De ‘petroleumachtige’ neerslag die op zondag 19 mei in Krommenie uit de lucht kwam, is geen kerosine en niet het gevolg van een ‘fuel dump’.

Dat zei de Luchtverkeersleiding op 23 mei tegen De Orkaan, en dat zegt wethouder Krieger een maand later nog eens op vragen van GroenLinks-raadslid Romkje Mathkor.

Net als De Orkaan heeft Zaanstad gevraagd aan de Luchtverkeersleiding of ze bekend waren met een kerosinedump en de Luchtverkeersleiding zei net als een maand geleden dat ze dat niet waren.

Die zondag werd gestart vanaf de Polderbaan waardoor ter hoogte van Krommenie zo hoog gevlogen wordt dat eventueel geloosde brandstof verneveld zou zijn. Dat zei de Luchtverkeersleiding een maand geleden tegen De Orkaan en dat zegt Zaanstad nu tegen GroenLinks.

Bij de gemeente zijn geen brandstoflozingen bekend aldus wethouder Krieger. Ook die van 19 mei dus niet, want dat was geen brandstoflozing.

De vraag blijft natuurlijk: wat was het dan wel?

Dat heeft Romkje Mathkor vergeten te vragen waardoor Zaanstad het ook niet hoeft te beantwoorden. En uit zichzelf hebben ze dat ook niet bedacht. Toen De Orkaan de vragen stelde zat de niet-kerosine nog gewoon op het huis, de schutting, de ramen, de garage, de auto’s en op de planten. Was te onderzoeken geweest…

“In 2015 is de Incidentenregeling Luchtvaart in werking getreden. Hierin is o.a. vastgelegd dat bij luchtvaartincidenten die een risico met zich meebrengen voor de veiligheid, de betreffende Veiligheidsregio hierover wordt geïnformeerd en via de Veiligheidsregio ook de betreffende gemeente. Ook moeten de incidenten gemeld worden op de website van de LVNL. Sinds de inwerkingtreding van de incidentenregeling zijn er geen incidenten gemeld boven Zaanstad.”

Zouden ze het zich verbeeld hebben in Krommenie?

Filmwerk van Josefien Gigengack na de spook-dump.