Help! Waar kan je nog gewoon biljarten in de Zaanstreek?

Deze week drong het pas echt tot ons door: Café de Nieuwe Brug is afgebrand… waar moeten we dan biljarten?

Poolen. Snooker. Dat willen we niet. En darten al helemaal niet. We willen gewoon met één rode en twee witte ballen op een groen laken (met een biertje en bitterballen).

Vroeger kon dat overal in de Zaanstreek: Huize Lammes op de Zuiddijk, bij Tante Gré aan de Westzijde (nog steeds, zie verderop in het stuk) en in de Waakzaamheid (foto onder). In de Posthoorn (Stationsstraat, Zaandam) speelde biljartvereniging ‘Krijt op Tijd’.

De Zaanwiki:

“Biljart speelde vanaf het begin van de 20e eeuw een voorname rol in het Zaanse café-leven. In vrijwel ieder café was wel een biljart te vinden; de kroon werd gespannen door de vóór de oorlog zeer bekende lunchroom Tromp in de Westzijde hoek Zeemansstraat, waar vijf biljarttafels stonden.”

Maar waar nu? Bij Zaanzicht (Zaandam, Oostzijde) hebben ze nog twee tafels (daar hebben ze ook een echte ballenpoetser!). En dus ook bij ’t Laantje (Krommenieërweg), café Sman (Zaanweg) en Café René (Noordeinde) in Wormerveer.

AANVULLING: 3 biljarts bij Groos in Wormer, 4 bij het Wapen van Assendelft, in café Onverwacht in Zaandam aan de Westzijde 267 (het vroegere ‘Tante Gré’), bij BOKO Zaandam, ook buurt- en speeltuinverenigingen hebben een biljarts… (zie reacties)

Maar wordt er nog steeds gebiljart bij Hos in Assendelft, in café Zonnetje en Vanouds Oost Indië in Zaandijk en bij Café ’t Centrum in Krommenie of bij Dijkzicht en ’t Sluisje aan de Zuiddijk in Zaandam?

Foto boven Gemeentearchief Zaanstad: biljartwedstrijd om het zilveren biljart bij Lammes te Zaandam. De acht spelers v.l.n.r. Niessen, R. Vel, Van Lochem, Van de Heijde, De Dencker, Grootjes, Foeljager en Lammes (1920-1930). Onder: De Waakzaamheid.

Deel dit artikel:

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *