Gaan Et Buut en Westerkim echt verhuizen deze zomer?

Eerst zien dan geloven. De verhuizing van basisscholen Et Buut en Westerkim uit Oud-West (Parkstraat, Ooievaarstraat) naar het terrein aan de Provincialeweg waar ooit garage Zwart zat, is al zo vaak aangekondigd en uitgesteld dat elke voorspelling een gokje is.

Maar het schoolgebouw staat er fier bij, de buitenkant lijkt af. De laatste planning (zomer 2021) zou best wel eens gehaald kunnen worden.

De nieuwbouw is een aaneenschakeling van problemen, conflicten en verkeerde beslissingen geweest. En nog steeds is onduidelijk welk prijskaartje aan de nieuwbouw hangt, het laatste conflict met de bouwer is opgeschort, dat kan dus nog een verrassing worden (gaat de bouwer wel opleveren als er geen definitieve oplossing komt?).

2014: plan

De eerste ideeën dateren uit 2011 (Et Buut zit ‘illegaal’ in een te kleine school, Westerkim is verouderd) maar in 2014 worden de plannen concreet, in januari 2015 worden de omwonenden bijgepraat: de grond is weliswaar vervuild maar dat leverde “geen gevaar voor de volksgezondheid” omdat een ‘leeflaag’ aangebracht wordt.

In ‘MFA Overtuinen’ komen ook gymzaal, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en een zorgcomplex van 35 à 55 woningen. Dat laatste onderdeel sneuvelt later.

In oktober 2017 dachten de scholen in het gebouw te kunnen trekken.

2016: uitstel

In juli 2015 wordt duidelijk dat bezwaren van omwonenden geen reden voor de gemeente zijn om de ontwikkeling op te houden. In 2016 wordt bekend dat 2017 niet gehaald wordt, het wordt begin 2018.

Het negeren van de bezwaren komt de gemeente duur te staan. De Raad van State vernietigt de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van MFA Overtuinen. Zaanstad is in de fout gegaan met het verkeersonderzoek. Bedrijven aan de Mauritsstraat, met name constructiebedrijf Singeling, worden daardoor gedupeerd.

2017: Singeling

In juni 2017 treffen Zaanstad en Singeling een regeling, het bedrijf gaat verhuizen en VVD-wethouder Straat ziet alleen maar blije gezichten. In december 2017 zet Straat inderdaad met een blij gezicht de handtekening onder het contract met Singeling, wat de verhuizing de gemeente kost, bleef geheim.

De planning is inmiddels opgeschoven naar september 2019 maar dat kan ook twee jaar later worden.

2019: conflict aannemer

De nieuwbouw wordt in juni 2019 stilgelegd. Volgens de scholenkoepels Zaan Primair en Agora is er een ‘verschil van inzicht’ met de aannemer. De oplevering, die inmiddels voor de zomer van 2020 was voorzien, wordt niet gehaald.

Beide partijen (Zaan Primair/Zaanstad en bouwer ADS Groep) laten zich bijstaan door advocaten, in februari 2020 wordt het werk hervat. Maar het conflict (De Orkaan: om hoeveel geld het gaat) is volgens de woordvoerder van wethouder Groothuismink nog niet opgelost.

Er wordt gehoopt dat de school na de zomervakantie van 2021 in gebruik kan worden genomen. Wethouder Natastja Groothuismink wil in april 2020 niet inhoudelijk ingaan op het conflict met bouwer ADS over de nieuwbouw.

2020: hoogste punt

Maar er wordt wel gebouwd. In juni 2020 wordt het hoogste punt bereikt, de vlag kan (eindelijk) in top.

Over de aard van het conflict en de oplossing hullen gemeente en schoolbesturen zich nog steeds in stilzwijgen.

Lees hier ons dossier over de nieuwbouw. En bekijk hieronder de diavoorstelling ‘van plan tot gebouw’.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • S. Meijn

  Het zal toch geweldig zijn, mijn kleinzoon kwam in groep 1 nu in groep 7 op de Westerkim toen werd er al gesproken over nieuwbouw. Zal hij het dan toch mee maken de nieuwe school.Hij hoopt het wel, maar opa geloofd het niet.Als dat mocht zjn dat hij daar nog naar school gaat, heb hij wel wat ijsjes verdiend. Wij hebben namelijk gewed.

 • Jan Mulder

  Het is toch vreemd dat onze kinderen en kleinkinderen in een te kleine school moeten terwijl voor de Europese School alle ruimte is.

 • Maaike Jansen

  En dan is er vergeten subsidie aan te vragen voor het interieur dus wordt nu alles uit de kast gehaald met een sponsorloop en een beloningssysteem als ouders geld storten, bij 100 euro krijg je een zelf gebakken appeltaart en bij 250 krijg je een tegeltje in de nieuwe school. Leuk voor kinderen waarvan de ouders dit niet kunnen betalen.

 • Luther Benjamin

  Waardeloos dit!!!! Pfff geen woorden voor dat dit zo lang duurt. Heeft de wethouder geen daadkracht om dit door te drukken. Blijkbaar niet dus. Dit duurt te lang, kinderen en school hebben hier zo op verheugd en waarom wordt er zo geheimzinnig over het conflict gedaan. Kwestie van geld.En waarom moet er een sponsorloop gedaan worden om het interieur te financieren, terwijl er vanuit de gemeente een potje(subsidie)is.

  https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=3773383&mNch=0utiajugl5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *