GroenLinks stelt nare (maar ware) vragen

Wij hoopten het woord ‘cultuurcluster’ even niet meer in de pen te hoeven nemen, maar daar steekt de dekselse GL-fractieleider Paul Laport een stokje voor.

Tijdens de uitslag betoonde hij al z’n medeleven met De Orkaan omdat “die nu niks meer hadden om over te schrijven”. Gedienstig stelde hij daarom ’technische vragen’ zodat wij er wel over moeten schrijven, het zijn namelijk best wel slimme vragen (de meeste dan).

Die vragen wil hij graag voor maandagavond, als er over het cultuurcluster-referendum wordt gesproken in de raad, beantwoord zien. (gaat niet lukken)

Enkele van de vragen (met ons commentaar):

 • Wat is de status van het raadsbesluit waarover het referendum ging? (punt: bij een niet-geldige uitspraak blijft het besluit zoals het is)
 • De NS lijken zich aan de deal te houden die is gesloten met de gemeente. Zijn er claims te verwachten van de NS wanneer de gemeente niet overgaat tot de bouw van een Cultuurhuis of wanneer er sprake zal zijn van een substantiële vertraging – en zo ja, wat zal ongeveer de hoogte zijn van die claim? Moeten er ten behoeve van de NS-werkzaamheden door de gemeente ook werkzaamheden worden uitgevoerd? En zo ja, wat zijn hier de mogelijke kosten van? (Vals van Laport: het werk aan de spooroverbouwing is in volle gang, en Zaanstad gaat haar deel van de deal niet nakomen.)
 • De gebouwen waar de huidige culturele instellingen in zitten hebben te maken met achterstallig onderhoud. Is er een inschatting te maken van de kosten en tijd om die achterstand in te lopen? (vals en goed)
 • Zijn er instellingen die op korte termijn huisvestingsproblemen verwachten? Wij hebben gehoord dat De Flux en De Bieb te maken hebben met aflopende contracten. Is er een inschatting te maken van hun eventuele herhuisvestingskosten? (“wij hebben gehoord” is leuk, het is algemeen bekend)
 • Het college heeft gezegd dat ze koste wat kost in ieder geval een poppodium willen bouwen. Zijn hier al concrete plannen voor? Is er al een locatieonderzoek uitgevoerd? Is er misschien bij benadering al een tijdspad te geven? Wat zijn de verwachte kosten voor de bouw van een ‘stand alone’ poppodium? (€ 10 miljoen hoorden wij)

Maandagavond (25 juni) dus extra vergadering over het referendum over het raadsbesluit. Dan passen we meteen onderstaande tijdlijn aan…

Een kleine geschiedenis (2002-2018). HIER klikken om de timeline full screen in nieuw scherm te zien.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Bas

  De publiekstrekker kan er toch gewoon komen? Voor het museum?
  https://www.deorkaan.nl/persbericht-11-plan-voor-nieuw-museum-in-centrum-van-zaandam/

  Ook cultuur, maar geen cluster.

  • Corine Gorter

   En minstens net zo risicovol.

   • Erik Esteie

    Kijk, dat is nu eens een mooie suggestie 🙂

    Creeer een museum op die plek, een museum waar de Zaanse en Amsterdamse verwevenheid door de jaren heen getoond word 😉

    Ik weet al een naam voor dat eventuele museum, Hermitage 2

    Lijkt mij een win/win situatie, een publiekstrekker van de eerste orde en alle andere cultuur blijft verspreid in de streek

    Misschien kunnen we ook nog een linkje leggen naar Czaar Peter en wat lenen uit de Hermitage in St. Petersburg, of alle Monets naar Zaandam halen in een iconisch gebouw….

 • jan willem

  In plaats van nare vragen zou ik liever willen spreken van rake vragen. Ze maken duidelijk dat elke tegenstemmer in de raad medeverantwoordelijk kan zijn voor het ontstaan van een zeer ongewisse situatie die ook wel eens zwaarder zou kunnen drukken op de gemeentebegroting dan de bouw van het cultuurcluster.

 • Jazzy

  De klutserbode geeft in dit artikel nog wat trappen na door een voorstander van het cultuurhuis te bashen. Niet erg chique.

 • Egbert Visser

  Ondanks dat de opkomst te laag was moet de Gemeenteraad haar conclusie trekken en de Cultuurklutser afblazen. Ruim 81 procent van de mensen die de moeite hebben gedaan naar het stemburo te komen hebben NEE gestemd.
  Het laten afketsen van die blokkendoos zal ongetwijfeld geld kosten maar nooit geen 35 tot 40 miljoen!

  • joop tralala

   Dacht dat er maar 19% naar de stemburo’s is gelopen? En de overige hebben geen NEE gestemd maar vertrouwen op de door hun gekozen partij.

 • joop tralala

  Ik ben niet gegaan omdat ik van mening ben dat de mensen die ik in de raad heb gekozen mij prima vertegenwoordigen (met de nodige know how en kennis van afspraken) en ik er geen behoefte aan heb buiten de normale verkiezingen voor meerdere zaken te moeten gaan stemmen. Komt er straks ook een referendum over wel of niet Sinterklaas op de Zaanse Schans of over een museum of over de vele hotels die er opeens bijkomen enz. enz.?????? Zo ja, dan kunnen we de gemeenteraad gewoon opdoeken want dan gaat de burger straks (zonder nodige know how) bepalen wat er wel of niet mag in Zaanstad. Te gek voor woorden.

 • Ron

  Beste Joop, je blinde vertrouwen is wel heel naief.
  We hebben toch genoeg misstanden gezien de laatste tijd in alle lagen van de regering. En zeker in Zaanstad.
  Het is hard nodig dat de burger de regenten weer beter gaat controleren.
  Meer transparantie zou dan ook erg wenselijk zijn hier.

 • Wendy

  En ook hierom ben ik blij met De Orkaan: betrokken, relevant, scherp, onderbouwd…

 • Egbert Visser

  Joop,

  Heb jij al die mensen in de raad gekozen? Tja, dan laat je ze niet vallen he.
  De burger heeft wel degelijk knowhow, men vind over het algemeen dat het kultuurcluster veel te duur is, op de verkeerde plek wordt gebouwd en dat het absoluut geen fraai pand is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *