Natuurlijk worden er bomen teruggeplaatst, maar het blijft een kale boel. Vrijwel alle kastanjes op het Zaaneiland zijn de afgelopen week geveld.

De bomen waren aangetast door de kastanjebloedingsziekte en konden niet gered worden volgens onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren.

Op andere plekken in Zaanstad is een warmtebehandeling toegepast maar in dit geval was redding onmogelijk volgens de kenners.

De bomen zullen door de gemeente Zaanstad vervangen door zo’n 50 esdoorns (groene en rode) en sierperen met een stamomtrek 20 tot 25 cm in plaats van de gebruikelijk boommaat 18 tot 20 cm zodat het niet jaren duurt voordat de bomen enigszins toonbaar zijn.

Het Eiland – eens befaamd vanwege de houthandel – zal echter nog jaren moeten wachten voor de bomen het straatbeeld opnieuw gaan bepalen. Enkele jaren geleden sneuvelden ook al de bomen op het grasveld dat midden over het Eiland liep.

Het kappen gebeurt op het Eiland aan Wanderooge, Gotlandpier, Bornholmpier, Anholtpier, Syltpier en Justpier. Ook de bomen op De Locomotief in Koog aan de Zaan en Krommeniedijk worden vervangen.