Goodbye Hello… raad Zaanstad zwaait uit…

De gemeenteraad van Zaanstad zwaait 19 raadsleden uit (bijna de helft), waaronder één lid dat sinds mensenheugenis in de raad zit: Ruud Pauw (ROSA).

Ook wordt er afscheid genome van Geert Rijken (PvdA), Rina Schenk (VVD), Hein Heijnen (DZ), Romkje Mathkor, Jan de Laat en Jonathan van der Sluis (GL), Jan de Vries en Rob Karst (D66), Marc Wit en Bas Westerhof (CDA), Ahmad Eid (DENK), Christa Neefjes (CU), Patrick Zoomermeijer, Roland van Braam en Evert Hartog (De Socialisten), Simone van Otterloo (LZ) en Homme Heida en Koert Calkhoven (BVNL).

POV

Geen afscheid bij de POV, Harrie van der Laan, Ton Brekelmans, Jaap Keijser en Perry van der Velden blijven, nieuw zijn Nino Keijser en Karin Lassooij.

PvdA

Bij de PvdA een ‘gedwongen’ afscheid: nieuwkomer Kübra Kara duwde Geert Rijken via voorkeurstemmen uit de raad. René Tuijn, Eylem Köseoglu en Tjeerd Pietersma blijven.

VVD

We nemen afscheid van Rina Schenk die wel laag op de VVD-lijst mocht maar bedankte voor die ‘eer’. Nieuw zijn Fidel Lopes en Jovana Blaževska. Annemarie van Nieuwamerongen-Oosterkamp en Tjeerd Rienstra blijven.

ROSA

Een afscheid met een zwart randje. Raad-nestor en ROSA-oudgediende Ruud Pauw neemt na 24 jaar afscheid. In 1998 kwam Pauw als eerste en enige raadslid van ROSA in de raad. Pauw tobt met de gezondheid, hij zal het afscheid dan ook niet kunnen bijwonen.

Ondertussen zit de fractie op 4 leden. Dat worden wethouder Natasja Groothuismink (‘herintreedster’) en oudgedienden Hans Kuyper, Mariska Schuttevaer en Menno de Haas.

Democratisch Zaanstad

DZ neemt afscheid van Hein Heijnen. Peter Kranenburg is de nieuwkomer in de fractie. Juliëtte Rot is een blijvertje net als Jos Kerkhoven; het kersverse lid Marianne Doeves-de Boer (overgekomen van LZ, ex-VVD) blijft ook in de raad.

GroenLinks

Voor fractieleider Romkje Mathkor is het vanavond de laatste vergadering. En dat geldt ook voor Jan de Laat en Jonathan van der Sluis. Een geheel nieuwe ploeg treedt aan: wethouder Wessel Breunesse, Kivilcim Özmen en Suzan Abozyid.

PVV

Peter van Haasen, de laatste maanden als eenmansfractie opererend, krijgt gezelschap van nieuwkomer Natasja Cornelisse.

D66

D66 (“ons past bescheidenheid”) neemt afscheid van Jan de Vries (actie om via voorkeursstemmen terug te komen mislukte) en Rob Karst en verwelkomt Merel Kingma. Flip Hoedemaeker blijft de vaste waarde.

CDA

Een geheel nieuwe CDA-fractie: wethouder Gerard Slegers en Julie van ’t Veer die via voorkeurstemmen Marc Wit passeerde waarvan we (voorlopig) afscheid nemen. Ook Bas Westerhof vertrekt.

DENK

Fractieleider Sebnem Pancar krijgt gezelschap van nieuwkomer Khaan Kük. Ahmad Eid neemt afscheid.

Partij voor de Dieren

Naast fractieleider Melchior Mattens neemt nu Stella Pieterson zitting in de raad.

ChristenUnie

Nieuwkomer Hanneke Veurink (“restzetel is genadebrood”) neemt de plaats in van Christa Neefjes.

SP

Teruggebracht tot een eenmans (m/v) fractie: Anna de Groot die dus nieuw is.

De Socialisten

De volledige fractie van De Socialisten (Patrick Zoomermeijer, Roland van Braam en Evert Hartog) stapt op. Ze deden niet mee aan de verkiezingen.

Lokaal Zaans

Simone van Otterloo zat na de overstap van Marianne de Boer alleen in de raad voor Lokaal Zaans. De VVD-afscheiding deed niet mee met de verkiezingen.

BVNL

Ex-PVV’ers Homme Heida en Koert Calkhoven redden het (net) niet onder de nieuwe BVNL-vlag. Ze behaalden 1.178 stemmen.


Live meekijken kan vanavond hier.

Deel dit artikel:

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *