Harders in de Voorzaan (filmpjes en recept)

Langs de brug naar het Zaaneiland zijn al dagen veel vissen in de weer. Frank van Soelen en Karen van der Lans legden het vast, omdat ze dit verschijnsel nog niet eerder hadden gezien. 

Er zitten joekels bij, ze zwemmen in scholen bij elkaar en komen ook nu en dan met hun kop boven. Frank dacht dat het misschien harders kunnen zijn, omdat deze in brakwater voor kunnen komen.

We vroegen het huisbioloog Sam. Die reageerde enthousiast: 

Harders inderdaad! Dunlipharders of diklipharders, ligt aan de dikte van de lip (vanzelfsprekend😃) Normaal zijn ze in zout water te vinden maar ze komen in de zomermaanden meer het binnenland in om te paaien. Soms komt het dus voor dat grote groepen via het Noordzeekanaal de Zaan bereiken! 

Verder is er niet heel veel over bekend helaas, denk dus dat het altijd willekeurig en niet te voorspellen is waar en wanneer ze aan te treffen zijn.

Recept

De moeder van een van de redacteuren liep het water in de mond toen we haar het filmpje lieten zien. Ze deelt haar recept:

Maak de vis schoon, laat de kop eraan. Leg de vis op een laagje zout in een ovenschaal en doe er wat plakjes citroen en kruiden (salie/tijm/rozemarijn) overheen. Meng met je handen 1 kg grof zout en wat kruiden naar smaak (salie/tijm/rozemarijn) met het eiwit van twee eieren. Bedek de vis ermee (aandrukken). In een voorverwarmde oven op op 180 graden Celsius afbakken in zo’n 25 minuten. De gehele zoutkorst en het vel verwijderen voordat je je tanden in het heerlijke sappige zet. 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • mieneke kolen

  Zo leuk! Toen wij aan de Zaan woonden, gaven we ze met theetijd, om 4 uur, kruimeltjes brood.
  En ja hoor, ze kwamen keurig om 4 uur langs voor hun broodkruimeltjes.

 • M. de Boer

  Een misplaatst recept krijgen we erbij.

  • Bert Versteeg

   Waarom misplaatst?

   Harder is voor de meeste mensen een vrij onbekende vissoort, zeker om te eten maar de vis kan best lekker zijn, ik zeg met nadruk kan best lekker zijn want ik heb deze vis nog nooit gegeten.
   Op websites als smulweb staan tientallen recepten dus best kans dat ik eens in IJmuiden waar ik regelmatig verse vis koop, om harder ga vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *