Van Boon tot Bonbon

De Zaanstreek en cacao zijn met elkaar verweven als Koog met Zaandijk. Volgend weekend – zaterdag 29 en zondag 30 oktober – zal deze combinatie centraal staan tijdens de expositie ‘van Boon tot Bonbon’ in Zaandijk.

De expositie laat de Koger en Zaandijker cacao- en chocoladefabrikanten en alle zaken daar omheen zien. Op deze dagen is ook het bezoekerscentrum van Cacao de Zaan, op de hoek van de Stationsstraat en de Hoogstraat in Koog aan de Zaan geopend (en dat gebeurt niet vaak).

De Historische Vereniging Koog-Zaandijk organiseert deze expositie in de voormalige Drukkerij van P. Out aan Zaagselpad 1 in Zaandijk (en ook dat pand is een bezoek waard). De expositie is open van 11.00 tot 16.00 uur.

Op beide expositiedagen kan je ook zelf met je handen in de cacao zitten. Onder leiding van Ivar van Elburg kun je cacaobonen fijnwrijven terwijl Smells like Chocolate demonstraties geeft. Het bezoekerscentrum van Cacao de Zaan ligt op 75 meter afstand van de expositieruimte (toegang gratis).

Ter gelegenheid van de expositie is er een magazine uitgebracht dat ook van Boon tot Bonbon heet. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan Thijs de Gooijer, auteur van talrijke publicaties over cacao (onder meer op De Orkaan). Het magazine is voor € 7 te koop op de expositie. De uitreiking gebeurt op de officiële opening, vrijdag 28 oktober om 20.00 uur voormalige Drukkerij van P. Out aan Zaagselpad 1 in Zaandijk. Dit pand fungeert tegenwoordig als seniorensoos van ofi (voorheen Olam, voorheen Cacao De Zaan).

Parkeren kan bij ofi (vroeger heette dat Olam).

Arbeiders bij cacaomolen De Wezel (Ver. Zaansche Molen)
Cacaofabriek Ariba, Zaandijk
Drukkerij Oud (GAZ)

Door: Piet Bakker (Anneke Steemers, bestuurslid Historische Vereniging Koog-Zaandijk, leverde de informatie en de plaatjes die o.a. uit het Gemeentearchief komen.)

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Fijn om deze aankondiging te lezen op de Orkaan, daar zijn we als organiserende vereniging blij mee 🙂 Dank je wel Orkaan!

 • Wat leuk, en gratis. geweldig,
  ik zag de vlaggen al hangen aan de hekken.
  jammer nog ff wachten tot eind oktober

 • Henk Elzenga - Oostknollendam

  Al ben ik geen Koger of Zaandijker, maar wel Zaankanter,
  vond ik het bezoeken van deze expositie meer dan waard!
  Zelfs een historisch schrijven ontdekt van oprichter AH.
  dus de oude Albert Heijn (‘Ab de danser’) uit Oostzaan!
  Ook kom je soms zo maar in gesprek met ‘oud’ Kogers/
  Zaandijkers over ‘weet je nog wel’!

  Dus niet twijfelen, maar heen gaan het kan deze zondag nog!

 • Ria Koopman

  Het zeker leuk om zoveel geïnteresseerde mensen te ontmoeten op onze expositie.
  Ook de activiteiten van het met de hand chocola maken en proeven alsook de samenwerking met het bezoekerscentrum maakt er een mooi cacaoweekend van

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *