Gecombineerde school en verpleeghuis Behouden Haven Zaandam?

Zaanstad heeft een intentieovereenkomst gesloten met De Zorgcirkel voor nieuwbouw op de Behouden Haven in Zaandam. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor nieuwbouw van een basisschool en verpleeghuis Saenden in één gebouw.

Onderwijsorganisatie Agora wil een school combineren met de nieuwbouw van Saenden. De plannen voor een school zijn er sinds 2019, maar de buurt heeft zich in het verleden verzet tegen de plannen.

In het gebied is leegstand volgens de gemeente terwijl verpleeghuis Saenden van De Zorgcirkel verouderd is. Ook moet er meer groen komen. Wethouder René Tuijn vindt dat de Behouden Haven niet de uitstraling heeft die de gemeente graag zouden willen, “we denken dat we samen het mooiste resultaat kunnen behalen in combinatie met een meer groene en gebruiksvriendelijke ruimte.”

Zorgmanager Lisanne Klopper van Zorgcirkel Saenden: “Voor ‘Nieuw Saenden’ streven wij ernaar om het aantal woonzorgplekken minimaal gelijk te houden aan het huidige aantal. Het liefst zouden we nu al starten met de nieuwbouw!”

Erik Boogaard, hoofd Huisvesting bij Agora: “Juist een gecombineerde ontwikkeling met De Zorgcirkel biedt Agora de mogelijkheid om in dit gebied tot de meest optimale locatie te komen voor de realisatie van een nieuw schoolgebouw.”

Zaanstad: “Na de ondertekening van de intentieovereenkomst kan worden onderzocht of het mogelijk is om het gecombineerde gebouw te realiseren. Om tot een ontwerp te komen, wordt gekeken naar de eisen van de basisschool, van het verpleeghuis en van de buurt. En hoe dit ontwerp past binnen het gebied, rekening houdend met de doorstroom en leefbaarheid. Komend jaar staat in het teken van het haalbaarheidsonderzoek. Daarna worden de plannen gemaakt voor de realisatie. De buurt is met een brief geïnformeerd.”

Meer informatie op Maak.Zaanstad.:

Lees ons dossier over de Behouden Haven.

Door Piet Bakker. Bron: persbericht Zaanstad, MAAK-website, eerder nieuws op De Orkaan.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Mari de Boer

  Mooi bedacht.
  Leuke combinatie ook met ouderen en jongeren door elkaar.
  Maar……….
  Ouders die kinderen ophalen.
  Vrachtwagens die moeten manoeuvreren.
  Weer meer verkeersdrukte in Oud West.
  Blijft er genoeg parkeerruimte over?
  Verkadeterrein zou toch veel logischer zijn.
  Als daar huizen komen is er ook weer behoefte aan een school.
  En dan met een gymlolaal…
  Dan kan het Buut die ook gebruiken.

 • Ab en coba hageman

  Helemaal mee eens….
  En zolang de vrachtwagens niet over de brug richting de marga klompestraat mogen rijden gaat de buurt zeker niet akkoord met de plannen van de gemeente om deze in het vervolg over de botenmakersstraat te laten rijden.
  Dat je fundering kapot gaat daar heeft de gemeente lak aan die zegt doodleuk dat de fundering je eigen risico is.

 • het is niet realiseerbaar. een zorgvoorzieningen. met een school in een gebouw. of zoals eerst het plan was op korte afstand van elkaar. de hele dag schreeuwende kinderen bij zieke oude inwoners. het gaat 60 parkeerplaatsen kosten, terwijl er vooraan in de westzijde ook al een parkeerterrein wordt opgeheven. en er komt zo ook nog een supermarkt bij in het gebouw bij Dirk.
  als bewoner van oud west worden wij met het probleem van de gemeente opgezadeld. een tekort aan parkeerplaatsen wordt opgelost door in de buurt te parkeren waar ook al veel geparkeerd wordt door de scholen die er nu zijn.
  dat er een internationale school moest komen was er plaats binnen het plan inverdan maar voor onze eigen inwoners is dit niet mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *