Geen opknapbeurt voor vergeten speeltuin – update: toch wel!

De schommel is kapot. De trap van de glijbaan is met een plaat afgedekt. De rubberen speeltegels zijn keihard geworden.

Maar de speeltuin bij het Schrijvertje in Krommenie wordt vernieuwd… in 2023.

[Update: volgens Zaanstad is het een misverstand, zie onder voor de aanvulling]

Door Jaap de Jong

Wie een fout maakt, biedt zijn excuses aan en herstelt snel wat mis is gegaan. Die gebruikelijk gang van zaken is aan het gemeentehuis van Zaanstad voorbij gegaan.

Dat heeft een aantal bewoners van het Schrijvertje in Krommenie moeten ervaren. Het was hun opgevallen dat alle speeltuintjes in Plan Willis in piekfijne staat waren gebracht. Behalve die in hun straat.

Toen zij hun verbazing daarover uitten bij de gemeente bleek dat deze speeltuin door een administratieve fout niet in het vernieuwingsplan was opgenomen. Werd deze omissie daarop voortvarend hersteld? Neen, de gemeente wil de speeltuin pas in 2023 vervangen. Dat vinden buurtbewoners Edwin Koghee en Anouk Bouwmeester wel erg lang duren:

“Er zijn vorig jaar toezeggingen gedaan om de speeltuin schoon te maken en de nodige reparaties uit te voeren. Tot op heden zijn die niet nagekomen en zijn defecten provisorisch opgelost door planken te timmeren en zaken met ducttape weg te werken. De speeltuin is dringend aan vervanging toe en de toestellen zijn niet veilig meer.”

De bewoners roepen buurtgenoten op om bij de gemeente op het meldpunt voor openbare ruimten een melding te maken van de beschadigingen aan de speeltuin.


Update: Zaanstad laat weten dat het groot onderhoud toch in 2020 gebeurt en dat binnenkort al de eerste reparaties worden uitgevoerd.


Onder de kapotte schommel en de afgetimmerde glijbaan, boven de speelplaats met de zwarte ingeklonken rubber tegels (ooit mooi rood en veerkrachtig).

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Edwin

    Inmiddels laat de Gemeente in een reactie weten dat de vervanging van de speeltuin in 2020 gepland staat en dat de bewoners hiervan op de hoogte gesteld gaan worden. De glijbaan wil men op korte termijn vervangen door een nieuw glijgoot te plaatsen. Deze glijbaan zal dus minder dan een jaar staan om ruimte te maken voor een nieuwe speelplek. Dit is kostbaar en het zou efficiënter zijn op de speelplek in zijn geheel te vervangen, deze maatregelen kosten alleen maar meer. De Gemeente geeft aan dat de speeltuin gereinigd is maar hier is in praktijk weinig van te zien. We zijn inmiddels in gesprek met de Gemeente en we hebben verzocht de vervanging van de speeltuin naar 2019 te verschuiven. Formeel had de speeltuin in 2016 reeds geheel vervangen moeten zijn.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *