Op vrijdag 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag die volledig in het teken staat van vrouwen. Wereldwijd staan gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal. Dit jaar is het thema ‘één wereld, duizend vrouwen’.

Het thema gaat over de overeenkomsten, maar ook over de verschillen van vrouwen uit Nederland vanuit de verschillende culturen. In de Zaanstreek worden ook dit jaar activiteiten georganiseerd. Wij vonden drie evenementen die op Internationale Vrouwendag in Zaandam plaatsvinden.

Hannie Schaft Herdenking

Op Internationale Vrouwendag wordt Hannie Schaft geëerd als symbool van het Vrouwenverzet in de oorlog. De jaarlijkse herdenking vindt plaats bij het Hannie Schaft monument aan Westzijde 39 in Zaandam (tegenover de Vermaning). De herdenking begint om 11.00 uur. Na de herdenking kunnen de aanwezigen koffie drinken bij de Vermaning. Locatie: Westzijde 39, Zaandam.

Stichting Sisters in Zaanstad

Stichting Sisters in Zaanstad (ook bekend als Zaan Moms) organiseert een evenement voor Internationale Vrouwendag bij Melia Venue. Naast een culturele ondernemersmarkt, een digitale tentoonstelling, culturele hapjes en drankjes, muziek en gezelligheid, is er ook een panelgesprek tussen vrouwen in Zaanstad. Eén van de speciale gasten bij het panelgesprek is wethouder Natascha Grootshuismink. Het evenement is van 19.30 – 00.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Paltrokstraat 12, Zaandam.

Special bij De Fabriek

Internationale Vrouwendag wordt bij De Fabriek gevierd met driemaal een speciale voorstelling. Op vrijdag 8 maart kun je naar de voorpremière van de Italiaanse komedie ‘C’è Ancora Domani’. Een stijlvol en krachtig drama over een huisvrouw in het Rome van 1946, die de eerste stappen zet om zich te onttrekken aan de tirannie van haar man. De film begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 11,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam. (foto boven)

Maar mannen niet getreurd. Er is ook een Wereld Mannendag. Op 19 november vindt de tegenhanger van vrouwendag plaats. Het oorspronkelijke initiatief, dat stamt uit 1992, is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in bijna 80 landen. Deze dag is meer dan een ludieke tegenhanger van vrouwendag, het is een serieuze dag waarop maatschappelijke thema’s zoals gezondheid en gelijkheid tussen mannen en vrouwen centraal staan.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: Persberichten, eerder nieuws op De Orkaan, Wikipedia, Foto: De Fabriek