Eind mei liet Grettha Verhoef, een hartekreet los op Twitter: één van de afvalcontainers aan de Prins Hendrikkade in Zaandam was plots verdwenen, en de overgebleven container zat vol:

“recent stonden hier twee afvalcontainers. Zonder bericht van de gemeente Zaanstad is er een container weggehaald. Geen idee waarom. Weer terug naar huis nu met mijn afvalzak.”

CDA-steunfractielid Nick Hendriks beloofde deze raadselachtige verdwijning te onderzoeken en een eind aan het onrecht te maken:

“Technische vragen aan het college gesteld en gevraagd hoe de vork in steel zit. Zodra ik de antwoorden heb informeer ik jullie.”

Beloofd is beloofd. Nick vroeg aan Zaanstad:

“klopt het dat er 2 ondergrondse containers zijn weggehaald bij de Prins Hendrikkade? Zo ja, waarom zijn deze containers weggehaald?”

Ledigingsfrequentie

Het antwoord liet liet lang op zich wachten. Het heeft de maken met de ‘ledigingsfrequentie’:

“Op basis van beschikbare data (ledigingsfrequentie van de containers) is er samen met HVC een plan gemaakt zodat de containers binnen Zaanstad zo effectief mogelijk gebruikt worden. Dit heeft tot een aantal verplaatsingen geleid.

Zo werden de 2 restafval containers op de Prins Hendrikkade 70 keer per jaar geleegd (dit komt neer op 1,4 keer in de week). In verhouding met andere containers is hier ruimte om eventueel de ledigingsfrequentie te verhogen en dus een container te verplaatsen naar een locatie waar nu bijvoorbeeld 5x in de week geleegd wordt.

Dynamisch inzamelen

Er wordt volgens Zaanstad gebruik gemaakt van ‘dynamisch inzamelen’.

“Dit betekent dat er tijdig een signaal verzonden wordt als de container vol dreigt te raken. Mocht de container door de verplaatsing dus vaker vol zitten, gaat de ledigingsfrequentie ook omhoog. Het duurt wel een week of 6 voordat het systeem helemaal goed is afgesteld op de nieuwe situatie.”

Dat laatste is raadselachtig: “als de container vol dreigt te raken” (omdat de buurcontainer door HVC is weggehaald) duurt het dus 6 weken voordat de overgebleven container weer vaker wordt geleegd.

(Wij denken met ons boerenverstand dat als je 2 containers 70 keer per jaar leegt en je haalt er eentje weg, dat je dan de overgebleven container 140 keer per jaar moet legen. Maar bij HVC doen ze daar 6 weken over…)

Dat bewoners die tweede container terugkrijgen is niet waarschijnlijk Zaanstad heeft ervoor “gekozen om containers binnen Zaanstad zo efficiënt mogelijk in te zetten.”

Volgens Zaanstad (en diverse bewoners) is de buurt overigens wel op de hoogte gebracht van de wijziging.