Zoete Zaanse suikerzakjes gezocht!

Bedrukte suikerzakjes? Als 24-jarige Orkaan-verslaggever moet ik bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had. Maar na wat uitleg is het duidelijk. Het blijkt dat er al sinds 1915 suikerzakjes worden bedrukt.

In de jaren vijftig werd het steeds gebruikelijker dat horecagelegenheden en bedrijven in Nederland hun eigen suikerzakjes lieten maken, vaak met afbeeldingen of teksten. Dit gold ook voor Zaanse verenigingen, bedrijven, hotels en nog veel meer.

Veel mensen verzamelden deze zakjes in hun jeugd. Soms waren ze afkomstig uit de directe omgeving, soms uit heel Nederland en soms zelfs uit het buitenland. Het is een beetje hetzelfde idee als een postzegelverzameling. Het gemeentearchief heeft een zoete collectie Zaanse suikerzakjes ontvangen van Peter Nugter. En dat smaakt naar meer…

Heb jij ook zakjes in je bezit? Aarzel niet en meld ze meteen aan bij Het Gemeentearchief: zij breiden hun collectie graag uit!

Als je meer zakjes wilt bekijken, klik dan hier.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Foto’s en bron: gemeentearchief Zaanstad.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • R. Kreuger

  Nog nooit van gehoord? Nooit in horeca geweest? Talrijke uitspanningen in den lande hebben hun ‘eigen’ suikerzakjes. Of eentje van een leverancier zoals Segafredo. In heel Europa ben ik ze tegen gekomen. Nu, maar ook vroeger in het toenmalige Oostblok. Familie van me spaart ze.

 • Louis Dirksen

  Leuk, het suikerzakje van mijn eerste baas staat er ook nog bij.

  Ffffffff 60 jaar terug in de tijd toen de zomers nog slecht en de winters nog koud waren…..

 • Rob De Ridder

  De leverancier was de firma van Oord Rotterdam , later Oud -Beijerland.
  Ik heb daar 30 jaar gewerkt. Wij waren leverancier van eenpersoons verpakkingen.
  Maar de hoofdzaak was suikerzakjes en klontjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *