Nee, geen nieuw Freek-programma. Maar wel een zoektocht van oud-Zaandammer Freek de Jonge.

Hij zoekt informatie over feest- film- en toneelzaal De Wadden die ooit op het Breedweer in Koog a/d Zaan gevestigd was. In februari 1958 trad hij daar op in het kader van een aspirantenfuif van leerlingenvereniging ZLV (Zaanlands Lyceum Vereniging).  

Er heeft toen (februari 1958) een klein verslag over gestaan in De Typhoon. Misschien is dat te achterhalen of het zou kunnen dat aanwezigen foto’s bezitten.

Zwarte schuur
Het gaat dus niet om het huidige sportcentrum, waar onder meer gesquasht, getennist, gedanst kon worden (en waar ooit het kantoor van de Zaankanter was gevestigd). Dat zit wel op dezelfde plek. De Jonge herinnert zich een grote zwarte houten schuur.

Lezingen 
Freek de Jonge zoekt deze informatie ter voorbereiding van een serie van 20 lezingen ‘Freek de Leek’ die hij geeft in het auditorium van het Rijksmuseum. Hij is een jaar lang Honorary Fellow bij de Faculteit de Geesteswetenschappen. Op 23 en 24 februari hebben de lezingen de titel Zaansch Veem. Daar kan je bij zijn (al loopt het snel vol).

Wie heeft informatie over de oude “De Wadden”?
Via de site van de Historische Vereniging Koog Zaandijk vonden we wel een plaatje van de achterkant, maar verder is het lastig, vooral omdat in de zoektochten vooral het huidige sportcentrum opduikt.

Het begon met een tweet van Freek:

Bij de Historische Vereniging Koog Zaandijk vonden we deze, de achterkant (het witte gebouw) vanaf de Mallegatsloot, in het het grote gebouw is nu Boeldag.

de wadden hvkz

Van de site van de HVKZ:

Het pakhuis is een van de laatste bewaard gebleven oliepakhuizen van de Zaanstreek. Het pakhuis is momenteel in gebruik bij de firma “Boeldag”. Het witte gebouwtje links van het pakhuis was genaamd “De Wadden”. Hier was een zaal met een toneel. O.a. film- en toneel voorstellingen vonden hier plaats, maar ook de optredens van de goochelaar Wobbe.

We zoeken verder… in het gemeentearchief zijn meer dan 200 foto’s van het Breedweer te vinden.

PS: we bedoelen ook niet Lunchroom / snackbar de Wadden die naast het spoorwegviaduct zat.