Has Café (Damkade) dicht wegens gokken en drugs

Café Has – of @Has – is met onmiddellijke ingang gesloten door burgemeester Hamming nadat was vastgesteld dat er illegaal gegokt werd. Bij alle cafébezoekers werd drugs gevonden.

Een gezamenlijke actie van gemeente, politie en Kansspelautoriteit (Ksa) op woensdagavond 25 juli maakte duidelijk dat illegaal op sportwedstrijden werd gegokt via een zogenoemde ‘gokzuil’.

Gokzuilen zijn computers met een internetverbinding waarmee gewed kan worden op sportwedstrijden. Gokken via een gokzuil is verboden in Nederland. Café Has speelde een belangrijke rol in het illegale gokcircuit volgens het persbericht van de gemeente. De afgelopen weken is er voor ruim 25.000 euro omgezet met illegaal gokken. Zaanstad onderzoekt of dit gevolgen heeft voor de vergunning.

De gezamenlijke actie volgde op signalen over illegale gokpraktijken en drugs in het café. Uit observaties bleek dat het een verzamelplek was voor overlastgevende jongeren met veelal drugs- en geweldantecedenten. Bij de controle werd bij alle bezoekers van het café drugs aangetroffen. Ook werden in het café softdrugs gebruikt. In het café werd ook gelegenheid geboden om waterpijp te roken en lachgas te gebruiken.

Burgemeester Hamming zegt in het persbericht:

“Dit is niet waar ik aan denk bij veilig en gezellig uitgaan in Zaanstad’. Dit soort cafés waar jongeren in aanraking komen met illegaal gokken, drugs en aanverwante criminele zaken willen we niet en daar treden we tegen op.”

Op de Facebook-pagina van Café Has zijn de waterpijpen duidelijk te zien, even als gokautomaten waaronder een fun4four speeltafel. Binnen, naast het ‘Gesloten’ plakkaat, hangt een bord waarop gewaarschuwd wordt dat er geen drugs (en wapens) mee naar binnen mogen.

Op Facebook is ook al een foto te zien van een tweede Has-café in Zaandam, kennelijk in het Sluisgebied bij de Beatrixbrug, “even afwachten wanneer de gemeente vergunning geeft” schrijft de beheerder op 15 februari 2018.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Erik Esteie

  “In het café werd ook gelegenheid geboden om waterpijp te roken en lachgas te gebruiken.”

  Waterpijp roken en lachgas gebruiken is verboden?

  Dan heb ik zeker wat gemist ergens….

  En het in bezit hebben van softdrugs?

  Ik dacht dat dat gedoogd werd, of is het beleid in ene veranderd?

  Oh, en gokken dat is helemaal hel en verdoemenis…

  Er waait een nieuwe wind door Zaanstad waarbij tolerantie ver te zoeken is

  Nog even en ik word in het gevang gegooid omdat ik een zakje wiet bij me heb en ook wel eens wat gok met een kaartspelletjes

  • Willemsen

   “Er waait een nieuwe wind door Zaanstad waarbij tolerantie ver te zoeken is”

   Ben wel benieuwd van wie jij nu allemaal tolerantie verwacht en wat degene, die iets tolereert van de ander mag terugverwachten. Of gaat die tolerantie van jou niet zover?

  • Anne de Jong

   De horeca is rookvrij dat weet je toch wel? En ja gokken is zeer zeker een hel en ja je gaat naar de verdoemenis zeker bij onwettig gokken gaat het hard. Bij Brijder en GA weten ze er alles van. En blowen en alcohol drinken is ook echt niet alleen maar leuk hoor.

 • Capaldi

  Hoe zo tolerantie?
  Waterpijp roken en lachgas gebruiken is verboden? Nee dat is niet verboden en wordt in het artikel ook niet beweerd. Het in bezit hebben van softdrugs wordt gedoogd tot een bepaalde hoeveelheid, er wordt in het artikel gesproken over drugs en niet specifiek over softdrugs.En het gokken gaat niet over kaartspelletjes maar illegaal op sportwedstrijden gokken via een zogenoemde ‘gokzuil’.
  Deze horeca gelegenheid betreft een C­afe en is dus geen coffeeshop of casino. Een horeca exploitatievergunning is verbonden aan wetten en regels die zijn er niet voor niks, als je als ondernemer lak hebt aan deze regels dan loop je het risico gesloten te worden en de vergunning kwijt te raken.

 • Ton van Harlingen

  Moedig van de burgemeester om dit soort gelegenheden te sluiten. Tegelijk moet men wel beseffen dat de verderfelijke spiritualiteit, die in dit lokaal de kop op steekt, geen apart verschijnsel is, maar diepe wortels in de samenleving heeft. Van exotische oorsprong, jawel, maar het gedijt hier in ons klimaat blijkbaar prima, zoals ook de Japanse Duizendknoop dat doet. Het sluiten van café Has is niet meer dan symptoombestrijding; de eigenlijke ziekte woekert gewoon voort.

 • Anne de Jong

  De Nederlandse Wet wordt toegepast en dat is altijd goed en rechtvaardig. Ik wacht nog even of er ook straffen komen want dat hoort er ook bij natuurlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *