Geen nieuwbouw maar ‘recyclebouw’ voor ZNMC

De nieuwbouw van het Zaans Natuur en Milieucentrum gaat niet door. In plaats van een nieuw pand in het Darwinpark wordt het tijdelijke pand van de Octantschool uit Assendelft naar Zaandam verplaatst om verbouwd te worden tot het nieuwe ZNMC.

ZMNC-directeur Paul Laport is niet teleurgesteld, in tegendeel: “dit pand is groter dan de geplande nieuwbouw, zo heeft het een verdieping voor kantoren, en bovendien is het goedkoper.”

De prijs heeft een doorslaggevende rol gespeeld bij de beslissing om voor recyclebouw te gaan, een deel van de kosten moet door het ZNMC zelf opgebracht worden. Laport: “het nieuwbouwontwerp van BALD architecten was ook mooi, vooral vanwege de bouw met hennep, maar het was ook kostbaar.”

Het duurzame pand (afbeelding boven), op basis van een kalk-hennep constructie, zou € 3,8 miljoen kosten, inclusief extra duurzaamheidsmaatregelen (gasloos, zonnepanelen, mos-sedum dak, LED-verlichting) van zo’n € 250.00. Het tekort zou € 1,16 miljoen zijn. De begroting (€ 2,65 miljoen) bestaat uit een lening van de gemeente van € 1,9 miljoen, een bijdrage voor het parkeren van € 100.000, een btw-compensatie van € 250.000 terwijl het ZNMC zelf via fondsenwerving € 400.000 moet binnenhalen.

€ 660.000 tekort

Als er gebruik gemaakt wordt van het oude Octant-gebouw kost dat een half miljoen minder: € 3,31 miljoen. Dat betekent overigens nog steeds een tekort van € 660.000. En het ZNMC heeft die € 400.000 ook nog niet helemaal binnen. Dat tekort moet opgelost worden door kostenverlaging en/of alternatieve dekkingsbronnen (meer fondsen). Zaanstad helpt het ZNMC “bij het zoeken naar subsidiemogelijkheden.”

Dat moet vooral in de sfeer van de duurzaamheid van dit ‘prestigieuze project’ zitten, maar daar is de gemeente laaiend enthousiast over:

“Om verspilling tegen te gaan worden alle materialen voor o.a. de constructie, fundering en gevelbekleding etc. gedemonteerd en weer in de kringloop opgenomen, namelijk het nieuwe ZNMC. 100% circulariteit is de hoogst haalbare prestatie op het vlak van duurzaamheid en daarmee past dit project volledig in de ambitie van Zaanstad op dit gebied.”

De kosten voor het eerste ontwerp (€ 96.000) zijn voor rekening van Zaanstad.

Octant, Assendelft
Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *