De Orkaan schreef al eerder over de Hembrugplannen. Daarnaast reageerde Saskia Jacobs die aan de Havenstraat woont op de plannen. Ook zijn er vragen in de raad van Zaanstad gesteld.

De bezwaren van omwonenden richten zich vooral op de bouwhoogte die met 45 meter aanzienlijk hoger is dan de 30 die eerst was toegezegd. Ook waren er vragen over het aantal woningen dat nu 1.100 is terwijl het eerst om 1.000 ging.

Sabine Renders, projectdirecteur van Hembrug Zaandam B.V. reageerde op de berichtgeving van De Orkaan en de opinie van Saskia Jacobs. Wij nemen die reactie hier integraal op.

“Beste Saskia en redactie,

Het Masterplan voor het Hemburgterrein is op hoofdlijnen en bevindt zich momenteel in de concept fase. Het is dus nog niet ‘in beton gegoten’. Door de vernietiging van het omgevingsplan (nieuwe vorm van bestemmingsplan) in 2019 moet er een nieuw plan voor het Hembrugterrein komen. We zitten nu middenin de zoektocht hoe dat nieuwe plan eruit ziet, en op welke punten we tegemoet kunnen komen aan de eerder geuite bezwaren op basis waarvan beroepzaken waren aangespannen. Het vigerend beleid van de gemeente Zaanstad, o.a. Nota van Uitgangspunten en de Gebiedspaspoorten, zijn hierbij nog steeds leidend.

We, het projectteam van Hembrug Zaandam, bevinden ons middenin het gesprek over dit concept Masterplan met huidige bewoners en ondernemers op het Hembrugterrein, partijen in de directe omgeving én de gemeente. Met hun ideeën en wensen verrijken we de komende tijd het plan om tot een definitief Masterplan te komen. Het Masterplan vormt de basis voor meer gedetailleerde planuitwerkingen voor het Hembrugterrein, waar de omgeving ook weer nauw bij betrokken zal worden.

In de blog en de redactionele aanvullingen daarbij, wordt verwezen naar bouwhoogtes en woningaantallen in het concept Masterplan. De Gebiedspaspoorten maken hoogteaccenten mogelijk. We hebben nu 12 locaties geduid waar hoogteaccenten mogelijk zouden kunnen komen. Niet op al deze plekken gaan uiteindelijk hoogteaccenten komen. Dat is waarom we in deze fase benieuwd zijn op welke locaties mensen hoogteaccenten passend vinden, en op welke locaties niet. Dat kunnen we dan meenemen in het definitieve Masterplan.

In de uitwerking onderzoeken we vervolgens welke hoogtes passend zijn. Volgens de Gebiedspaspoorten is bouwen tot maximaal 10 lagen mogelijk, maar er zullen ook plekken zijn waarbij lagere bebouwing beter is. Andersom kunnen we het ons voorstellen dat op een enkele plek bouwen tot maximaal 14 lagen passend is. Dit vergt nader stedenbouwkundig onderzoek (denk aan studies over wind, bezonning, omgeving, etc.) en dialoog met de omgeving. De uitwerking zal in 2021 starten op basis van een definitief Masterplan. Het is uiteindelijk aan de gemeente om de plannen vast te stellen.

Voor wat betreft de woningaantallen: in het vernietigde omgevingsplan is niet het maximaal aantal woningen vastgelegd, maar het maximaal aantal m2 bruto vloeroppervlak (bvo) voor de functie ‘wonen’. Dat was 120.000 m2 bvo en dat houden we in het concept Masterplan nog steeds als bovengrens aan. 120.000 m2 bvo wonen kan in de praktijk neerkomen op circa 1.000 of 1.100 woningen. Maar het kunnen uiteindelijk ook meer of minder woningen worden. Dat wordt onder meer bepaald door de woningbehoefte op basis van doelgroepen en segmenten. Juist daarover willen we nader in gesprek.

We waren graag dinsdag of vanavond met je in gesprek gegaan tijdens de online themasessies. We gaan je uitnodigen voor een gesprek op een ander moment.”

Sabine Renders

projectdirecteur van Hembrug Zaandam B.V.