Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In Zaanstad doen 16 partijen mee in de race om 39 zetels, daarbij zitten oudgedienden (CDA, CU, D66, DZ, GL, POV, PvdA, ROSA, SP, VVD, ZIP) nieuwkomers: PvdD, PVV en Denk, en halve nieuwkomers ZVI (vroeger ZOG) en de Volkstem van ex-SP-raadslid Maikel Kat.

Bij De Orkaan komen de partijen langs, met de complete lijst met kandidaten en het verkiezingsprogramma. Gister de PVV, vandaag de VVD.

De VVD zit vanaf het begin in de raad van Zaanstad. Fractievoorzitter Gerard Ram is voor de 1e keer lijsttrekker en kandidaat wethouder.

Dit zijn de resultaten van de VVD vanaf het begin.

Op de VVD-site stellen alle kandidaten zich voor, hier de nieuwjaarsboodschap van Gerard Ram.

Het VVD-programma Zaanse ‘Allure’ is inmiddels gepresenteerd op de website. Onze samenvatting:

samenwerking op economisch gebied in de regio Amsterdam, minder regels voor ondernemers, tarieven voor vergunningen omlaag, extra geld voor de aanpak van zware criminaliteit, A8 doortrekken naar de A9, binnenstedelijk zal betaald parkeren op sommige plaatsen onoverkomelijk zijn (twee auto’s per huishouden is normaal), bevriezing van de tarieven voor parkeervergunningen, de OZB omlaag.

De VVD-lijst telde aanvankelijk een recordaantal van 7 lijstduwers (op 22 kandidaten): Cees Loggen (Gedeputeerde provincie Noord-Holland), Jan van Run (voorzitter ZON), Judith Schouten (oud-wethouder), Dennis Straat (wethouder, gaat Zaanse politiek te verlaten), Els Veenis (oud-raadslid), Barbara Visser (staatssecretaris) en Armagan Babaoglu (verliet in 2017 de raad). Barbara Visser is van de lijst afgehaald, het was niet verenigbaar met haar baan als staatssecretaris. Sander Blaauboer die wel op de concept groslijst stond, is in de definitieve versie verdwenen.

In 2014 werden twee raadsleden met voorkeurstemmen gekozen: Rina Schenk (die 6e stond) en Annemarie van Nieuwamerongen (8e). Zij duwden Armağan Babaoglu en Harm Jan Egberts uit de raad, maar toen Dennis Straat wethouder werd en Gerard Hartog de raad verliet, konden ze alsnog aanschuiven. Huidig raadslid Tjeerd Rienstra (destijds 7e) kwam in de raad na het vertrek van Armağan Babaoglu.

De kandidaten:

 1. Gerard Ram (fractieleider)
 2. Annemarie van Nieuwamerongen-Oosterkamp (raadslid)
 3. Tjeerd Rienstra (raadslid)
 4. Rina Schenk (raadslid)
 5. Stephanie Onclin (steunfractie)
 6. Simone van Otterloo
 7. Marianne de Boer-Doeves
 8. Harm Jan Egberts (nu raadslid, eerder PvdA-wethouder)
 9. Metin Aksoy
 10. José Puiman
 11. Patricia Wit (steunfractielid)
 12. Marco Schoone
 13. Tyler ter Meulen
 14. Ronald Dekker
 15. Jan van Run-Kvist (voorzitter ZON)
 16. Armağan Babaoglu (oud-raadslid)
 17. Judith Schouten-Burger (oud-wethouder)
 18. Els Veenis-Kaak (oud-raadslid)
 19. Cees Loggen (Gedeputeerde)
 20. Dennis Straat (nu nog wethouder)