Gummen op het Spiekeroog

Het Spiekeroog, de weg tussen de Houthavenkade en het Zaaneiland in Zaandam ligt er op de foto (gisteravond, 3 mei, 20.00 uur) nog ongerept bij.

Maar vanaf 11.00 uur vindt hier een “spectaculair evenement” plaats. Er wordt hard gereden en nog harder geremd (‘gegumd’ vanwege het achterblijvende rubber op de weg).

Gelukkig geschiedt deze ‘remwegdemonstratie’ door het immer betrouwbare Veilig Verkeer Nederland en onder toeziend oog van verkeerswethouder Addy Verschuren.

Het doel is om basisschoolleerlingen, in dit geval van basisschool de Dijk te laten zien:

“welk effect snelheid heeft op de remweg van auto’s. De instructeur zal eerst laten zien hoe lang de remweg van een auto met een snelheid van 30 km/uur is, en daarna met 50 km/uur. Het is dan ook voor iedereen duidelijk dat 50 km/uur in een woonwijk veel te hard is en daardoor levensgevaarlijk.”

Wij tippen de leerlingen, VVN en de wethouder goed op te letten en ook even te vragen of ze de proef met 70 km/uur willen herhalen, dat is namelijk een gebruikelijke snelheid op dit stukje.

En wat gebeurt er na de proef? De kinderen en de wethouder weten dan dat 50 te hard is, maar de hardrijders zelf? Komt er een snelheidscontrole op dit stukje snelweg binnen de bebouwde kom?

Wie een spectaculair filmpje maakt, mag dat altijd naar ons opsturen. Bij VVN plaatsten ze deze onderstaande. Geinig genoeg deels opgenomen op een woonerf. Tip 2: herhaal de proef een paar honderd meter verderop op het Eiland waar de gemeente de verkeersdrempels heeft laten verlagen zodat daar ook harder gereden mag worden.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • themx

    Goede aktie. Vaak rijden mensen 50 – 60 kmph op een 30 kmph weg met geparkeerde autos langs de kant. Er hoeft maar een kind/dier tussendoor te lopen en je bent als automobilist altijd te laat, en voor wat? 10 seconden eerder thuis. Parkeren duurt het langst.

    Je zou dan zeggen dat flitsen in woonwijken meer “veiligheid” tegweeg brengt dan flitsen op een 130 snelweg waar een koe of kind niet zomaar zou oversteken.

    Verveld is dat Politie “waaronder” Zaanstreek-Waterland een beleid heeft niet in woonwijken te controleren op snelheid. Ik vind dit echt zeer kwalijk. Hier gebeuren dodelijke ongelukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *