Handtekeningenactie tegen cultuurcluster groot succes (met filmpje)

Natuurlijk weten we dat ze er moeten zijn. Mensen die zwijmelen bij het gebouw van MVRDV-architecten uit Rotterdam, en die niet kunnen wachten tot ze er geclusterd boeken kunnen lenen, schilderen, musiceren, radio maken of een film kunnen kijken.  

We hebben ze gezocht gistermiddag op de Gedempte Gracht, de voorstanders. Maar, eerlijk waar, we hebben ze niet gevonden.

Tegenstanders waren er te over. De Kultuurklutsers hadden dan ook via verschillende media oproepen gedaan om een handtekening te komen zetten tegen de komst van het cluster naast station Zaandam.

In Zaandam zetten 1031 mensen een handtekening (met naam en adres) waarmee een referendum aangevraagd moet worden bij de gemeenteraad. Daarvoor zijn in eerste instantie 500 handtekeningen nodig. Die waren online al verzameld maar volgens de gemeentelijke verordening moest dat “op papier” gebeuren.

cultuurcluster-tekenen2

Elders in de Zaanstreek lagen ook lijsten, zodra wij weten hoeveel handtekeningen daarop staan passen we dit bericht aan.

Via een referendum kunnen inwoners van Zaanstad zich dan uitspreken voor of tegen een Cultuurcluster. Als de gemeenteraad akkoord gaat, heeft de initiatiefgroep uiteindelijk 5000 handtekeningen nodig om het referendem echt door te laten gaan.

Wij maakten een filmpje en interviewden initiatiefnemer Jan de Bruin:

Deel dit artikel:

29 reacties

 • Nion

  Lachen hoor, zo’n referendum. Als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd, dan is het wel dat dat de gemiddelde burger ongetwijfeld een mening heeft maar een gebrek heeft aan inzicht om goede beslissingen te nemen.

  • judith friso

   ja, weer zo’n onzinnig referendum waarbij je van te voren weet dat helaas de meeste mensen geen mening hebben of geven, waardoor dit altijd een vertekend beeld geeft.

 • Erwin Kruijzer

  De mensen voorliegen dat doen jullie met je eenzijdige berichtgeving. Het is duidelijk de Oorkaan hier partijdig in is. Walgelijk zijn jullie.
  Wat denk je nou? Dat voorstanders zin hebben om jullie leugens aan te horen als;
  – gedwongen verhuizingen
  – dat het gebouw 30 miljoen kost
  Etc etc
  Jullie lullen letterlijk uit je nek!
  De waarheid is
  – er is geen sprake van een gedwongen verhuizing
  – het gebouw kost geen 30 miljoen
  – in oude gebouwen blijven zitten kost op ten duur veel meer geld.
  – de jongeren dus nieuwe generatie zien eindelijk cultuuraanbod in in 1 gebouw op een a lokatie.
  – het gebouw heeft naast een regio functie ook nog landelijke aantrekkingskracht
  – Jan de Bruin is een afbraakman. Een wolf in schaapskleren die puur opkomt voor eigen belang
  – de plaatselijke dorpsfanfare/operette etc echt wel blijven en nooit gekort zullen gaan worden
  – er uitsluitend blanke norse mannen van oude leeftijd tegen zijn
  – jullie dezelfde valse stemmingsmakerij naar voren halen als pvv en pov. Pure leugens!
  Eb

  Daarom ben ik;
  – VOOR HET CC!
  – Een doordacht plan om die de Bruin met zijn beijaarde schilderijenkliekje de stad uit te gooien.
  – de redactie van de Oorkaan te vervangen met mensen die werkelijk onafhankelijk regio nieuws brengen

 • Ties

  Herhaald

  Er is geen vertrouwen van de mensen meer in de politiek.
  Dat begint met vertrouwen in elkaar. Met vertrouwen kun je alles bouwen. Voor iedereen. Huizen voor minder bedeelden. Meer aandacht voor jongeren die tussen wal en schip dreigen te vallen. Door cultuur te bundelen en weer aantrekkelijk te maken voor de stad heb je een prachtig middel om vertrouwen weer een impuls te geven. In plaats van met modder te gooien naar elkaar bouwen we. Hoe goed voelt dat. Een cultuurhuis ja. De touwtjes weer uit de brievenbus.http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/367395

 • Erwin Kruijzer

  Wow Ties!
  Ik vind het zo jammer dat al die oudjes hier onwaarheden voorleggen. Louter inspelen op onderbuikgevoelens. Niet met doorgerekende feiten komen.
  En er wordt geen woord over het poppodium gezegd. Een podium wat nu gedoogd in een oeroud vervallen gebouw zit. Een podium wat regelmatig uitverkochte concerten heeft. Niemand van die schreeuwende oude mannen die hier aan mee wilt werken. Te weten een nieuw gebouw. Het is triest met deze mensen.

 • judith friso

  ja, ik zie ook alleen maar voordelen, echt heel erg 1960 om altijd maar tegen te stemmen zodra iets “ouds” vervangen dreigt te worden door iets nieuws. Kom op mensen denk eens positief mee! Mooie (beschikbare!) locatie, zo vlak bij het station, alles bij elkaar, moderne uitstraling en voorzieningen. Wat is het probleem?.

 • Frenk van Heeswijk

  Het Zaantheater was volgens velen geldverspilling, de stadsontwikkeling Ínverdan, pure geldverspilling. Poppodium Drieluik, geldverspilling. Vestzaktheater in het voormalige gemeentehuis van Zaandam geldverspilling. Ontwikkeling Hembrugterrein te bezoeken met lege bootjes geldverspilling. De fabriek jarenlang geldverspilling ( heb er zelf jarenlang gewerkt.). Maar een referendum over het terugbrengen van cultuur in Zaanstad is pas echt geldverspilling. Geef het geld wat daarmee gemoeid is aan de voedselbank, maar geef de stad zijn cultuur terug, kost wat kost. Kunnen de kinderen uit Zaandam maar ook uit krommenie een fijne toekomst tegemoet.
  Voor de klutser, als er maar wel een fietsenkelder onder zit.

 • Evert hartog

  @erwin kruizen het gebouw kost wel 30 mln. 23 mln voor het gedeelte dat cultuurcluster wordt en 7 mln voor de overige ruimtes. Als er geen ander alternatief meer is dan het cultuurcluster, zullen instanties wel mee moeten naar het cultuurcluster. Dat ze dat zelf inzien klopt. In die zij is het niet gedwongen, maar een andere keus is er ook niet. Er deden ook jongeren en vrouwen mee aan het ophalen van de handtekeningen, en zeker niet alleen blanke norse mannen, dus wie liegt hier? Het is lulkoek. Voorstanders kunnen zich bij het referendum ook uitspreken. Als daar een meerderheid voor is, komt het cultuurcluster er met draagvlak. Nu lijkt er te weinig draagvlak voor te zijn, afgaande op de reacties van mensen op straat.

  • Erwin Kruijzer

   Evert het filmpje spreekt voor zich
   Even net geturft:
   4 oude mannen aan het woord
   1,5 oude vrouw aan het woord (ik weet eerliijk gezegd niet of de 2e nou een man of een vrouw is)
   1 een oude schilderijenman aan het woord die onzin uitkraamt over het poppodium.

   Dat referendum kost pas geld terwijl het Cultuurgebouw al ter afwachting van een aannemer ligt!
   Geef de kosten van het referendum maar aan de voedselbank!
   Ik ga een petitie organiseren tegen jullie referendum. In dat geval dank voor je tip.
   En dan
   7 miljoen voor de noodzakelijke openbare ruimte die er toch al moest komen zoals-
   – Bestrating
   – aanrijroutes station
   – fietsenstalling

   De resterende miljoenen
   – idd 22 miljoen al volgt verdeeld:
   – Bouwen; Het grootste deel vloeit weer binnen 10 jaar terug in de gemeentekas wegens exploitatie opbrengsten.
   – Dan blijft er nog over de tekeningen. Tsja een beetje architect 2,3 miljoen ?

   Dus na 10 jaar. Geld terug verdiend. Een spraakmakend cultuurgebouw met landelijke uitstraling!

   Rest mij nog de vraag;
   Hoe oud ben jij? En blank ben je vast..

 • Erwin Kruijzer

  Yess Frank!

 • Mariska Schuttevaer

  Beste Erwin Kruijzer,

  Zonder ook te gaan beledigen, want daar ben ik niet zo van, ga ik graag op jouw “argumenten” in:
  Gedwongen verhuizingen: Vraag bijvoorbeeld maar aan alle vrijwilligers en medewerkers van De Fabriek hoe één en ander in zijn werk is gegaan. Niemand wilde/wil verhuizen, ze worden gedwongen.

  De bouwkosten van het cultuurcluster: Kijk naar andere voorbeelden, zoals het Zaantheater, dat heeft uiteindelijk het dubbele heeft gekost van de oorspronkelijke raming.
  Onlangs werd bekend dat er geen aannemer te vinden is die het cultuurcluster wil bouwen, niemand durft het hoge risico aan. Je hebt gelijk dat het uiteindelijk geen dertig miljoen zal worden; het zal méér worden.

  Dan de “oude gebouwen, die zoveel zullen gaan kosten.”
  Welke gebouwen? De FluXus muziekschool zit in prachtige nieuwbouw aan de Westzijde. De Fabriek is al voor veel geld compleet gerenoveerd, het Verkadecomplex, waar De Bieb zit, staat ook niet bepaald op instorten. Eigenlijk heeft alleen de afdeling kunst van de FluXus een nieuw onderkomen nodig…
  Die oude gebouwen, zoals jij ze noemt, zijn vooral prachtige, monumentale panden, mooi gelegen rond De Zaan. Zaanstad zou juist gebruik moeten maken van haar historische bezit en nóg meer cultuur rondom De Zaan moeten situeren. Zaanstad zou een poppodium moeten realiseren rondom diezelfde Zaan, doormiddel van herbestemming van leegstand, bijvoorbeeld in de Oostzijderkerk in de Klauwershoek.

  Je argument over de “blanke, norse man,” goh, dat heb ik geloof ik vaker gehoord de laatste tijd. Iets originelers kon je niet bedenken?
  De laatste keer dat ik keek was ik geen man, en ik weet toevallig dat er heel veel Zaankanters zijn, van alle leeftijden en met diverse huidskleuren, die tegen de komst van het cultuurcluster zijn. Met hun norsheid vind ik het persoonlijk ook erg meevallen.

  Dan de landelijke aantrekkingskracht: Dit is een argument dat de Zaanse plaatselijke middenstand erg fijn zal vinden. Jammer alleen dat men straks met het OV naar het cultuurcluster zal gaan en daarna met het OV weer naar huis. Men zal niet snel meer door de stad lopen, op weg van/naar De Fabriek of De Flux, en daarbij elders even wat gaan eten of drinken. De vraag is wie daar voordeel bij heeft.

  Bij de plaatselijke dorpsfanfare en operette moet je echt even gaan informeren hoeveel ze een paar jaar geleden al op hun budget gekort zijn, tijdens de grote Zaanse cultuurbezuinigingsslag. Denken dat zij niet de dupe gaan worden, als straks blijkt dat er steeds meer geld in het cultuurcluster gepompt moet worden, is echt een utopie.

  Tot slot beledig je niet alleen alle tegenstanders van het cultuurcluster in het algemeen, door ze op één lijn te zetten met PVV en POV aanhangers, maar ook Jan de Bruin persoonlijk. Een gepensioneerde man met veel verstand van cultuur, die zich belangeloos inzet voor iets waar hij met hart en ziel in gelooft. Omdat hij Zaanstad wil behoeden voor de fout die andere gemeentes gemaakt hebben: het clusteren van cultuur. Onder andere omdat dit in zoveel andere gemeentes tot een financieel fiasco heeft geleid.

 • Heb daar zowaar (slechts) één voorstander gevonden en (kort) gesproken: een D’66 jongere.
  Hij was zelfs niet alleen vóór het cultuurcluster, maar ook tégen een referendum. “Want zonder referendum zou het cultuurcluster er toch wel komen”.
  Dacht dat D’66 zo voor referenda was (https://d66.nl/standpunt-over/referendum/), maar dat is blijkbaar alleen als het zo uitkomt…

  • Diane

   Lekker uit z’n verband getrokken
   1 jongen van D66 die tegen een referendum is?
   Goh dat is inderdaad al een hele partij. Schiet lekker op zo.
   Overigens natuurlijk willen voorstanders niet jullie in de kou opzoeken op dat plein. Die hebben wel wat beters te doen; Gezond bouwen aan een nieuwe toekomst in een prachtig gebouw. Hihihi

 • Ties

  Oh wat erg.
  Ik verneem net van mijn buurtgenoot dat hij hier de mond gesnoerd wordt omdat hij een aanvallende woordkeuze hanteert.
  Erg jammer voor de objectieve beeldvorming heren/dames van de redactie. Ik dacht dat dit een onpartijdig medium was.

  • De Orkaan

   Alle reacties zijn welkom, maar mensen persoonlijk aanvallen en schelden zijn we niet zo dol op. Lijkt ons voor de discussie ook beter.

   • Ties

    Nou ik lees zijn berichten hier. Hij is inderdaad wat hard in zijn bewoordingen.
    Maar persoonlijk aanvallen en schelden proef ik toch echt niet.
    Hij komt met feiten aan. Dat die soms pijn kunnen doen. Of dat het als een aanval gezien wordt is een emotioneel persoonlijk ding. Maar jullie gaan echt te ver nu.
    Nou ontstaat er eenzijdige berichtgeving. Niet echt sterk van jullie. Jammer hoor.

 • Joop Slagter

  Aanvallen of schelden?
  Ik zie geen enkel bericht hier waarbij iemand hier iemamd aanvalt.
  Inderdaad. Het moge duidelijk zijn dat men hier niet tegen feiten kan.
  Pure censuur!
  Ach dat mooie cultuurgebouw komt er toch wel. Nu maar hopen dat de mensen van Zaanradio/TV straks
  een stukkie meer professioneler zijn dan de Oorkaan redactie.
  Het is sowieso een links Weiver kliekje hier. Allemaal van die gasten die gewoon een grote bek hebben maar zelf nooit constructief bezig zijn. En ook nog keihard beweren dat er geen voorstanders zijn.
  Nou ik ga ze echt niet opzoeken daar op zo’n plein. Verwachten ze dat? Woehhahahahahha

 • Frenk van Heeswijk

  Bouw een mooie woontoren, op de klutser. Nog een paar torens op de rozengracht en op het Hembrugterrein, Zaandam zijn eigen skyline.., voor de cultuur kunnen we wel naar Amsterdam

 • Ties

  Nou Frenk,
  Dat gaat dus veranderen. Heb je net het journaal gezien?
  In Amsterdam de huizenprijs met 22% gestegen. Alleen vermogende mensen kunnen daar nog een huis kopen.
  Dus de middeninkomens zullen nu ook zich in Zaanstad gaan vestigen. Betekent ook meer publiek met een culturele behoefte. Perfect voor een cultuurhuis.

 • Erwin Kruijzer

  Mariska
  Er zijn voorbeelden van cultuurclustering die nu uitstekend lopen. Daarbij zijn sommigen niet zonder slag of stoot verlopen. Natuurlijk. Maar daar kunnen we dus van leren door scherp te blijven en met vertrouwen te bouwen.
  Een goede spraakmakende programmering gericht op de behoeften. Een goed cultuureducatie aanbod gericht opb wat er nu leeft bij de mensen.
  Voorbeeld:
  – Amersfoort Fluor
  – Leeuwarden Neushoorn
  – Bergen op Zoom – Gebouw T
  – nu ook Tivoli/Vredenburg. Gaat uitstekend!
  Je rept geen woord over de oplossing voor het poppodium wat nu zo goed draait en weleens een kartrekker zou kunnen zijn in dat mooie nieuwe gebouw.

  Verder:
  – Er is meerdere malen gezegd dat de reservering van de bouwkosten GEHEEL losstaan van de cultuurbegroting.
  -De kosten voor een referendum geven we aan de fanfares, operette en voedselbank. Totale kosten referendum om de nabij 800.000,- euro
  – het cultuurgebouw zetten we neer voor onze jeugd. Zij zijn de toekomst

  Wij/jij/debruinenzijnklutshoofd
  -verenigen ons tegen POV mannen en PVV drollen.
  -Ondersteunren alle vormen en nieuwe iniatieven van spraakmakende cultuur. Dus ook het cultuurgebouw
  -Geven de politiek NU het vertrouwen
  -Komen voortaan met feiten. Niet met de onderbuikvoeding. Want dat is inderdaad Trump, pvv en dat andere ziekelijke kliekje

  Fair deal toch? Of ben je ook al 60plus?

  • Erik Esteie

   Erwin

   Je gaat niet in op het argument dat straks iedereen fijn met de trein(of bus) naar het cluster gaat komen en daarna weer dezelfde weg terug zal volgen

   Ook ga je niet in op het argument dat fluxus in een nieuw gebouw zit(Westzijde, prima te bereiken met de bus)), dat de bieb in een mooi gebouw zit(zie fluxus in de westzijde), dat de fabriek op een prachtige locatie zit(bushalte vlakbij)

   Het enige wat ik nog mis is een goed poppodium en dat is de nek omgedraaid toen de kade dicht ging(iets verder weg van een bushalte)

   Laat ik er nog een argument tegenaan gooien, waarom verhuist het Zaantheater niet? Volgens mij levert dat ook een enorme besparing op wat betreft de kosten als dat ook geclusterd gaat worden…
   (en het theater wordt dan ook nog eens veel beter bereikbaar met het ov want dat is een puinhoop met al die auto’s die daar dagelijks heen gaan)

   Nog een laatste puntje, Tivoli/Vredenburg een succes? Laat me niet lachen….

   TivoliVredenburg financiële flop door geruzie en onvoldoende regie

   http://tinyurl.com/z9xwyud

 • Erwin Kruijzer

  Joh je googled allemaal ouwe meuk.
  Ik zeg ook dat we juist kunnen leren van sommige vormen van clustering. Lees nog maar even terug.
  Fluor is een goed lopend podium. Maar men verwacht binnen een jaar levensvatbaarheid. Bij een normale bank kun je een bedrijfskrediet krijgen voor 3 tot 5 jaar. Zij doen het met minimale middelen. Het voorbeeld van geen vertrouwen van ouwe zeurende witte mannen.

  • Erik Esteie

   Juni en november dit jaar is ouwe meuk?

   En we moeten in jouw sprookjes blijven geloven dat het allemaal goedkomt?

   Ik krijg bijna het idee dat je er zelf beter van wordt als het cluster in Zaandam doorgaat….

   En hoe zit het nu met de argumenten die aangehaald worden over de huidige situatie, ik ga ze niet herhalen

   Ga je daar ook nog op in?

 • Erik Esteie

  Cultuurcluster is trouwens een populaire naam

  Kerkrade is bezig met de bouw van zo een cluster(theater/bibliotheek)

  Roosendaal clustert een schouwburg met een museum, het archief en de tongerlootuin(jongerencentrum voor nieuw talent)

  En Noordwolde heeft de bieb geclustert met een wereldwinkel en een museumwinkel. Als het goed is dan kan je daar nu ook terecht voor vrijwilligers werk en mantelzorg

 • Diane

  Jongens jullie dwalen helemaal af.
  Zaandam heeft sinds 3 jaar een nieuw poppodium.
  En het gaat uitstekend. Een prettig programma. Een popschool. Bezoekersaantalllen in 2 jaar verdubbeld.
  Ze komen actief naar de mensen toe. Alleen als het CC niet doorgaat heeft niemand een huisvestingsmaatschappij plan bedacht voor het nieuwe leuke podium.
  Nu gedoogd in een oud zaaltje kun je nooit verder groeien. Wel in een A locatie naast het station. Dat alleen al maakt clustering waard. Tel daarop de synergie met de andere toekomstige huurders en je creeert een win- situatie.
  Wel zaak is om niet te groot te willen zijn. Focus op optredens met max 200 bezoekers. Ga actief om met educatie. Exploiteer oefenruimtes. En vooral zorg dat je horeca aantrekkelijk word

 • Erik Esteie

  Diana, mee eens, behalve het opnieuw creeren van ruimte die er al is(was, bv de Kade) want dat is het hele concept van dit plan. Het is een prestige project wat alleen maar problemen gaat opleveren wat de exploitatie betreft(en dan heb ik het niet over de eventuele bouwkosten van dit project + overschrijding van de kosten)

  Zorg dat het gebeurt in het centrum van Zaandam, dichtbij het Zaantheater en de Dam en niet in een of andere uithoek zoals het station, een plek waar verder totaal niks te doen is, behalve een knooppunt van het ov. En verspreid(zoals het nu is) het aanbod over het centrum(zoals het nu is, behalve een echt poppodium)

  Het gebied rond de Dam en Westzijde is uitermate geschikt om de boel levendig te houden en er zijn genoeg mogelijkheden, ook kleinschalig, aanpassingen te maken en uit te breiden

  Dit cultuurcluster idee is onnodig(los van de financiele risico’s) en maakt het centrum van Zaandam minder aantrekkelijk

  Mag ik jullie een goede nacht wensen, Ik hou op met discuzeuren voor nu

 • De Orkaan

  Discussie gesloten. Alle argumenten voor en tegen zijn de revue wel gepasseerd. Bij het volgende item over het Cultuurcluster kan iedereen weer los gaan.

  Technisch ging er iets mis met het stoppen van de reacties, het was niet de bedoeling dat de reeds geplaatste reacties zouden verdwijnen, dat gebeurde in eerste instantie wel maar is nu rechtgezet.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *