IKEA: Leiderdorp voor Zaanstad?

Het Zweedse warenhuis IKEA heeft twee nieuwe vestigingen in voorbereiding: Leiderdorp en Zaandam.

In Zaanstad tekende IKEA in 2012 het eerste contract, op het voormalige Bruynzeelterrein worden nu de bedrijfshallen gesloopt.

In Leiderdorp zou het woonwarenhuis zich al in 2011 vestigen. Wie gaat het winnen? Waar komt de volgende IKEA?

Wethouder Kees Wassenaar van Leiderdorp had recent een gesprek met de Zweedse meubelgigant op het hoofdkantoor in Leiden, hij zei tegen het Leidsch Dagblad dat de vestiging in zijn gemeente de eerste wordt: “Leiderdorp gaat eerder open dan Zaanstad”, IKEA komt “binnen drie jaar” in een nieuw pand langs de A4.

IKEA-woordvoerder Wouter Rutten is minder stellig, hij bevestigt in de Stentor dat op twee plekken (Leiderdorp en Zaanstad) gewerkt wordt aan nieuwe winkels, maar “hoe we dat precies invullen, weten we niet. We hebben verschillende opties.”

De geschiedenis in Leiderdorp lijkt op die in Zaandam. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat IKEA in de zomer van 2011 een nieuw pand langs de A4 zou betrekken. De komst werd echter steeds uitgesteld. Onder meer omdat IKEA sinds 2014 aan een nieuw concept voor haar winkels werkt. In Zaanstad heeft IKEA tot 1 januari 2019 uitstel gegeven om te starten met de bouw.

In Duitsland heeft IKEA trouwens winkels in gewone winkelstraten geopend, ook in Engeland gaat de Zweedse winkelketen dat doen. Ook in Nederland wordt dat concept met belangstelling gevolgd. Woordvoerder Wouter Rutten zegt in de Stentor: “we hebben zeker niet het idee om alleen maar grote blauwe boxen langs de snelweg te plaatsen.”

ikea 1

De tijdlijn tot dusver:

 • In 2012 tekent Ikea een intentieovereenkomst met de ontwikkelingscombinatie RON N.V./ConverseDC en de gemeente Zaanstad, over de komst naar Zaanstad.
 • Op 1 maart 2013 tekent IKEA een koopovereenkomst voor de verwerving van bijna 35.000 M² bouwgrond op het voormalige bedrijfsterrein van Bruynzeel aan het Zuiderhout in Zaandam. Alle partijen zullen een financiële bijdrage aan de infrastructuur leveren.
 • De gemeente sluit op 24 juni 2013 een overeenkomst met IKEA dat belooft de aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen.
 • In november 2013 vraagt IKEA uitstel, en als ze een aanvraag indient, wil ze de toezegging dat ze 5 jaar (nadat de toezegging rond is) mag wachten om te gaan bouwen. De gemeente wil dat alleen toestaan als IKEA een deel van de kosten voor de ontsluiting van het gebied voor haar rekening neemt.
 • Op 26 november 2014 besluit IKEA niet te tekenen, ze vraagt de gemeente uitstel tot 1 mei 2015, IKEA zegt ook het voorlopige contract met de gemeente op.
 • Tot 1 mei 2015 had het Zweedse warenhuis IKEA uitstel gekregen van Zaanstad om in te gaan om het aanbod om definitief grond te kopen op het Zuiderhout (voormalige Bruynzeel-terrein) in Zaandam. Die termijn verstreek zonder dat IKEA getekend heeft.
 • Uitstel verlengd tot 1 juli 2015, een woordvoerder van wethouder Dennis Straat: “Juridisch heeft de datum van 1 mei nu nog geen gevolgen omdat partijen nog 2 maanden – dus tot 1 juli – de tijd hebben om bestuurlijke goedkeuring te verkrijgen op de aanvullende afspraken.”
 • 1 juli 2015: de gemeente gaat opnieuw goedkeuringstermijn verlengen.
 • 27 augustus 2015: IKEA zegt telefonisch toe naar Zaandam te komen. Uit het persbericht van de gemeente: “de gemeente ontvangt een bijdrage voor de ontsluiting van het gebied.”
 • 15 september 2015: Raadsinformatiebrief van wethouder Dennis Straat: RON gaat verkopen en er is een sloopvergunning verleend. In een geheim stuk staat dat de gemeente € 3 miljoen van IKEA wil voor de ontsluiting van van het gebied. IKEA behoudt zich het recht voor om pas later (of helemaal niet) te gaan bouwen. Tot 1 januari 2019 mag ze daar over denken.
 • maart 2016, sloop van deel van Bruynzeel-gebouwen begonnen.

Het volledige IKEA-dossier.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *