Grondspeculant kan stukje weiland niet kwijt

In de Zaanstreek zijn zeven stukken landbouwgrond in ruim 500 kleine kavels verkocht. De kopers hopen dat op hun stukje woningbouw mag komen waardoor ze een forse winst kunnen maken. De praktijk is echter dat ze waarschijnlijk met een waardeloos stuk grond blijven zitten.

De gemeente Zaanstad is in het verleden benaderd door een eigenaar van twee stukjes grond aan de Zeedijk (Assendelft). De eigenaar bood deze te koop aan bij de gemeente maar die is daar niet op ingegaan. Op dat moment was de grond al verkaveld en vrijwel volledig verkocht.

In Wormerland wordt aan mensen die contact met de gemeente opnemen altijd de tip gegeven: check het bestemmingsplan. “Als daarin geen woningbouw voor een locatie is opgenomen, dan is de gok te groot om toch die grond aan te kopen met de gedachte dat daar ooit woningen gebouwd worden.”

In het verleden is Wormerland benaderd om locaties in Jisp en bij Neck: “Als gemeente kun je hier niet zoveel tegen doen, Er is toen gecommuniceerd, via de website, dat er geen mogelijkheden voor woningbouw zijn. Maar de mensen die belden waren vaak niet goed op de hoogte van het feit dat het hier om beschermd natuurgebied gaat.”

Alle Nederlandse bestemmingsplannen zijn te vinden op Ruimtelijkeplannen.nl.

Volgens een artikel op RTL Nieuws is dubieuze grondhandel in Nederland een wijd bereid verschijnsel. In de Zaanstreek gaat het om zeven plekken:

 • Oostzaan:
  • bij het Twiske (onder Zuiderlaaik), 50 kavels op drie stukken grond (ruim 40 verkocht)
  • Kerkstraat, 40 kavels, bijna de helft verkocht
 • Wormerland
  • Zuiderweg, 75 kavels, bijna alles verkocht
  • Jisp, 50 kavels, bijna alles verkocht
 • Assendelft
  • Zaandammerweg, bij rotonde, 75 kavels, meeste nog te koop
  • Zeedijk hoek Kanaalweg, 70 kavels, vrijwel alles verkocht
  • Zeedijk richting Heemskerk, 160 kavels, nog 20 te koop.

Lees: Gokje? Speculatie? Oplichting? Dubieuze grondhandel in Zaanstreek

Boven een screenshot van de kaart die bij RTL helemaal te zien is: “De gegevens voor de kaart komen uit een analyse van het Kadaster. De stippen op de kaart geven vermoedens weer van grondspeculatie. Omdat niet elk perceel afzonderlijk bekeken is, is het goed om altijd navraag te doen bij bijvoorbeeld de gemeente over de bestemming van een perceel.” (Dat hebben we gedaan, zodra we daar meer over weten maken we een update)

Foto: locatie Zeeweg/Kanaalweg (Assendelft, Google Street View)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *