Weer meer oude foto’s online bij Gemeentearchief

Goed nieuws voor wie oude foto’s van de Zaanstreek zoekt. In 2018 haalde het gemeentearchief Zaanstad de helft van de foto’s offline omdat ze bang waren voor claims wegens het publiceren zonder toestemming.

De rechtbank heeft nu besloten dat een groot deel van foto’s die door Nederlandse archieven uit voorzorg offline zijn gehaald, weer zichtbaar mogen gemaakt. Bovendien moet maar een kleine vergoeding worden betaald voor foto’s die nog beschermd zijn.

De rechtbank deed de uitspraak in het hoger beroep in een zaak waarbij Erfgoed Leiden en omstreken € 75 per foto moest betalen. De rechter besloot in hoger beroep:

“foto’s die meer dan 70 jaar geleden anoniem zijn gepubliceerd, zijn niet meer auteursrechtelijk beschermd. En voor online publicatie van oude archief foto’s die nog wel beschermd zijn, is ruim € 4 euro per foto redelijk, en niet € 75 per foto zoals de kantonrechter eerder besliste.”

Alles wat voor 1950 anoniem is gepubliceerd kan nu probleemloos online worden gezet, dat geldt bijvoorbeeld voor veel ansichtkaarten. Voor materiaal dat daarna is gepubliceerd moet ongeveer € 4 per foto worden betaald.

In juli 2018 kondigde het Gemeentearchief Zaanstad aan ruim 13.000 afbeeldingen offline te halen uit angst voor claims voor het openbaar maken van materiaal dat auteursrechtelijk beschermd was. In de weken daarna zijn nog eens bijna 50.000 afbeeldingen offline gegaan vanwege ‘potentieel financieel risico’ voor claims. Zo verdween de helft van de collectie achter een slotje.

Archivaris Frans Hoving is verheugd over het vonnis maar moet de details nog met de staf bespreken, “maar we gaan zeker weer meer foto online zetten in de komende weken.”

Boven het resultaat van een zoekactie naar foto’s van de Zaanse Schan, (3 van de 14 beschikbaar), onder is de zoekactie ‘verfijnd’ naar prentbriefkaarten, dan levert het zelfs helemaal niks op. (Daaronder een ansichtkaart uit ons eigen archief.)

ansichtkaarten zaanse schans

ansichtkaart Zaanse schans 620

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Winnie de Wit

    Wat een verheugend nieuws dit: natuurlijk voor het gemeentearchief zelf, maar vooral voor alle geschiedenis liefhebbers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *