omdat je toevallig naar huis loopt

 • Paul Kampie

  Je zal de geen maar zijn die gestoken wordt of geraakt wordt door een kogel ( of misschien verdwaalde) nou doen ze iets en is het ook niet goed. We worden ook overal gefilmd en gecontroleerd langs de weg, nog niet gesproken over als je gaat vliegen. Hou toch eens op met het gezeur, het is nou eenmaal nodig met al dat tuig in ons land en de rovers wie ojief over de grens komen om te roven.

 • Driss Lamdaghri

  als de politie echt boeven wil vangen moet niet midden op straat zo een detectiepoort neerzetten.De boeven hebben het al door en komen daar niet langs zij gaan wel door ongestoord met hun jacht omdat zij weten dat de politie bezig is om onschuldige burgers aan het fouilleren.Onschuldige burgers het leven zuur te maken is het makkelijker dan achter de boeven rennen.Het is typisch Nederlands politie.

 • J. Numan

  Goede aktie. Als je wil dat er geen wapens worden meegenomen zul je dit moeten doen. Dat blijkt uit de vondst. Daders zijn geen slachtoffers van armoede en je moet veilig naar de kermis kunnen gaan. Je hebt niets te vrezen als je geen wapen draagt.

 • Anja ten Hoope

  Het houtjetouwtje gevoel van vroeger is er niet meer, dus fouilleren is de norm . Ook in het openen van kleine tassen. Maak je niet druk het zal nodig zijn. Ook op een kermis.

 • Cees Viergever

  Je offert de vrijheid van veel door het gedrag van een enkeling maar waneer zo een enkeling betrapt is staat hij na enkele maanden weer op straat om opnieuw wangedrag te vertonen

 • Simon de Joode

  X jaar geleden is op een tiental meters van de plek waar gefouilleerd wordt nog een jongen doodgestoken. Goed dat de politie dit doet. Er gaat een preventieve werking vanuit. Als je sommige kroegen in gaat wordt je ook gefouilleerd, ik voel me daar veiliger dan waar dat niet gebeurt.

  Tegen brandgevolgen hangen we rookmelders op. Tegen steekpartijen moet er gefouilleerd worden. Helaas, het is niet anders. We leven niet meer in de jaren 60 met 11 maar nu met bijna 18 miljoen inwoners in ons land hierdoor lopen er ook steeds meer “verwarde” mensen rond op straat.

 • Nico Smit

  De orkaan schrijft : Mensen op de foto’s hadden geen verboden wapentuig op zich.
  Maar ik zie echter veel personen met een pistool, wapenstok,pepperspray en stroomstootwapen op deze foto’s.
  Betekent dat deze personen geen mensen zijn, of dat juist deze wapens niet verboden
  zijn.
  Trouwens volgende week in de bonus bij AH.
  Messen, 2de gratis, Jan Hamming hamstereeeeen ??

 • R van der Weerdt

  Op de foto die bij het artikel over fouilleren geplaatst was zag ik zaken die in eerste aanleg geen wapens zijn. Ik herinner me een schroevendraaier, een snoeischaar (!), maar idd ook (keuken)messen. Helaas is het wapenverbod door Hamming zo breed ingestoken dat bijna alles als wapen gezien kan worden. Dat betekent dat veel onschuldige burgers onder onder het verbod vallen en het risico lopen op een draconische boete. Of je die echt krijgt is een kwestie van willekeur. Zo zie ik een rechtsstaat niet. Ultieme veiligheid is een utopie die men met dystopische middelen tracht te benaderen. Wil je veiligheid? Verwijder dan alle aardappelschilmesjes e.d. uit alle keukens. Gewoon even de deur intrappen. Vrijheid? Ach, zo ontzettend achterhaald. *idioten*

  • De vraag is hier heel simpel, welke strafbare feit heb ik begaan meneer de agent? Waarom moet u mij fouilleren? Ik eis uw ID kaart te zien meneer de agent! Er staat een ambtenaar op. Graag zie ik de volmacht dat ondertekent is met natte handtekening van uw leidinggevende waarop staat u gemachtigd bent mij te fouilleren! Zonder volmacht met natte handtekening van uw leidinggevende heeft u geen enkele bevoegdheid mij te fouilleren. De pas dat u mij liet zien heeft ook een schoonmaker die werkzaam is op de politiebureau. Aan die pas heb ik niets. Graag wil de echte volmacht papieren van u zien, zodat ik u persoonlijk aansprakelijk kan stellen voor het schenden van mijn rechten. Art.6:162 BW onrechtmatige daad!

 • Jan Schaap

  Komisch, Peter, het idee om de politie aansprakelijk te stellen ingevolge een onrechtmatige daad. Volgens mij krijg je echt geen geld los voor de ‘smart’ die je geleden zou hebben m.b.t. de fouillering.
  Wel is het zo dat de politievrouw/-man in uniform -wanneer de situatie/gelegenheid dit toelaat- zich dient te legitimeren wanneer hierom wordt gevraagd; hoeft dit slechts te tonen (art. 2 Ambtsinstructie voor de politie, Koninklijke marechaussee en andere opsporingsambtenaren).

  Nog even dit. Bij de ‘huisregels’ staat dat de bezitter van een tas direct aan de politie wordt overgedragen. ??

 • Jaap Meeuwsen

  In een normale samenleving is fouilleren alleen toegestaan wanneer daar een duidelijke reden voor is zoals het geval is bij een verdachte van een misdrijf.
  Geen enkel probleem mee zou ik zeggen maar dit ?
  Helaas is onze normale samenleving al even afgeschaft.

  Zie b.v. ook : De Raad van State heeft geadviseerd om OOK de avondklok, de Coronatoegangspas en de schoolsluitingen in de nieuwe permanente gezondheidswet op te nemen. 

  Dus ga er maar vanuit dat inderdaad het ‘ oude normaal ‘ nooit meer terugkeert.

 • Mia kole

  Ik ben zeer tevreden dat dit er is in Zaandam.
  Mijn zoon van 14 jaar drift de binnenstad niet eens normaal binnen in te lopen.
  Teveel hangjongeren bij het station en bij de Albert Heijn en in de stad.

  Er zijn twee hele grote groepen hier in Zaandam… Mocht je maar een nieuwe merk schoenen aan hebben of een bepaalde soort merk broek. Dan wordt je al omringd.

  Ook de vmbo scholen hebben een nieuw beleid nodig.

  Gemeente Zaanstad! Ik ben blij dat jullie dit doen. Maar toch gaan wij niet naar de kermis, dit jaar… Want wie weet wat erom heen gebeurt.

 • Jaap Meeuwsen

  Beter niet zo in angst te leven Mia, de problemen met hangjongeren en zo los je niet op met af en toe dit soort controles.
  Is een probleem van de samenleving, verwacht maar niet dat de overheden dit op kunnen lossen, dat zullen we samen met z’n allen moeten doen.

 • Frans Kwast

  uit alle reacties blijkt ook eens te meer dat, over dit onderwerp, de emotie hier wint van de ratio.

 • Elja Boxman-Vonk

  Liam, ik heb bewondering voor je heldere en vasthoudende manier van discussiëren.
  Ik begrijp volkomen wat je bedoelt.
  Het gaat hier om een heel belangrijk principe.
  Niet iedereen begrijpt dat……

 • Guy Marjew

  Volgens de wet is men onschuldig tot het tegendeel bewezen is en deze fouilleeracties staan op gespannen voet met dit principe. Voor mij dus een reden om het centrum te mijden en elders mijn inkopen te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *