Help! Waar kan je nog gewoon biljarten in de Zaanstreek?

Deze week drong het pas echt tot ons door: Café de Nieuwe Brug is afgebrand… waar moeten we dan biljarten?

Poolen. Snooker. Dat willen we niet. En darten al helemaal niet. We willen gewoon met één rode en twee witte ballen op een groen laken (met een biertje en bitterballen).

Vroeger kon dat overal in de Zaanstreek: Huize Lammes op de Zuiddijk, bij Tante Gré aan de Westzijde (nog steeds, zie verderop in het stuk) en in de Waakzaamheid (foto onder). In de Posthoorn (Stationsstraat, Zaandam) speelde biljartvereniging ‘Krijt op Tijd’.

De Zaanwiki:

“Biljart speelde vanaf het begin van de 20e eeuw een voorname rol in het Zaanse café-leven. In vrijwel ieder café was wel een biljart te vinden; de kroon werd gespannen door de vóór de oorlog zeer bekende lunchroom Tromp in de Westzijde hoek Zeemansstraat, waar vijf biljarttafels stonden.”

Maar waar nu? Bij Zaanzicht (Zaandam, Oostzijde) hebben ze nog twee tafels (daar hebben ze ook een echte ballenpoetser!). En dus ook bij ’t Laantje (Krommenieërweg), café Sman (Zaanweg) en Café René (Noordeinde) in Wormerveer.

AANVULLING: 3 biljarts bij Groos in Wormer, 4 bij het Wapen van Assendelft, in café Onverwacht in Zaandam aan de Westzijde 267 (het vroegere ‘Tante Gré’), bij BOKO Zaandam, ook buurt- en speeltuinverenigingen hebben een biljarts… (zie reacties)

Maar wordt er nog steeds gebiljart bij Hos in Assendelft, in café Zonnetje en Vanouds Oost Indië in Zaandijk en bij Café ’t Centrum in Krommenie of bij Dijkzicht en ’t Sluisje aan de Zuiddijk in Zaandam?

Foto boven Gemeentearchief Zaanstad: biljartwedstrijd om het zilveren biljart bij Lammes te Zaandam. De acht spelers v.l.n.r. Niessen, R. Vel, Van Lochem, Van de Heijde, De Dencker, Grootjes, Foeljager en Lammes (1920-1930). Onder: De Waakzaamheid.

Deel dit artikel:

11 reacties op Help! Waar kan je nog gewoon biljarten in de Zaanstreek?

 1. Sandra schreef:

  Café Groos in Wormer: 3 biljarts! Vrij biljarten op maandagavond.

 2. Danny pickkers schreef:

  Bij Café Sman 7 dagen in de week vrij biljarten.
  Donderdag club avond.
  Alle dagen open vanaf 12.00 uur

  • De Orkaan schreef:

   Die hadden we er al bij staan, maar we zullen het ‘volgens ons’ weghalen omdat we het nu dus uit betrouwbare bron voor 100% zeker weten!

 3. Egbert Visser schreef:

  In de BOKO in de Kraakstraat in Zaandam kun je ook vrij biljarten maar niet altijd omdat er ook een flink aantal (14) biljartverenigingen zijn.
  Ze hebben 8 biljarten en op bepaalde middagen of avonden is er ruimte om vrij te biljarten, je moet allen lid worden ( gratis) van de vrijbiljarters club.

 4. Bwz pinkstraat 14 Koog a/d zaan schreef:

  Bwz heeft 2 biljarts.

 5. ed vander wal schreef:

  cafe onverwacht westzijde 267 zaandam. maandag clubverband. dinsdags ploegje van 4a5 man die van bernhard cafe kwamen.

 6. Martin schreef:

  In het buurtcentrum de bovenkruier kan er vrij gebiljart worden. Er staan twee tafels. Met name de dinsdagavond heeft dringend nieuwe leden nodig. Een ieder is van harte welkom. Bel voor info 0756357235

 7. Willem schreef:

  Wij hebben in Westknollendam in het dorpshuis de Noorddam 3 biljarts.
  Voor een groep enthousiastelingen hebben we nog een mogelijkheid.
  Informatie via info@denoorddam.nl

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.