Herinneringen aan gymleraar Van Arem (1932-2021)

Vanmorgen las ik in de krant dat God ‘zijn moegestreden kind’ Loek van Arem tot zich had genomen. Leeftijdgenoten en medestudenten van de oude mulo in Krommenie zullen hem herinneren als de eerste echte gymleraar. (Een enkeling misschien ook nog als de sterspeler van het eerste van de christelijke voetbalvereniging Blauw Wit.)

Door Jaap de Jong

Tot dan waren gymmen en de zaal in de Concertzaal het domein van de heer Biere, een leraar met een postuur dat smeekte om wat meer lichaamsbeweging. Volgens mij was zijn enige regelmatige in gezelschap van zijn bijzondere rotting, een kastanje die op een stok was gemonteerd. Hij gaf daarmee met luide tikken het tempo aan, waarin wij geacht werden te lopen dan wel te draven of te hollen. Menigmaal schoot zijn hand uit naar een blote rug die toebehoorde aan een te trage leerling, of jongens die uit de pas liepen, een beetje klierden of zijn structurele ongenoegen opriepen.

Wat wij verder aan lichamelijke oefeningen moesten doen, zal ik wel verdrongen hebben. Biere was zeer geliefd omdat elke gymles eindigde in de kleedkamer waar hij de Scheepsjongens van Bontekoe navertelde als ware het eigen ervaringen.

Vogelnestjes

Van Arem (in de jaren zestig hadden leraren geen voornamen) was de eerste echte gymleraar met een diploma van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding die wist wat je allemaal kon doen met alle voorzieningen in de gymzaal. Onze verwachtingen waren hooggespannen, want als zijn grootste verdienste werden zijn ervaringen als (beroeps)militair geprezen.

Opeens ging er een – soms pijnlijke – wereld van lichamelijk ongemak voor ons open: we moesten in het gelid staan van de langste naar de kortste, in ringen vogelnestjes bouwen, over bokken springen, op evenwichtsbalken wiebelen, in wandrekken klimmen, basketballen en, het allerergste, volleyballen. En voor de vakantie moesten we al die dingen tegelijk doen. En dan was er ten slotte, nog vervelender dan volleyballen, gezamenlijk douchen. Dat deden we toch al op zaterdag? Ik laat jou doordeweeks geen handdoek vuil maken, was het standpunt van mijn moeder.

Beoordelingsfout

In mijn beleving heeft Van Arem één keer een fatale beoordelingsfout gemaakt. Wonderlijker wijze was hij ingenomen met mijn prestaties als ‘zitvoetballer’. Ach ja, als het gemak de sportieve prestaties diende dan wilde ik wel… Op grond van die waarneming had hij mij ook opgesteld in het schoolelftal. Onkundig van het feit dat mijn enige ervaring met voetballen bestond uit het toeschouwen bij KVV aan de hand van mijn vader.

Uit angst voor een beroepsmilitair met hardblauwe ogen hield ik mij groot en ging met geleende voetbalschoenen naar het achterveld van KVV. Toen ik het betrad, was ik al radeloos, omdat ik niet wist ik moest gaan staan. De schrik sloeg pas in alle heftigheid toe toen ik zag hoe onmens groot een voetbalveld was als je in het midden stond.

Het was gelukkig een kwestie van minuten toen Van Arem tot inkeer kwam en mij verving door een speler die al stond te trappelen aan de zijlijn. Ik ben daarna nooit meer zo blij geweest met een gymleraar.

Foto: Truke en Loek van Arem, beiden leraar lichamelijke opvoeding in Krommenie

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Wilhelm Carton

  Ik, Willy Carton Jr, zag Loek van Arem in de periode 1949-1957 voetballen in het eerste elftal van de zaterdagclub “De Geuzen” in Amsterdam-Watergraafsmeer. In 1952 was ik 10 jaar en hij 19 of 20, was hij getalenteerde voerhoedespeler, befaamd om zijn oerharde afstandsschoten met zijn linkerbeen. Dat voorjaar werd het elftal kampioen en promoveerde naar de hoogste klasse, destijds de 3e klasse van het zaterdagvoetbal, waarin clubs als IJsselmeervogels, Spakenburg, Huizen, Zuidvogels en Kennemerland. Omstreeks 1958 verkaste hij naar Blauw-Wit in Wormerveer. In 1957 hielpen hij en Freek Verburg “De Geuzen” aan een 2-1 overwinning in een promotie-competitie tegen Jong-Holland en Robaver, in een wedstrijd waarin na afloop de 22 spelers een beschermende haag rondom het arbitrale KNVB-trio vormden tegen woedende Alkmaarse supporters.

  • Jolanda schoorl

   Hoi
   Leuk commentaar.
   Ik weet dat van deze leraar. Of je mocht hem of je vond hem maar niks.
   Leuk ook om de voorgeschiedenis te lezen.
   Ik kwam zelf in 1973 op de mavo en had het eerste jaar les van zijn vrouw. Was ook streng . En idd dat douchen. Was wel een dingetje.,
   Verbaasd mij niks dat hij beroeps militair is geweest.
   Wist trouwens niet dat hij gelovig was.
   Rust zacht loek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *