De locatie van de foto links is waarschijnlijk niet te achterhalen. De dames zijn al tot stof vergaan en het huis geeft niet veel aanwijzingen.

Toch doen wij een beroep op de lezers om mee te kijken, denken en puzzelen om de plekken waarop de foto’s in dit artikel zijn gemaakt te vinden.  

De fotograaf was C. J. Hofker. Beter bekend als ‘De fotograaf met den baard’.

Het Leven
Hofker werkte op dat moment voor het spraakmakende weekblad Het Leven. De meeste plaatjes in zijn carrière schoot hij in Amsterdam, maar hij onderhield ook warme banden met de Zaanstreek. Niet in de laatste plaats omdat hij als SDAP’er in hart en nieren, zich thuis voelde in Zaandam met Kornelis ter Laan, de eerste Nederlandse gemeente met een sociaal democraat, als burgervader.

C.J. Hofker Ter Laan 1916
Foto door C.J. Hofker in 1916 genomen in het oude stadhuis aan de Burcht. Burgemeester ter Laan en zijn wethouders kwamen bijeen om te vergaderen over de watersnood waar ze op dat moment middenin zaten.

Perskaart C.J. Hofker

De fotograaf met den baard
In 1931, op 15 februari, richtte De fotograaf met den baard de Nederlandse Vereeniging van Persfotografen en Film-Operateurs (NVPF) op. Hij werd zelf voorzitter van wat de eerste organisatie voor deze beroepsgroep in Nederland was. Hij maakte zich vooral hard voor naamsvermelding van fotografen bij publicatie. Vijf jaar later, in 1936 kwam hij om het leven. Hij werd in Zuid-Afrika door een trein aangereden, toen hij op de rails stond te fotograferen.

HofkerHelp
Zijn kleinzoon Guido van Mastrigt las het stuk dat wij gisteren plaatsten over de watersnood in 1916, en mailde ons een aantal foto’s (positieven van negatieven) van zijn opa. Hij is benieuwd waar deze genomen zijn. En wij eigenlijk ook wel… We weten, mede dankzij ons gemeentearchief, zeker dat Hofker in 1916 door de Zaanstreek is gegaan met zijn camera, maar het kan zijn dat er plekken in Edam en Durgerdam tussen zitten, want daar was hij ook.  Kijk mee. We horen het graag als je een plek herkent (mail, Facebook, Twitter of in het commentaar hieronder).

De foto’s zijn eigendom van Erven Kees Hofker Amsterdam.

 

1 C.J. Hofker straat met kerk
Foto 1. Straat met kerk
8 C.J. Hofker zicht op een dorp of stad
Foto 2. Zicht op een dorp (stad?) met kerk
4 C.J. Hofker schip op dijk
Foto 3. Schip op een dijk
9 C.J. Hofker Kerk met ophaalbrug
Foto 4. Kerk met ophaalbrug
12 C.J. Hofker werk aan de dijk
Foto 5. Werk aan een dijk
3 C.J. Hofker rieten daken
Foto 6. Ingestorte boerderijen
5 C.J. Hofker dijk met ramptoeristen
Foto 7. dijk (met ramptoeristen)

De Orkaan besteedt deze week dagelijks aandacht aan de gebeurtenissen van 100 jaar geleden en de herdenkingen. We bezoeken plekken die 100 jaar geleden getroffen werden, plaatsen foto’s en zelfs een filmpje uit die tijd.