In Oostzaan staat een monument dat het leven en de daden van verzetsstrijder Hannie Schaft herdenkt. De plaquette werd gemaakt door haar vriendin en medeverzetsstrijder Truus Menger. Het monument stond tot voorkort ietwat ongelukkig omdat het werd ‘omlijst’ door de glasbakken. 

Die bakken zijn nu wat verder weg geplaatst, waardoor het monument meer losstaat van het vullis. 

Afgelopen jaar nam de raad een motie aan, ingediend door D66, GroenLinks en Oostzaan Natuurlijk, waarin werd afgesproken dat er een andere plaats voor de afvalcontainers gezocht zou worden, omdat deze situatie geen recht doet aan het monument en haar geschiedenis. En dat lijkt nu gevonden en uitgevoerd. 

De glasbakken staan nu niet meer bijna tegen het monument aan, maar ze zijn naar achteren geplaatst waardoor er meer ruimte tussen zit. 

Beter vinden wij! Natuurlijk gun je Hannie een nóg mooiere plek, maar het is ook niet gek dat er wat reuring is rond haar monument. Saai is het er niet. 

Voor wie niet weet wie Hannie Schaft is, wij maakten met Monumenten Spreken een minidocumentaire over haar: 

En, nu we toch over een monument in Oostzaan typen, we maakten ook een minidocumentaire over het monument dat verderop staat, dichtbij de begraafplaats:

De nieuwe situatie: