Waar zijn dit jaar de lichtjesavonden, Allerzielen en Halloween-vieringen? In ieder geval in Assendelft, Krommenie, Oostzaan, Wormerveer en Zaandam.

Op zaterdag 21 oktober wordt Halloween gevierd bij wijkboerderij De Veldmuis. Groots en spannend, eng en bloederig. Van 17.00 – 20.00 kunnen kinderen tot 12 jaar griezelen. Daarna zijn van 20.00 – 22.00 uur kinderen vanaf 12 jaar aan de beurt. Kaarten kosten € 3,00 Locatie: Ilpendamstraat 38, Zaandam.

Op vrijdag 27 oktober organiseert het Historisch Genootschap Assendelft Lichtjesavond op de begraafplaats achter het Raadhuis. Iedereen mag een kaarsje en je kunt ook een persoonlijk lichtje maken met een kaarsenzak, voorzien van een persoonlijke tekening, tekst of gedicht. De kaarsenzakken zijn iedere dinsdagmiddag (14.00 – 15.00 uur) in het Raadhuis of op donderdagavond 26 oktober (18.00 – 19.00 uur) voor de entree te koop voor € 2,50. Locatie: Dorpsstraat 368, Assendelft.

Begraafplaats Hervormde Kerk Assendelft

Een week later volgen er Halloween activiteiten in Wormerveer. Op zaterdag 28 oktober kunnen kinderen tot 10 jaar naar het Halloweenfeest in het Wilhelminapark. Kaarten zijn een week van te voren bij de parkwachter te koop voor € 2,50. Locatie: Wandelweg 53. Om 20.30 uur begint Halloween in De Groote Weiver met bands in de zaal, dj’s in de bar en griezelen in Weiver stijl. Kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop (€ 7,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Op zaterdag 28 oktober organiseren de buurtbewoners van De Groene Valk in Wormerveer – inmiddels traditiegetrouw – weer een Halloweenfeest. Durf jij naar tussen 18.30 – 21.00 uur ook naar de engste buurt in Wormerveer te gaan? De entree is gratis (er is wel een mogelijkheid om te doneren). Locatie: De Groene Valk, Wormerveer.

Op vrijdag 3 november is buurtcentrum De Bovenkruier omgetoverd tot een echt Halloween spookhuis. Het griezelen begint om 19.00 uur voor iedereen van 8 tot 80 jaar. Om 20.30 wordt het echt spannend en dan is de minimumleeftijd 14 kaar. Kaarten kosten € 2,00. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.

Lichtjesavond in Krommenie op vrijdag 3 november tussen 17.00 en 21.00 uur op de begraafplaats in Krommenie. Tijdens de avond wordt iedereen in tijdsblokken ontvangen op het schoolplein van basisschool De Hoeksteen. Reserveren voor één van de vier tijdsblokken is verplicht en kan via de website van de Raad van Kerken of via de website van de Petrusparochie onder het kopje Lichtjesavond. Locatie: Eikelaan 14, Krommenie.

De Historische Vereniging Wormerveer organiseert op vrijdag 3 november voor de 16e keer een lichtjesavond op de Oude Begraafplaats West aan het eind van de Marktstraat in Wormerveer. Ooit begonnen met 250 lichtjes, is dit aantal in de loop der jaren uitgegroeid tot 2.000 exemplaren. De begraafplaats is tijdens de lichtjesavond geopend vanaf 19.00 tot 21.00 uur. Locatie: Marktstraat 91, Wormerveer.

Oude begraafplaats West Wormerveer

De 15e editie van Allerzielen Oostzaan op het kerkhof in Oostzaan vindt plaats zondag 5 november. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom om op het sfeervol verlichtte kerkhof samen overleden geliefden te herinneren en herdenken. Er klinken muzikale klanken, op de muur van de kerk worden foto’s geprojecteerd en er is uiteraard de mogelijkheid om een kaarsje te branden. Locatie: Kerkbuurt, Oostzaan.


Wat zijn Halloween, Allerheiligen, Allerzielen en Lichtjesavond eigenlijk? De officiële dagen zijn 31 oktober (Halloween), Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november).

  • Halloween is op 31 oktober. Het werd vooral in Groot Brittannië, de VS en Canada gevierd maar is overgestoken naar Nederland en de rest van Europa. Kinderen verkleden zich en gaan de deuren langs voor snoep (een soort Sint-Maarten dus, maar dat valt dus op 11 november).
  • Allerheiligen is de dag vóór Allerzielen (en valt dus op 1 november). In Latijns Amerika worden Allerzielen en Allerheiligen samen gevierd als ‘Día de los Muertos’. In beide gevallen hebben ze met het eren van de doden te maken. In Mexico gelooft men dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november.
  • Allerzielen: Lichtjesavond is een hedendaagse versie van een ‘feest’ dat al ruim 1000 jaar gevierd wordt als Allerzielen. En Allerzielen valt op 2 november. Op die dag worden overledenen herdacht, dat gebeurt via een mis, en door ‘s avonds op de graven van de overleden kaarsen te branden. Het is vooral katholiek, maar niet exclusief. In vrijwel alle Zuid- en Midden-Europese landen wordt het gevierd. Lichtjesavond is Allerzielen in vermomming (en vaak op de verkeerde dag).

Ook een viering in dit overzicht? Mail het aan De Orkaan.

Door: De Orkaan Redactie, foto bovenaan aangeleverd door Erik Esteie