Het omroep-debat: buikpijn, dilemma en knopen doorhakken

De kans dat de raad van Zaanstad volgende week beslist dat de licentie voor de lokale omroep naar De Orkaan gaat is groot. Een amendement met die strekking kan op een ruime meerderheid rekenen.

Wat gebeurde er gisteravond in de raadzaal van Zaanstad? Beleef het mee door terug te kijken en de Twitter-stream.

Op foto boven enkele hoofdrolspelers. Van links naar rechts Orkaan-redacteur Piet Bakker (inspreker), D66-raadslid Flip Hoedemaeker (een van de indieners van het amendement), D66-raadslid Rob Karst, op de rug: Hans Kuijper (ROSA), Jan Kees Emmer (lid van het Programmabeleid Bepalend Orgaan van De Orkaan en ook inspreker), DZ-raadslid Jos Kerkhoven, rechts achter wethouder Annette Baerveldt (D66) en voor haar Natasja Stroo (GroenLinks).

De livestream van de bijeenkomst is hier terug te kijken. De inspraak van Piet Bakker en Jan Kees Emmer (De Orkaan) en van Martin Blankman (RTV Zaanstreek) met discussie begint na 14 minuten en duurt bij elkaar zo’n 20 minuten. Dan komen er insprekers op andere onderwerpen aan bod en een vragenronde over andere zaken. Het debat in de raad begint na een uur en 50 minuten (even doorspoelen dus).

Via Twitter volgden we het verloop gisteravond, eerst de inspraak:

Het debat in de raad:

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Fred Blijestein

  RTV Zaanstreek heeft tot doel om de hobby van een paar mensen te bekostigen. Kom op zeg hoeveel luisteraars en kijkers zullen ze hebben,?Kijkers en luisteraars tezamen 10 stuks? Wat een verspilling van gemeenschaosgeld. Niemand heeft hierom gevraagd, blijkbaar had RTV Zaanstreek goede lobbyisten.

 • Gerwin de Keijzer

  Wat de uitkomst ook is. Het is bij voorbaat al kansloos.
  Indirect zegt Zaanstad eigenlijk al dat de Orkaan de zendmachtiging krijgt omdat RTV Zaanstreek met de nieuwe subsidiebedragen geen overlevingskansen heeft in de huidige vorm.

  RTV Zaanstreek is meer dan alleen een radio/TV zender. Het is ook een club waar 40 jaar lang vrijwillers met heel veel plezier radio en televisie maken. Zaanstad geeft deze groep dus eigenlijk een dikke middelvinger.

  Wat de uitslag ook gaat worden, ik vind dat er alleen maar verliezers zijn.

  Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met lokale evenementen als Dam-Dam loop en andere sportevenementen. Hierin is Zaanradio/ZaanTV inmiddels wel een begrip. De Orkaan heeft immers te kennen gegevens radio en TV niet (meer) als mainstream media te gaan gebruiken.

  Inwoners zullen zich oprecht dus ook gaan afvragen wtf hier allemaal gaande is.

  • Kees Huyser

   Middels podcasts en YouTube videos kan er ook verslag van evenementen gedaan worden. Via YouTube is livestreaming mogelijk. Hier hoeft niet een dure tv studio voor in leven gehouden te worden, maar kan binnen het (evengoed te krappe) budget dat Zaanstad ter beschikking stelt de burger geïnformeerd worden.
   Het doel van de zendmachtiging is niet het ter beschikking stellen van een leuke speeltuin voor vrijwilligers, maar het informeren van de Zaankanters over wat er gaande is in de streek.

   • Ik ben ook zeker voorstander voor ‘snellere’ media als Podcasts e.d.
    YouTube streamen is uiteraard de beste en snelle manier.
    Al samengewerkt met Merel met de Zaanse Geschiedenis Quiz.
    Ik ken de kracht van het medium omdat ik er zelf in werkzaam ben.

    TV is een moeilijke tak van sport om 24/7 boeiend kanaal op te zetten. Dat kost veel (man)uren en een stabiele techniek.

    Ik vind je opmerking van een speeltuin voor vrijwilligers wel een beetje erg kort door de bocht. Je zegt dus eigenlijk dat die mensen geen hobbymatige bijdrage aan Zaans nieuws en informatie mogen hebben, maar dat het dus puur ‘zakelijk’ moet zijn.

    • ‘Waar de buren jaloers op worden…’
     Een sterk en belangrijk inhoudelijk argument hier het Zaanse.
     Mag een grijpstuiver kosten maar dat gaat de doorslag geven!
     Amsterdam en Haarlem, huivert!

    • Kees Huyser

     Mijn opmerking over ‘speeltuin’ is gebaseerd op jouw opmerking over dat RTV Zaanstreek meer is dan een radio/tv zender, maar ook een club liefhebbers die nu een dikke vinger van de gemeente krijgt.
     Ik vind dat het feit dat er een club vrijwilligers plezier aan beleeft aan radio/tv maken geen maatstaf mag zijn voor de journalistieke en communicatieve eisen die je aan een streekmedium mag stellen.

     En, niemand houdt de club tegen om met eigen apperatuur (mobieltjes bv. werken prima als camera) door te gaan met het uitzenden via YouTube of soortgelijke kanalen. Dan blijft de kennis en lol in het vak behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *