Een prima bewoonbare woning slopen… het blijft een vreemd gezicht. Maar aan de Kerkstraat in Oostzaan is het te ‘bewonderen’.

Voor woningen onder hoogspanningsmasten wordt geen woonvergunning meer gegeven. Vandaar deze hoogspanningssloop.

Woningbouwvereniging WOV uit Oostzaan heeft vijf woningen aan de Kerkstraat en het Zuideinde die onder de hoogspanningslijnen liggen eerder tijdelijk te huur aangeboden.

Het ‘probleem’ doet zich niet alleen in Oostzaan voor. In Zaanstad staan 52 woningen loodrecht onder hoogspanningsverbindingen. De woningen liggen in Zaandam onder de leidingen langs de Hoornse lijn (Oost-Zaandam, De Dikkert, Westzijde en Provincialeweg en een deel van het Blauwe Arendspad), in Westzaan en Assendelft.

Wonen onder hoogspanningsmasten is niet verboden, maar het verkopen van een huis wordt lastig omdat de woonbestemming na de verkoop vervalt. Panden onder de hoogspanningsmasten kunnen wel voor andere bestemmingen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor bedrijfsruimten.

Alleen woningen die recht onder een leiding liggen verliezen de woonbestemmig (alsof straling recht naar beneden sijpelt zoals regen). Gevaar voor de gezondheid is niet echt aangetoond. De overheid wil met de regeling vooral maatschappelijke onrust wegnemen.

Lees hier wat De Orkaan tot dusver schreef over wonen onder hoogspanningsmasten.

Johan Krol
De Orkaan

Door Piet Bakker. Extra informatie uit eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Johan Krol en De Orkaan.