Ornina, misschien wel de duurste horecazaak voor Zaanstad ooit, is voorgoed gesloten. Op de plek aan de Jagersplas komt een kinderdagverblijf. Daarmee verdwijnt niet alleen een opvallende horecalocatie, maar wordt ook een roerige geschiedenis afgesloten die de gemeente veel geld en geheimhouding kostte.
Het restaurant opende in 2018 in het pand van de voormalige Brasserie Jagersplas. De zaak kende vanaf het begin een moeizame relatie met de gemeente, die in 2020 abrupt de vergunning van Ornina introk vanwege overtredingen als het draaien van muziek op het terras, het te laat open zijn en zaalverhuur zonder toestemming. Exploitant Bas Kurdi vocht dat besluit aan.
Achteraf bleek dat Zaanstad te streng optrad: onafhankelijke commissies concludeerden dat het besluit ‘niet in verhouding’ stond tot de overtredingen en dat het onderzoek naar mogelijke legalisatie van de activiteiten ontbrak. Ook bleek er nauwelijks sprake van daadwerkelijke overlast.
Commissie
De kwalificatie ‘slecht levensgedrag’ van de ondernemer werd door een onafhankelijke commissie als ongegrond bestempeld. Het restaurant bevond zich bovendien ‘in the middle of nowhere’, wat de stelling dat het de openbare orde aantastte, ondermijnde. De affaire legde pijnlijk bloot hoe gebrekkig de communicatie en motivering vanuit de gemeente was.
Na ruim twee jaar juridische en bestuurlijke strijd besloten beide partijen in 2022 tot een schikking. De vergunning werd deels hersteld en Zaanstad beloofde een nieuwe aanvraagprocedure vlot te begeleiden. Daarnaast kreeg Kurdi een schadevergoeding, maar over het bedrag wil niemand iets zeggen. De vaststellingsovereenkomst is geheim verklaard.
Bij de heropening van Ornina in april 2022 was burgemeester Jan Hamming zelf aanwezig om symbolisch de deur te openen. Hij gaf toen aan dat de kwestie ‘zeker niet de schoonheidsprijs’ verdiende.

Geheim
Hoewel er dus een akkoord was gesloten, is nooit bekendgemaakt hoeveel schadevergoeding de gemeente betaalde. De afspraken staan in een vaststellingsovereenkomst die ‘absoluut geheim’ werd verklaard. In de bijbehorende audit schreven B&W zelfs: ‘Dit stuk nooit openbaarmaken’. Grondzaken zag ‘geen belang’ bij openbaarheid, ook niet voor de gemeente zelf.
De zaak-Ornina was illustratief voor het bredere geheimhoudingsbeleid van de gemeente. In 2021 werden 193 stukken als geheim gemarkeerd. Sommige raadsleden mogen deze wel inzien, anderen niet.
Hoewel het restaurant in 2022 een nieuwe start maakte, bleef het slechts van korte duur. Inmiddels is het pand volledig leeg en wordt het verbouwd tot kinderdagverblijf. Daarmee komt er definitief een einde aan een horeca-avontuur van Kurdi.
Door: Nick Boeske. Info: Hessel Kraaij en het Ornina-dossier. Foto’s: Hessel Kraaij en Ria Steenaart.
Waarschijnlijk heeft Jan Hamming dit uit eigen zak betaald, dus dan kan je dat gewoon geheim houden. Vriendjes onder elkaar. Dat hoeft een ander niet te weten!
"Geheimhouding en weglakken", de nieuwe democratie van het grootstedelijke bestuur Zaanstad in volle glorie.
Hoe word ik als kiezer geacht een onderbouwde stem uit te brengen als zoveel van wat de zttende macht heeft gedaan geheim is en blijft?
Met "... niet in het belang van de gemeente ..." wordt vermoedelijk niet gerefereerd aan de Zaanse gemeenschap hè.
Amateuristisme van B&W dus. Geheimhouding voor sommige raadsleden??