Marwan K., die in 2016 in het nieuws kwam als geldschieter en lid van de technische commissie van OFC, is veroordeeld voor het witwassen van honderdduizenden euro’s tot een jaar cel. Dat is twee maal zoveel als justitie aanvankelijk geëist had.

K. leefde op grote voet maar had geen duidelijke bron van inkomsten. Dat hij het geld van zijn vader in Jordanië had gekregen en had geleend van een medebestuurslid van OFC vond de rechtbank ongeloofwaardig.

Het Parool schreef vorige week over de zaak. Tussen Jordanië en Nederland zijn tussen 2011 en 2016 grote bedragen heen en weer geschoven. De rechtbank heeft geen aanwijzingen gevonden dat het geld van misdrijven afkomstig is. Eerder werd K. tot drie jaar cel veroordeeld wegens de handel in illegale cd’s.

Tegen de Stichting Topvoetbal Oostzaan, de motor achter de snelle promotie van OFC naar het semi-betaald voetbal, loopt volgens het Parool nog een zaak bij de belastingdienst. De zaak tegen OFC zelf is geseponeerd.

Marwan K. is volgens de Kamer van Koophandel nog steeds voorzitter van Stichting Topvoetbal Oostzaan die zich bezig houdt met “het ondersteunen van vereniging OFC door het werven van sponsors.” Bauke Krijgsman (bestuurslid OFC) en Paul Joan Koppenaal zijn volgens de inschrijvingsgegevens medebestuurders van de Stichting.

De stichting is gevestigd aan de Twiskeweg 59, een woning die door K. gebruikt werd als kantoor. In 2016 werden daar harddrugs aangetroffen. Volgens K. en OFC zou een ‘klusjesman’ verantwoordelijk zijn voor de drugs. De gemeente Oostzaan zag af van sluiting van het pand.

Over de perikelen bij OFC schreef De Orkaan dit.