Zaaneiland drie maanden onder toezicht

Naar aanleiding van twee ‘vuurwapen gerelateerde incidenten’ op het Zaaneiland komt de hele wijk voor de komende drie maanden onder toezicht.

Bij beide toegangswegen zijn vandaag camera’s aangebracht. Die blijven daar staan tot eind augustus 2022.

De reden om het hele Eiland onder toezicht te plaatsen is een schietincident afgelopen maandag 23 mei aan de Badhuisweg en een beschieting van een woning aan het Amrum op 27 maart.

In de brief aan de gemeenteraad schreef burgemeester Hamming dat na een incident op de Badhuisweg op Het Eiland cameratoezicht zou worden ingesteld. Maar in het ‘Aanwijzingsbesluit cameratoezicht ontsluitingswegen Het Eiland in Zaandam’ staat dat op beide toegangswegen Spiekeroog en Badhuisweg camera’s worden geplaatst.

Dat blijkt trouwens niet geheel te kloppen, de camera’s staan op de hoek van de Hogendijk en de William Pontbrug (en dus niet op de Badhuisweg) en op de hoek van Houthavenkade en het Spiekeroog. Het bijgevoegde kaartje van het besluit (helemaal onder) is wat dat betreft ook onduidelijk. (Boven Hogendijk, onder Spiekeroog.)

Hamming stelt dat “belangen van de openbare orde en veiligheid en het voorkomen van wanordelijkheden en van strafbare feiten in het onderhavige geval zwaarder wegen dan het individuele belang van de eventuele inperking op persoonsniveau (bescherming van de persoonlijke levenssfeer)”.

Ook zouden “de duur van de aanwijzing en de omvang van het gebied proportioneel zijn in relatie tot het beoogde legitieme doel”. Volgens de gemeente wordt er op Het Eiland “al extra toezicht ingezet door de politie en gemeentelijke handhavers”.

Wie het niet eens is met dit besluit kan u binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester.

Ook aan het Mahoniehout in Zaandam (Westerwatering) is vanaf vandaag drie maanden lang cameratoezicht.

Onder het kaartje bij het Aanwijzingsbesluit. De cirkels heeft de gemeente op het kaartje gezet, De Orkaan zette de sterretjes bij de plekken waar de camera’s daadwerkelijk staan.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Mooi zo, er moeten meer Bewakingscamera,s komen op drukje plekken, bv Treinstations ect. Het loopt de spuigaten uit, dan maar op deze manier helaas

  • Jan Mulder

   Ja en laten we al onze Social media accounts ook onder toezicht plaatsen. Op elke hoek een politieagent. Elke dag inspecties in huis. Want stel je voor dat je in een vrij land woont waar soms wat gebeurt.

   Slaat natuurlijk nergens op dat we onze vrijheden opgeven omdat er twee incidenten zijn die 9 van de 10 keer te maken hebben met mensen die leven in het criminele circuit

   • Rob Zwart

    Als je niets te verbergen hebt,waar maak jij je dan in godsnaam druk over???

    • Kees Huyser

     Als je niets te verbergen hebt, plaats dan maar een webcam in je badkamer en je slaapkamer en publiceer hier het adres.

    • Jan Mulder

     Ik zou zeggen zie de reactie hieronder.

     In Nederland leek de registratie van mensen en geloof ook geen probleem totdat de tweede Wereldoorlog uitbrak. Het staat niet voor niets in onze grondwet dat je recht op privacy hebt.

     Bent toch niet goed wijs om je grondrechten op te geven na twee incidenten.

 • hans van rheenen

  – Enerzijds …
  is dit één van de opsporingsmethoden die door de recherche gebruikt wordt. Dit kan tevens gegevens aanvullen om meer zicht op structuren te kunnen krijgen.

  – Anderzijds …
  moet de bewaking met camera wettelijk publiekelijke aangegeven worden en dat zien de plaatselijke criminelen dus ook. Hoe effectief is het bewaken dan, behalve als preventieve waarschuwing en het tijdelijke gevoel van zekerheid voor de bewoners. Over een paar maanden begint het hele kat-en-muis-spelletje opnieuw, wanneer de camera’s wettelijk weer verwijderd moeten worden.

  Ten derde …
  moet het wèl mogelijk zijn om je, als niet-betrokken passant, voldoende te kunnen verdedigen wanneer je “herkend” wordt op {hoogwaardige) videobeelden en daar heb ik, vooral wanneer dit een systeem met moderne gezichtsherkenning is, mijn grote twijfels over. Is een rechtsbijstandsverzekering daardoor noodzakelijk geworden?

  Blijft de hamvraag, hoe kunnen ànders criminelen gevolgd en ontmaskerd worden? Het is uiteindelijk van groot voordeel om bekende figuren (draaideurcriminelen) “op en in beeld” te hebben.

 • Britta Poeliers

  Window dressing op z’n best.
  Zware criminelen laten zich niet weerhouden, maar de poging is leuk. Dit is vooral om de bezorgde bewoners een beter gevoel te geven. Meer niet. 2 incidenten en de buurt krijgt camera’s en extra surveillances. Hoe werkt dat in Kogerveld? Poelenburg? Wonen daar niet genoeg ‘bezorgde burgers’? Of is er toch iets anders aan de hand? Wat is bijvb de samenstelling van de wijken?

 • R vd Weerdt

  Als je in 2022 nog met een tekst als “Als je niets te verbergen hebt dan …” aankomt, dan kun je verder wel opgegeven worden. Gewoon heel even vooraf nadenken over wat je precies zegt. Overigens, uit welke cijfers blijkt dat de criminaliteit significant daalt tgv al die camera’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *