Natuurlijk weten we dat ze er moeten zijn. Mensen die zwijmelen bij het gebouw van MVRDV-architecten uit Rotterdam, en die niet kunnen wachten tot ze er geclusterd boeken kunnen lenen, schilderen, musiceren, radio maken of een film kunnen kijken.  

We hebben ze gezocht gistermiddag op de Gedempte Gracht, de voorstanders. Maar, eerlijk waar, we hebben ze niet gevonden.

Tegenstanders waren er te over. De Kultuurklutsers hadden dan ook via verschillende media oproepen gedaan om een handtekening te komen zetten tegen de komst van het cluster naast station Zaandam.

In Zaandam zetten 1031 mensen een handtekening (met naam en adres) waarmee een referendum aangevraagd moet worden bij de gemeenteraad. Daarvoor zijn in eerste instantie 500 handtekeningen nodig. Die waren online al verzameld maar volgens de gemeentelijke verordening moest dat “op papier” gebeuren.

cultuurcluster-tekenen2

Elders in de Zaanstreek lagen ook lijsten, zodra wij weten hoeveel handtekeningen daarop staan passen we dit bericht aan.

Via een referendum kunnen inwoners van Zaanstad zich dan uitspreken voor of tegen een Cultuurcluster. Als de gemeenteraad akkoord gaat, heeft de initiatiefgroep uiteindelijk 5000 handtekeningen nodig om het referendem echt door te laten gaan.

Wij maakten een filmpje en interviewden initiatiefnemer Jan de Bruin: