Opinie: woontorens Hembrugterrein ’ten koste van omwonenden’

In de nieuwe plannen voor het Hembrugterrein is de maximale bouwhoogte opgerekt van 30 naar 45 meter.

Saskia Jacobs, bewoonster van de Havenstraat vindt dat de ontwikkelaar omwonenden benadeelt met “een plan dat niet deugt”.

Door Saskia Jacobs

Ik word heel erg verdrietig van het feit dat ik mijn vrije uitzicht vanuit mijn slaapkamer kwijt ga raken, en dat we ook onze privacy kwijt zullen zijn. Mensen in de nieuw te bouwen torenflat zullen zo mijn slaapkamer en die van mijn dochter binnen kunnen kijken.

Ik maak me ook zorgen over de bomen achter ons huis, daarvan wordt nu gezegd dat men ze zo veel mogelijk willen behouden mits ze in goede staat zijn. Ze zijn in prima staat, maar ik vertrouw deze mensen voor geen cent.

Ook maak ik mij zorgen over het lawaai dat al die auto’s die over het terrein mogen rijden gaan veroorzaken. Ik overweeg om op termijn te gaan verhuizen. Ik heb destijds een jaar intensief gezocht naar deze woning omdat ik graag vrij wilde wonen. Er waren destijds ook al bouwplannen, maar nooit met een bouwhoogte zoals nu het geval is.

ABC vastgoed heeft een kat in de zak gekocht door een terrein aan te schaffen waar door de zeehavennorm* nauwelijks op gebouwd mag worden. Daarom proberen ze nu als uitvlucht die 1100 woningen voor een groot deel op twee straatjes in het noordelijk deel die overblijven qua geluidsnorm te proppen, met als gevolg dat ze om die enorme aantallen woningen te kunnen realiseren gigantisch de hoogte in moeten. Ten koste van ons.

Ik ben er helemaal ziek van. Dat men mensen probeert te ontmoedigen om de gedetailleerde versie van het masterplan** in te zien onder het mom van “staat veel jargon taal in” geeft al aan dat ze heus wel weten dat wat ze nu verzonnen hebben niet deugt en helemaal niet meer lijkt op het plan dat ze oorspronkelijk aan de gemeente Zaanstad hebben gepresenteerd.


Zie ook: reactie van Hembrug BV

* De ‘Zeehavennorm was een planologisch slimmigheidje van Zaanstad en ontwikkelaar ABC Vastgoed om onder de geluidsnorm uit te komen door te stellen dat het helemaal geen nieuw plan was maar een ‘beperkte uitbreiding’ van Havenbuurt, Bomenbuurt, Russische Buurt, Het Eiland en de Burgemeestersbuurt. De Raad van State trapte daar niet in – 1.000 woningen vond men niet ‘beperkt’ en die andere buurten lagen ver weg – en vernietigde het bestemmingsplan. Inmiddels is er sprake van 1.100 woningen.

** Omwonenden zijn uitgenodigd om digitaal mee te praten (vanavond zelfs nog). Op de ‘publieksvriendelijke versie’ van het Concept Masterplan’ wordt ook gelinkt naar een veel gedetailleerder Concept Masterplan, maar, zo schrijft ABC: “dit plan is voornamelijk bedoeld voor overleg met de experts van de gemeente en toetsing aan beleidskaders”. Wie dat toch doet (“het staat een ieder natuurlijk vrij om ook dit plan te lezen”) komt pas de nieuwe ‘hoogte accenten’ tegen. Alhoewel, hoe hoog ‘hoog’ is staat er niet bij, dat moet je zelf uitrekenen (wij kwamen tot 45 meter). De nieuwe bouwhoogte is overigens geen punt van discussie volgens de ontwikkelaar (of in de enquête die mensen kunnen invullen), maar je mag wel reageren op de “indicatieve locaties voor de hoogte accenten? Vind je de locaties logisch?” Ook het nieuwe aantal van 1.100 woningen wordt in de enquête als een voldongen feit gepresenteerd.

Jaap Keijser van de POV heeft vragen over de plannen aan Zaanstad gesteld. Hij wil weten waarom is besloten om af te wijken van de door de raad vastgestelde kaders (die was 1.000 woningen en een maximale bouwhoogte van 30 meter). Ook wil hij weten hoeveel bomen er voor deze herontwikkeling nog gekapt gaan worden (en ook in het kleibos?)

Foto: huizen aan de Havenstraat met daarachter (nu nog) het bos op het Hembrugterrein (Google Earth)

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Karin Singeling

    Eh…er zijn heel veel mensen die een woning zoeken. Ik gun iedereen rust en ruimte, maar vrees dat dit in een stedelijke omgeving een gepasseerd station is. Sterkte!

    • De Orkaan

      Als het een ‘gepasseerd station’ zou zijn geweest waren er geen vragen over gesteld en is ‘meepraten’ ook zinloos. Het gaat niet om woningnood maar om het feit dat de raad een plan heeft goedgekeurd van 1000 woningen met een maximale hoogte van 30 meter en vervolgens de ontwikkelaar doodleuk met een plan voor voor 1100 woningen tot 45 meter hoog komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *