Geen vuurwerkverbod, wel vuurwerkvrije zones in Zaanstad

Zaanstad kondigt ook dit jaar geen verbod af op het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw. Wel zijn er 30 vuurwerkvrije zones waar het “niet is toegestaan om vuurwerk af te steken.”

Deze vuurwerkvrije zones zijn bij parken, recreatiegebieden, op de Zaanse Schans, bij kinderboerderijen, verzorgingshuizen en op plaatsen waar dieren worden opvangen.

Een vuurwerkvrije zone bestaat uit de locatie zelf en een straal van 250 meter daaromheen.

Vuurwerk afsteken mag buiten de zones alleen tussen 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Onder de kaart met alle vuurwerkvrije zones.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Josefien Gigengack-Kan

  En de rest van het jaar mag het gewoon overal afgeknald worden. Handhaven doet men niet in Zaanstad. Er ging hier in Krommenie twee weken terug een bom af, naast het gebruikelijke geknal elke avond. De ramen trilde en bij buren die iets dichterbij wonen, vloog er van alles van de vensterbank. De politie werd door meerdere buren gebeld en wilde niet en konden niet in actie komen. Einde bericht.

  • R vd Weerdt

   Kunnen mensen dan niks meer zelf? Als meerdere mensen er last van hebben dan kun je een paar ettertjes toch wel aanspreken op hun gedrag. Doe dat anders even gezamenlijk.
   Helpt vermoedelijk ook nog een stuk beter dan dat de politie een kwartier later nog even komt langsrijden.
   Al die wegkijkende mensen doen niets om een samenleving leefbaar te houden. Maar wel klagen.

   • Jaap Veldman

    Van welke planeet kom jij. Aanspreken in deze tijd is een steen door je raam .

    • R vd Weerdt

     Aanspreken hoeft niet altijd poeslief. Spreek iets af met anderen en doe het zonodig wat steviger. Het tuig heeft de halve wereld al en als je ze hun gang laat gaan dan is de andere helft ook aan de beurt. Niks doen levert precies dat ook op.
     In sommige wijken kan ik me voorstellen dat je er niet zo maar op af stapt, maar zo is het niet altijd.

 • Ans Pieper

  Het lijkt of het om twee soorten vuurwerk gaat. Vuurwerk met Oud en Nieuw waarvoor ook dit jaar geen verbod op het afsteken wordt afgekondigd. En dan zijn er 30 vuurwerkvrije zones waar het “niet is toegestaan om vuurwerk af te steken.” Daarnaast is het andere vuurwerk dat al maanden wordt afgestoken, van flats gegooid en medebewoners de stuipen op het lijf jaagt. En wat betekent dit voor mensen die net uit het oorlogsgebied komen?

  • L.I. de Jong

   Er is ook sprake van twee soorten vuurwerk. Siervuurwerk, waar dit artikel betrekking op heeft. En knalvuurwerk. Dat is illegaal en verboden vuurwerk. Overal.

   Helaas is handhaving een probleem.

 • J.M. aan t Goor

  Ik stel voor om de definitie van een vuurwerkvrije zone te veranderen in iets dat echt zoden aan de dijk stelt, want 250 meter stelt natuurlijk helemaal niets voor. Maak er een zone van 25KM van, dan heb je er tenminste wat aan, of nog veel beter, verbied in de hele gemeente elk vuurwerk.

  • Jaap Meeuwsen

   Herinneren we ons nog dat we als kleintjes op oudjaarsavond naar bed moesten en om kwart voor twaalf uit ons bedje gehaald werden om half slaperig in onze pyjamaatjes op de vensterbank naar het vuurwerk te kijken ?
   Hoewel al oud…..ik zie het nog zo voor me.
   Vergeet je nooit meer want het is maar één keer per jaar.

 • Lean van ‘t Hooft

  Al jarenlang is er vanaf kerst tot ver na nieuwjaar vuurwerkoverlast in onze buurt Hoornseveld, deels afkomstig ook vanuit Peldersveld. Na enkele dagen afwezigheid was het welkom een soort bominslag. We zijn weer thuis! Nu al de hele dag gaat het door. Met name in de buurt van garageboxen. Daar zijn er hier veel van. Een melding bij de politie levert alleen meer frustratie op. B&W van Zaanstad, ook ‘gewone’ mensen kunnen er last van hebben Ik heb de neiging om met Oud Op Nieuw te vluchten uit m’n eigen huis. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Alsjeblieft doe er eindelijk iets aan! Morgen zal de tuin weer bezaaid liggen met vuurwerkrestanten. Een prettige start van het nieuwe jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *