Gisteren plaatsen we, met enige twijfel, de vraag of de schelpenpaadjes in de Schildersbuurt top of flop waren. Er werd daarop via verschillende kanalen flink gereageerd, waarbij over het algemeen de strekking was dat de schelpen de handen niet op elkaar kregen. 

Beetje balen wel, want wij werken graag aan een positief en minder kritisch imago sinds we de officiële omroep van Zaanstad en Wormerland zijn. 

Vorig jaar namen Eelco Aartsen en Pieter Grandiek het burgerinitiatief om een schouw uit te voeren in ‘hun’ sluizengebied. Schildersbuurtbewoner Jan Schoen besloot hetzelfde te doen omdat ook hij participatie hoog in ’t vaandel heeft staan.

Zijn schouw van de noeste herinrichtingswerkzaamheden van de buurt werd op de redactie niet direct met vreugde ontvangen. Want de bevindingen liegen er niet om (riemen vast, suikerklontje onder de tong).

1. Kort door de bocht

De bochten zijn zo krap gemaakt dat de vuilniswagen de draai niet kan maken:

2. Zwalkend beleid

‘Een zwalkende rij tegels, die los tegen de stoeprand zijn geplempt, zonder verband of band.’

3. Fantasieloos

‘Fantasieloze trottoir-oplossingen bij bomen, met omhoog staande en wippende tegels.’

4. Boven zeeniveau

‘Diverse erven die altijd op het niveau van het trottoir hebben gelegen liggen plots een stuk lager. Zodat de ontluchting gaten in de muur onder de grond komen te liggen als men zijn erf op de hoogte van het trottoir brengt. Het stoepje voor de deur dat altijd 6 á 7 cm. boven het maaiveld heeft gelegen komt nu onder de grond. De woordvoerder van gemeente ZNSTD beweert bij hoog en bij laag dat het trottoir op de hoogte is gebracht van toen de wijk in de dertiger jaren werd aangelegd. Dat terwijl een kleuter kan zien dat het trottoir veel te hoog is aangelegd. De Jan van Goyenkade bij de brug in de Frans Halsstraat is altijd hoger geweest dan op de hoek van de Hobbemastraat. De huizen in de rij zijn daarop aangelegd. Aan de zijde van de Frans Halsstraat is de deur hoger, dan die aan de zijde van de Hobbemastraat. Dertig jaar geleden reden de kinderen op hun fietsjes zonder te trappen van de Frans Halsstraat naar de Hobbemastraat omdat het naar beneden liep. Dat is nu niet meer mogelijk omdat het trottoir bij de Hobbemastraat te hoog ligt.’

Jan Beeldman uit de Rembrandtstraat bevestigt dat beeld: 

‘De herbestrating in de schildersbuurt heeft in een bizarre verhoging van het peil geresulteerd. Een klein stukje van Noord-Holland ligt nu boven zeeniveau. Wel jammer dat je niet meer met een rolstoel de tuin uit kunt. En de buurvrouw kan de garage niet meer openen. Dus fietsen zit er niet meer in. Ook de motor kan niet meer de straat op. Gelukkig stond de auto al op de weg.’

5. Weerbarstig

De tegel die maar wipte en niet op zijn plaats bleef liggen. Er lag een kabel onder. Geen nood. We snijden een stuk uit de kabel. Helaas, de tegel lag nog te hoog. Tsja, … dan gooien we er maar asfalt in.

6. Positief!

Schoen sluit af met een fijne mededeling:

‘Om te vermijden dat er altijd maar negatief gereageerd wordt eindig ik positief: er zijn nieuwe bomen geplant.’