Freek de Jonge: de Zoektocht

Nee, geen nieuw Freek-programma. Maar wel een zoektocht van oud-Zaandammer Freek de Jonge.

Hij zoekt informatie over feest- film- en toneelzaal De Wadden die ooit op het Breedweer in Koog a/d Zaan gevestigd was. In februari 1958 trad hij daar op in het kader van een aspirantenfuif van leerlingenvereniging ZLV (Zaanlands Lyceum Vereniging).  

Er heeft toen (februari 1958) een klein verslag over gestaan in De Typhoon. Misschien is dat te achterhalen of het zou kunnen dat aanwezigen foto’s bezitten.

Zwarte schuur
Het gaat dus niet om het huidige sportcentrum, waar onder meer gesquasht, getennist, gedanst kon worden (en waar ooit het kantoor van de Zaankanter was gevestigd). Dat zit wel op dezelfde plek. De Jonge herinnert zich een grote zwarte houten schuur.

Lezingen 
Freek de Jonge zoekt deze informatie ter voorbereiding van een serie van 20 lezingen ‘Freek de Leek’ die hij geeft in het auditorium van het Rijksmuseum. Hij is een jaar lang Honorary Fellow bij de Faculteit de Geesteswetenschappen. Op 23 en 24 februari hebben de lezingen de titel Zaansch Veem. Daar kan je bij zijn (al loopt het snel vol).

Wie heeft informatie over de oude “De Wadden”?
Via de site van de Historische Vereniging Koog Zaandijk vonden we wel een plaatje van de achterkant, maar verder is het lastig, vooral omdat in de zoektochten vooral het huidige sportcentrum opduikt.

Het begon met een tweet van Freek:

Bij de Historische Vereniging Koog Zaandijk vonden we deze, de achterkant (het witte gebouw) vanaf de Mallegatsloot, in het het grote gebouw is nu Boeldag.

de wadden hvkz

Van de site van de HVKZ:

Het pakhuis is een van de laatste bewaard gebleven oliepakhuizen van de Zaanstreek. Het pakhuis is momenteel in gebruik bij de firma “Boeldag”. Het witte gebouwtje links van het pakhuis was genaamd “De Wadden”. Hier was een zaal met een toneel. O.a. film- en toneel voorstellingen vonden hier plaats, maar ook de optredens van de goochelaar Wobbe.

We zoeken verder… in het gemeentearchief zijn meer dan 200 foto’s van het Breedweer te vinden.

PS: we bedoelen ook niet Lunchroom / snackbar de Wadden die naast het spoorwegviaduct zat.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Dick Wools

  Mijn geheugen zegt dat deze filmzaal deel uit van Evenblij vatenhandel. Ik ben er ook wel geweest dat er film draaide. Ik kan me de spectaculaire brand van Evenblij nog herinneren. Bij de Mallegatsluis sprongen we op zo’n dekschuit en dat vaarden we mee tot de “fabriek” waar de vaten werden schoongemaakt. Je kon dan door de fabriek naar het Breedweer lopen. Stoom overal en rollen en kantelen van de vaten. Af en toe een dekschuit richting Zaan, dan moest je er snel af voordat ie de Zaan op draaide.

 • Annie de Kamper

  In de jaren 50. cowboyfilms,Roy Rogers,Rintintin, de dikke en de dunne en dat soort films.Kaartjes halen bij de heer Smit die bij feesten en partijen optrad als me Tims.Volgens mij was de zaal van wobbe.

 • Zondagavonds was hier altijd dansen met live muziek afwisselend met de Microsoliten en de albino’s waarin de bekende Bob Kaper speelde
  Later Dutchswingcollegeband
  Mooie tijd.

 • Ruud Plooijer

  Ik herinner mij dat feest nog heel goed het was de eerste en de enige keer in mijn leven dat ik naast Freek op het toneel heb gestaan. We zaten niet bij elkaar in de klas, maar kenden elkaar wel, hij woonde op de Parkstraat en ik in de Tuinstraat.
  Wij hadden allebei heel veel teksten van Toon Hermans uit het hoofd geleerd. Daar is mijn theater carrière in de kiem gesmoord. Iedereen lag dubbel om Freek en niemand lachte om mij. Het was een soort van wedstrijd. Wij wonnen overigens allebei niet, Thijn Tolk won, want die kon goochelen.
  Daarna Freek altijd gevolgd, bijna alles gezien en alles gelezen.

  • Bert Doets

   dag Ruud,
   Het was Thijs Tolk, en hij een lange rij van scheermesjes aan een touwtje kan ik me herinneren. Natuurlijk ken je ook meneer Wobben nog. Zelf ben ik een paar keer met mijn eigen antieke, sprekende poppen opgetreden bij familie, school en de Amsterdamse GG&GD waar ik werkte.

 • Dirk Dijkstra

  hallo…leuk om deze oude foto’s te zien.Mijn vader werkte bij Evenblij Vaten.
  En ik werkte in de school vakantie’s.Mooie tijd, med vader op de moterdekschuit
  vol met vaten, alles met de hand laden en losse.Kreeg je dikke armen van 🙂

  Mvg Dirk Dijkstra

 • Henk heynis

  Op zondagmiddag kreeg ik een kwartje en mocht ik naar de Wadden. Dhr Webbe vertoonde daar films. Rintintin, Lassie en de Dikke en Dunne. Volgens mij haD dhr Webbe ook een stomerij in de Koog. Het stonk er . Het pakhuis zelf dat met een dikke laag soort pek beschilderd was en dan moest ik ook langs Enenblij brrrrrrrr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *