Zaanse UITmarkt op losse schroeven

Het bestuur van de Stichting Hembrug Happening geeft vooralsnog geen toestemming om de Zaanse UITmarkt samen met de Hembrug Happening op het Hembrugterrein te organiseren. De naam van Hembrug Happening mag niet aan de UITmarkt worden verbonden. 

Voorzitter Jan de Bruin van de stichting zegt dat er te veel onduidelijkheden zijn over de financiën en de juridische aansprakelijkheid om beide evenementen formeel aan elkaar te verbinden. 

Het bestuur van de stichting werd overvallen door de voorgestelde ‘samenwerking’. Op dinsdag 13 juni werd vergaderd over de situatie, nadat het nieuws over het gecombineerde evenement in De Orkaan had gestaan. Er zijn volgens De Bruin te veel zaken onduidelijk over de nieuwe opzet: “hoe gaat het met het betalen van artiesten en met het verzorgen van de faciliteiten? Per 150 bezoekers moet er bijvoorbeeld een Dixie met stromend water worden geplaatst. Hoe wordt de horeca geregeld? Het bestuur is niet tegen samenwerking maar wil helderheid. Wie is er aansprakelijk als er een calamiteit gebeurt?” 

Vergunningen

De Bruin gaat ervan uit dat zoals het er nu voor staat twee aparte evenementen zijn, “met twee volledig separate begrotingen.” Organisator/directeur Peter Sikkes zou het dan op persoonlijke titel kunnen organiseren, mogelijk met zijn bedrijf Music Works. Of in minder dan drie maanden (in vakantietijd) beide evenementen opgezet kunnen worden lijkt lastig, maar Sikkes meldde het bestuur dat zoiets ‘geen probleem’ zou zijn.

Die drie maanden zijn sowieso kort omdat bij Zaanstad de vergunningen moeten worden aangevraagd. De Bruin: “dat moet tegenwoordig aan zulke strikte voorwaarden voldoen, het is de vraag of dat lukt.”

De woordvoerder van wethouder Breunesse laat weten dat deze gang van zaken nieuw voor Zaanstad was. Ook zou de vergunning-aanvraag nog niet binnen zijn. De woordvoerder benadrukt dat de subsidie-aanvraag en de vergunningen aparte trajecten zijn. Zaanstad zal de aanvraag nog doorsturen aan De Orkaan.

Gemeenschapsgeld

Het bestuur wil ook duidelijkheid over de rol van Onno Lassooy, De Bruin: “hoe het kan zijn dat Lassooy gemeenschapsgeld gebruikt om een coördinator aan te trekken voor de uitvoering van dit voornemen? Ik vertrouw dat niet.” Het bestuur van de stichting wil ook overleg met de evenementen-coördinator van Zaanstad.

Peter Sikkes was vanmorgen onbereikbaar voor commentaar. Vraag blijft hoe de constructie precies is, als het bestuur van Hembrug Happening niet wil dat hun naam aan het evenement wordt verbonden, wie is dan de organisator? Doet Sikkes dat op persoonlijke titel of ‘in dienst’ van Onno Lassooy? Dat je moet betalen om ‘in dienst’ te komen lijkt een curieuze constructie. Daarnaast is het onduidelijk of de vergunningen voor het evenement op de nieuwe plek al zijn aangevraagd, en of dat op tijd geregeld kan worden. Eerlijk gezegd lijkt dat zo goed als onmogelijk. Omdat er een verplichte bezwaartermijn van 6 weken is moeten alle vergunningen eind juli rond zijn.

(Onno Lassooy is niet om commentaar gevraagd, hij heeft eerder aangegeven niet met De Orkaan te willen praten.)

Lees ook: Uitmarkt wordt onderdeel Hembrug Happening

Door Piet Bakker (De Orkaan). Bronnen: eerder nieuws op De Orkaan, Stichting Hembrug Happening (voorzitter Jan de Bruin), Gemeente Zaanstad (woordvoerder wethouder Wessel Breunesse). Peter Sikkes was niet bereikbaar voor commentaar. Foto: Rens Kamminga (UITmarkt 2022).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *