Help Zaanstad zoeken naar 10 miljoen! Alle ideeën welkom!

Zaanstad is op zoek naar geld. De komende jaren heeft de gemeente een structureel tekort van 8 à 10 miljoen euro.

Op 28 maart gaan de fracties plannetjes bedenken om dat op te lossen. En daarbij roepen ze de hulp van de burgers in. Wie een idee heeft kan donderdag inspreken bij het Zaanstad Beraad.

Geen plan is dol genoeg. Toeristenbelasting naar € 10 per overnachting? Cultuursubsidies op de schop? Geen geld meer naar de Zaanboot. De Fabriek verkopen? Betaald parkeren omhoog? Fietsplannen temporiseren? Geen Museum Holland? Jeugdzorg korten?

DZ heeft een agenda-initiatief ingediend om de financiële positie te verbeteren. Wethouder Krieger schrijft als reactie dat het college de schuldontwikkeling niet als problematisch ziet:

“Het klopt dat de gemeente Zaanstad in verhouding tot andere gemeenten een omvangrijke leningenportefeuille heeft. (…) De schuld is het gevolg van de investeringen waar de afgelopen jaren door college en raad voor gekozen is. Het gaat daarbij zowel om uit noodzaak geboren investeringen, zoals die in het rioleringsstelsel, als om de investeringen die voortkomen uit de bestuurlijke ambities die Zaanstad heeft. Zaanstad is een ambitieuze stad en daar horen investeringen zoals bijvoorbeeld het opknappen van de binnenstad bij. (…) Zaanstad heeft hiervoor moeten lenen, omdat onze gemeente maar zeer beperkt eigen inkomsten kan genereren.

Belangrijker dan de omvang van de schuld zijn de kosten die Zaanstad jaarlijks heeft als gevolg van de schulden. De gemeente komt immers pas in financiële problemen als er voor deze lasten (kapitaallasten) geen dekking meer gevonden kan worden. De gemeente kan deze jaarlijkse lasten echter goed dragen, nu en in de toekomst.”


UPDATE met de tips (via Twitter, Facebook en reacties):

 1. stoppen met het doortrekken van de A8-A9
 2. belasting verhogen
 3. de verhuizing van de Kraaien af te blazen
 4. meedoen met de Euroloterij
 5. geen busbaan, rotondes en geluidwerenden maatregelen
 6. niet door blijven procederen tegen burgers om je gelijk te halen
 7. Metro-plannen even vergeten
 8. lening aan AZ terugvragen
 9. geen fietspad langs de Haansloot
 10. geen externe bureaus meer inhuren voor Lagerhuisdebatten, 150 dagen met de raad en motiemarkt
 11. euro p/p voor de Zaanse Schans vragen
 12. stoppen met die geldverslindende belachelijke war on drugs
 13. stoppen met micro handhaving in Koog aan de Zaan en Saendelft
 14. busbrug zo laten
 15. betaaloptie bij de poller: muntje erin = paaltje omlaag.

Hieronder nog eens de tweet waarin de raad uw/onze hulp inroept.

Het inspreken is om 19:00, de begrotingsplannen zelf komen om 21:35 aan de orde. Mailen of bellen naar de griffie als je in wilt spreken.

Deel dit artikel:

22 reacties

 • J. Stadt

  Stop met de kosten makende busbaan. Geen rotondes en geluid werenden maatregelen scheeld twee miljoen.

 • Leyena (Leentje) van der Laan

  Het zal al helpen als je € 4,5 miljoen van de Kraaien verhuizen gewoon niet geeft. Projecten afronden voor je nieuwe start wil ook helpen, De Metro dus even vergeten voor nu.

  Jeugdzorg korten is iets wat zeer zeker niet moet gebeuren.

  • Leyena (Leentje) van der Laan

   Ah, dat scheelt zoeken naar miljoenen!

  • Jonathan van der Sluis

   Het project voor De Kraaien krijgt 5,7 miljoen van de gemeente.

   • petra hoogkamer

    Prima idee, kan het groen blijven staan voldoet zaanstad ook aan de co2 reductie.

   • Rogier Swagerman

    Dat is eenmalig dus daar los je het niet mee op want het is een structureel tekort.

    Veel beter zou zijn dat alle sportclubs gewoon huur te laten betalen voor het complexen die van de gemeente zijn. Dat levert veel meer op en ik denk dat De Kraaien één van de weinige sportclubs in de Zaanstreek zijn die dat kunnen betalen.

    • Jonathan van der Sluis

     Dat is niet waar, want een slimme investering van die miljoenen zou geld op kunnen leveren.

     De verhuizing van De Kraaien zal niks opbrengen. De rest van Zaanstad heeft er niet veel aan dat de wedstrijden 4,5 km verderop worden gehouden; het is niet te verwachten dat de plaatselijke economie in Rooswijk nu ineens booming zal worden.

     • Rogier Swagerman

      Rooswijk misschien niet, maar voor Zaanstad is het zeker interessant. Als je naar sport kijkt is een hockeyclub zeker het overwegen waard. Hockey is booming en over het algemeen is het een sport waarbij de leden flink boven modaal verdienen. Als je deze mensen naar de Zaanstreek wil halen dan maakt een hockeyclub het wel aantrekkelijker. Meer rijken mensen bekent meer belastingopbrengsten.

      Je kan er ook aandelen voor kopen maar de overheid heeft volgens mij niet de functie om winst te maken, denk maar aan het Icesave drama.

      De Kraaien bouwen trouwens zelf hun clubhuis, investeren in totaal een miljoen in het complex en gaan gewoon huur betalen voor het gebruik van de velden. Ik heb het idee dat veel andere sportclubs in de Zaanstreek dat niet, of veel minder doen.

      Als die nou eens een normale huurprijs gaan betalen dan zal je zien dat de contributie omhoog moet en dat veel clubs het niet gaan redden. Hierdoor krijg je vanzelf ruimte voor De Kraaien en meer geld voor de gemeente.

      Je hebt ook minder mensen, en met name kinderen, die gaan sporten.

     • Jonathan van der Sluis

      Volgens mij heb je de feiten niet helemaal op een rijtje, Rogier. De club bestaat al en komt even dicht bij Zaandam te liggen – verder zelfs van het Kalf. Economisch verandert er niks. Rijke mensen die wilden hockeyen in Zaanstad konden dat al en kunnen dat nog steeds. Heb je wel door dat hem om een *verhuizing over korte afstand* gaat? Met een prijskaartje van 6 miljoen?

      De motivatie voor de verhuizing van De Kraaien is overigens “de volksgezondheid”. Dat is de dwingende reden van openbaar belang die de gemeente als motivatie gaf om natuurwaarde kapot te mogen maken. Mooi om te horen dat dat betekent dat andere sportclubs minder leden krijgen omdat ze, volgens jou, hun contributie moeten verhogen. Per saldo is de winst voor de volksgezondheid dus nihil of zelfs negatief.

     • Rogier Swagerman

      Het is niet helemaal zo als jij het nu voorstelt. Zaandam is natuurlijk geen Zaanstad. De oude plek ligt echt verscholen en voor inwoners van Assendelft en Krommenie is het op de fiets niet te doen.

      De nieuwe plek ligt veel centraler waardoor veel meer inwoners kunnen gaan hockeyen. Zaanstad wordt dus aantrekkelijker.

      We hebben het hier over een structureel tekort oplossen en dat kan je niet oplossen door een eenmalig bedrag niet uit te geven. Ik zeg dat je dat je dit wel kan oplossen door sportclubs normaal te laten betalen voor het gebruik van de sportcomplexen zoals De Kraaien gaan doen.

 • Marco

  Misschien wat meer naar de burgers luisteren en niet door blijven procederen tegen burgers om je gelijk te halen.

 • Erik Esteie

  Meedoen met de Euroloterij! Helaas is de jackpot van 90 miljoen net in november gevallen

 • A. Harmens

  Is er ergens een gespecificeerde begroting openbaar en online? Dan weet je tenminste waar het meeste geld naartoe gaat. Verder klopt het van geen kanten dat gemeenten meer taken toegespeeld hebben gekregen van het Rijk, terwijl het Rijk nu begrotingsoverschotten noteert. Zo kan ik het ook.

 • Guido

  Betaaloptie bij de poller. Muntje erin = paaltje omlaag.

 • Peter Blokker

  Rutte schijnt 11 miljard over te hebben moet toch een klein beetje vanaf kunnen toch?

 • Frank Peter

  Serieus? Verhuizing van een sportclub krijgt zóveel subsidie? Waanzin!

 • Jaap Meeuwsen

  Ik mag toch hopen dat dit een 1 aprilgrap is ?

 • Egbert Visser

  Zaanstad heeft net 35 miljoen overgehouden door het afblazen van het Cultuurcluster, wat wordt er met dat geld gedaan?
  Geen geldverslindende Soeters projecten meer.
  Snijden in de subsidies.
  Een extern bedrijf inhuren – dat zijn wel tijdelijke extra kosten – om het ambtenarenapparaat door te lichten om ze efficienter te laten werken waardoor het aantal ambtenaren kan worden teruggebracht

  • Frank Peter

   Dacht u nu werkelijk dat die 35 miljoen op de spaarrekening van de gemeente staat nu die klutser niet doorgaat? De gemeente gaat 35 miljoen minder in t rood is een waarschijnlijker scenario…

 • Gerbrand Sijtsma

  Wat dacht je van het stoppen met die milieuonvriendelijke biogascentrale?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *