Vraag: schelpenpaadjes geinig of stom? 

In de Zaandamse Schildersbuurt liggen een hoop van m’n voetstappen. Ik ben er getogen en mijn ouders en broertje wonen er nog altijd.

Door: Merel Kan

Er wordt al een hele tijd flink gewerkt aan de weg. Daarover stuurde Hans Holtmaat een mail: 

‘Op sommige plaatsen wordt het trottoir deels vervangen door schelpenpaadjes. Voor mensen die slecht ter been zijn, met een rollator lopen, een kinderwagen of zich met een rolstoel voortbewegen zijn ze een gruwel. Zij moeten voortaan noodgedwongen over de rijbaan lopen, met alle risico’s van dien. Is dit wat de gemeente voor ogen heeft? Wie bedenkt zoiets, wat er op de tekentafel wellicht leuk uitziet, maar in de praktijk de plank volledig misslaat?’ 

Nu worden we op De Orkaan met enige regelmaat uitgemaakt voor azijnpissers, daarom gooide ik de vraag van Hans op de familie-app:

Het resultaat was een gelijk spel. De een ontwijkt het pad, de ander stelt dat je er met rollator makkelijk overheen glijdt. We leggen de vraag dus maar open bij jou neer: zijn de schelpenpaadjes geinig of stom?


Advertentie

Deel dit artikel:

31 reacties

 • Kees Huyser

  Ik denk dat het voornamelijk een geldkwestie is. Het storten van schelpen lijkt me aannemelijk goedkoper dan straattegels of asfalt aanbrengen.

 • In Saendelft hebben we ook een uitgebreid schelpenpad stelsel. Als het goed onderhouden wordt en na elke flinke regenbui de gaten die ontstaan omdat de ondergrond verschuift, weer dicht gemaakt worden is het een aardig alternatief.
  Maar bestrating blijft beter en op den duur goedkoper.

  • J G.W. Riem Vis

   Mee eens. Denk dat schelpjes op den duur ook minder beschikbaar worden. Maar wel mooi. Hier in de duinen bij Den Haag lagen ook zulke paadjes. Daar is helaas veel geasfalteerd nu, terwijl zon paadje daarzo goed past en de kalk ook goed is voor duinbeplanting.

 • Peter Bos

  Dit is geen pad zoals waarschijnlijk in Saendelft maar dit is de vervanger van de stoep. Het ziet er op zich best leuk uit en als straks alles eromheen ook nog groen is, oogt het misschien nog beter maar als het gesneeuwd heeft, zijn deze paden niet schoon te vegen. Ik lees hierboven dat ze bovendien na een flinke regenbui al vol met kuilen zitten. Dat betekent dat voetgangers na regen en sneeuw de rijbaan op zullen gaan. Ik vraag me af of de gemeente dat risico heeft meegewogen.

  • Ria Gijssen

   De gemaakte schelpen paden in onze wijk, Zaandam oost staan na een regenbui blank. Zijn dan niet te gebruiken. Ze zijn wel stevig aangelegd er ontstaan geen kuilen of gaten in

 • Vera Vonk

  Het is niet per definitie goedkoper, wel beter voor het grondwater. Kijk naar veel (Zaanse) parken, daar hebben ze ook vaak schelpenpaden. Kinderwagens kunnen er prima overheen, rollators ook (rolstoelen heb ik geen ervaring mee), alleen vergt het veel onderhoud, meer dan tegels, en daar gaat het dus in het gebruikersgemak fout. Want ongeacht de ondergrond; een verwaarloosd paadje vol kuilen en plassen is nooit praktisch.

  • René Kruithof

   Het schelpenpad rondom Westerkoog is, als het moet, wel zo ingebed dat het te doen is voor de groepen waar men zich zorgen over maakt. Maar het is niet bedoeld voor transport, maar voor recreatie. Je wilt voor deze groepen geen drempels opleggen. Ik zou zeggen dat schelpen geen goede vervanger zijn voor stoepen.

 • Regina Overwater

  Helaas, ik vind het een crime, die schelpenpaden!! Ze zijn scherp, dus erg pijnlijk voor honden en ook voor mensen, want ze komen in je schoenen terecht, wat ook erg veel pijn doet. Steentjes zijn vriendelijker of boomschors. Een idee? Met vriendelijke groet.

  • Leendert Moerland

   Het Schelpenpad in Westerkoog vanaf Wezelstraat richting Westerkoogweg zag er bij aanleg keurig uit. Maar staat op sommige plaatsen blank door het hoge water in de ringsloot. Er is met tractors overvgwreden🥲🥲

 • Bert Versteeg

  Wat ik op de foto zie is dat de schelpenpaadjes in groenstroken liggen en ik denk dat het te maken heeft dat schelpen draineren en dus regenwater doorlaten.
  Nu zijn de schelpen nog vers maar als ze straks zijn ingelopen zal het allemaal wat steviger worden.
  En natuurlijk zijn schelpen goedkoper dan tegels en trottoirbanden.

 • Kitty Awondatu

  Toen ik bij een senioerenhuisvester werkte hadden we in het programma van eisen staan dat we dat niet deden, vanwege de mobiliteit

 • Hans Holtmaat

  Het is niet de vraag of schelpen goedkoper zijn: er lagen gewoon trottoirtegels. Die hergebruiken was de beste oplossing.

  • Teun de Vries

   Je waant je in een oosteuropees dorp, daar zijn de voetpaden vaak niet van tegels voorzien. Wat onderhoud betreft zijn deze paden snel overwoekerd mat gras een tegelpad is met een bosmaaier vrij van gras etc te houden. In de praktijk zal het wel overwoekerd worden en opgaan in het naast gelegen grasperk.

 • Jan Schoen

  De herindeling van de Schildersbuurt is een totale mislukking. Het lijkt aardig, maar als je op detail kijkt is het een ramp. De ongehoorde truttigheid om op een postzegelplantsoentje kronkelige schelpenpaadjes aan te leggen zo diep treurig. Er zijn geen woorden voor. Alle bestaande struiken zijn de shredder in gegaan op het moment dat vogels er hun nest gingen bouwen. Ik zal een aantal schrikbarende foto’s sturen.

 • Jack van Brederode

  Ik vind het heerlijk, onder mijn voeten kraken 🙂

 • Als ervarings deskundige rolstoelgebruiker vind ik het zelfs een vorm van discriminatie dat er weer geen rekening wordt gehouden met ons

 • Gertie Winterink

  Schelpen zijn scherp! Voor mens, dier en fietsbanden. Over dat laatste heb ik nog geen enkel commentaar gelezen.

  • P. Hoogkamer

   foei gertie fietsen op een wandelpad.:-) .
   En uit ervaring de scherpte voor beestjes hoefjes valt mee die gaan gewoon op de rand van het gras lopen. :-). zeuren om te zeuren

  • Bert Versteeg

   Het zijn wandelpaden,geen fietspaden dus eigen schuld dikke bult als je er toch op gaat fietsen!

 • Dennis Dirkzwager

  Mijn god… waar mensen al niet over kunnen zeuren. Mensen die slecht ter been zijn lopen over het algemeen niet ver of lang. In de winter zijn schelpen paatjes veel veiliger. Kinderen kunnen er helaas niet op rolschaatsen. Dus voor ieder wat wils zou ik zeggen.

 • C.G.M. Komen

  Met een rolstoel is di een drama. Grappig is wel dat je de staat van onderhoud van een normaal troittoir in Zaanstad mooi kan zien op de foto met de spoorbomen. Het is in Zaanstad regelmatig een rallycross op de voetpaden met een rolstoel

 • Het voorkomt in ieder geval dat er vervelende skateboarders langs je heen zoefen.. 😊

  Maar alle gekheid op een stokkie, het lijkt me zomers, als je op sandalen, slippers of blote voeten loopt, niet prettig

 • Christa Brander

  Een ramp. Halve schelpen blijven in het profiel van mijn schoenen zitten. Thuis de vloer naar de filistijnen.

 • Pedro Ste

  Vergeet niet dat rolstoelen veelal voorzien zijn van luchtbanden. Dat geldt overigens ook voor kinderfietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *