Hamming wil forse extra steun voor achterstandsgebieden

Namens vijftien Nederlandse burgemeesters overhandigde Jan Hamming vanochtend het manifest ‘Kom op voor kwetsbare gebieden’ aan minister Kajsa Ollongren.

De burgemeesters vragen om extra aandacht voor deze kwetsbare gebieden waar een miljoen mensen zouden wonen. In Zaanstad gaat dat o.a. om Poelenburg en Peldersveld.

Volgens de burgemeesters zijn de problemen in deze wijken complex, de bewoners hebben veel hulp en ondersteuning nodig:

“Hier wonen veel mensen zonder werk, met psychische problemen, in armoede. Huishoudens met een stapeling van problemen. Plekken waar kinderen sneller en vaker onderwijsachterstanden oplopen,waar criminaliteit als een virus om zich heen grijpt en de levensverwachting structureel lager is. De coronacrisis zorgt in deze gebieden een exponentiële toename van deze problematiek”

De grootste knelpunten liggen volgens de burgemeesters op het gebied zijn:

onderwijsachterstanden, het lerarentekort dat in deze wijken nog schrijnender is, het oplopen van de werkloosheid, toename van schulden en armoede, spanningen in huis en op straat, huisvestingsproblemen voor kwetsbare groepen als arbeidsmigranten en spoedzoekers,jeugdoverlast en risico’s op een vlucht in (ondermijnende) criminaliteit.

Onorthodoxe maatregelen moeten niet worden geschuwd aldus de opstellers: “alleen zo kunnen we voorkomen dat er een verloren generatie opgroeit, dat criminaliteit toeneemt en de tweedeling in onze samenleving groter wordt.”

Burgemeester Hamming bood het manifest aan, namens de vijftien burgemeesters, aan minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

De volgende burgemeesters hebben het manifest ondertekend: Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Marcouch (Arnhem), Paul Depla (Breda), Johan Remkes (Den Haag), John Jorritsma (Eindhoven), Koen Schuiling (Groningen), Emile Roemer (Heerlen), Sybrand van Haersma Buma (Leeuwarden), Ina Adema (Lelystad), Frans Backhuis (Nieuwegein), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Cor Lamers (Schiedam), Theo Weterings (Tilburg), Jan van Zanen (Utrecht) en Jan Hamming (Zaanstad).

Hier het gehele manifest.

Foto (Zaanstad): burgemeester Hamming (met vingertje) en minister Ollongren (op veilige afstand).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *