Een gewoon stukje weiland in de bocht van de Zeedijk in Assendelft. Niets aan het uitzicht doet vermoeden dat dit stukje landbouwgrond in zo’n 160 kleine stukjes is verkaveld. Zo’n 140 daarvan zijn al verkocht, 20 moeten nog aan de man (m/v) gebracht worden.

Een stukje verderop is een ander stukje langs de Zeedijk in bijna 70 stukjes verdeeld, bijna alles is verkocht.

Volgens een artikel op RTL Nieuws is dubieuze grondhandel in Nederland een wijd bereid verschijnsel:

“Grondhandelaren verkopen massaal landbouwpercelen met de belofte dat er op korte termijn gebouwd mag worden. Het tegendeel blijkt waar. ‘Het zijn gladde verkopers die het goed weten te vertellen’.”

Volgens RTL gaat het om ’tienduizenden beleggers’ die wordt voorgehouden dat er ooit huizen gebouwd mogen worden op hun stukje. Het gaat om landbouwgrond dat wordt opgeknipt en doorverkocht. De gemiddelde prijs voor een vierkante meter landbouwgrond is ongeveer € 4,50. Grondhandelaren verkopen de opgeknipte stukjes voor gemiddeld € 55 per vierkante meter. RTL: “Sinds 2005 gaat in deze handel naar schatting 384 miljoen euro om. De meeste beleggers zijn hun geld kwijt.”

Geen moestuintje

RTL onderzocht met behulp van gegevens van het Kadaster waar stukken landbouwgrond waren opgeknipt en los verkocht. Volgens de omroep gaat het om tien tot twintigduizend gedupeerden in Nederland, een advocaat van een van gedupeerden:

“Het is niks waard, je kunt het aan niemand verkopen, je kunt er niet eens je eigen moestuintje beginnen, dat mag allemaal niet. Je kunt er echt niks mee.”

Zaanse locaties

In de Zaanstreek gaat het om zeven plekken:

 • Oostzaan:
  • bij het Twiske (onder Zuiderlaaik), 50 kavels op drie stukken grond (ruim 40 verkocht)
  • Kerkstraat, 40 kavels, bijna de helft verkocht
 • Wormerland
  • Zuiderweg, 75 kavels, bijna alles verkocht
  • Jisp, 50 kavels, bijna alles verkocht
 • Assendelft
  • Zaandammerweg, bij rotonde, 75 kavels, meeste nog te koop
  • Zeedijk hoek Kanaalweg, 70 kavels, vrijwel alles verkocht
  • Zeedijk richting Heemskerk, 160 kavels, nog 20 te koop.

Boven een screenshot van de kaart die bij RTL helemaal te zien is: “De gegevens voor de kaart komen uit een analyse van het Kadaster. De stippen op de kaart geven vermoedens weer van grondspeculatie. Omdat niet elk perceel afzonderlijk bekeken is, is het goed om altijd navraag te doen bij bijvoorbeeld de gemeente over de bestemming van een perceel.” (Dat hebben we gedaan, zodra we daar meer over weten maken we een update)