Volgens RTL Nieuws komt het kabinet binnenkort met een verbod op het bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen. Dat betreft in de praktijk vooral de fatbike die vaak met een gashandel en opvoerset wordt uitgerust*.

De maatregel lijkt een reactie op de brief van november 2023 die ruim 40 verkeerswethouders (waaronder Gerard Slegers van Zaanstad die ook namens de andere gemeenten in de Vervoerregio sprak) waarin gevraagd werd om een verbod van de verkoop van opvoersetjes voor fatbikes.

Ook pleitten de verkeerswethouders voor het instellen van een minimumleeftijd voor het gebruik van e-bikes, waaronder fatbikes. Dat lijkt er voorlopig niet van te komen. De reden is dat een verbod op het bezit van een opvoersetje eenvoudig in de wet is te regelen. Voor gewone scooters en brommers is dat ook al het geval.

Bij e-bikes (en dus ook fatbikes) was het gebruik wel strafbaar maar het bezit niet. Een fatbiker die in het zicht van de politie de gashandel uitzette, was niet in overtreding, dat gaat dus nu veranderen. Als zo’n setje op je bike zit ben je strafbaar. Nu zijn deze setjes nog steeds legaal te koop.

Wie op een opgevoerde fatbike rijdt, is overigens op meer terreinen strafbaar. In feite rijd je op een brommer en moet je ook een helm dragen, 16 zijn en een brommerrijbewijs hebben. Wie harder dan 25 rijdt, is ook in overtreding. Ook ben je niet verzekerd.

Het handhavingsbeleid in Zaanstad was tot dusver terughoudend, fatbikers die in overtreding waren kwamen er in veel gevallen vanaf met een waarschuwing. De fatbike werd ook niet in beslag genomen.

* Hoe herken je een opgevoerde fatbike? Als die harder gaat dan 25 km (dus behoorlijk harder dan gewoon doorfietsen) en als de bestuurder zijn (m/v) benen niet beweegt.

Door Piet Bakker. Bronnen: RTL Nieuws en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Michel Schermer.