Het staat in fd, dus het is waar!

We zijn ‘Geen Amsterdam’! Pfff… nu zelfs de serieuze pers het schrijft, zijn we eindelijk een beetje zeker van de Zaanse zaak.

Vandaag verscheen in fd een artikel onder de kop: ‘Zaans munitieterrein in trek door Amsterdamse woningschaarste’. Nu doet het een beetje pijn als gesuggereerd wordt dat onze streek alleen door schaarste in trek is, maar het gaat om ons dat ‘Zaans’.

Je leest het goed. ‘Zaans munitieterrein’. Zaans Zaans Zaans. En ja, het verpakken van de Zaan als Amsterdam ligt gevoelig. Het staat nu zelfs in de krant:

‘Geen Amsterdam’

“Het lichte koketteren met de ligging nabij Amsterdam – in tweets van @Hembrug werd onder meer enkele keren #iamsterdam gebruikt en Lab44 hanteert het kengetal 020 – ligt in de Zaanstreek overigens wel gevoelig. Op de lokale website De Orkaan staan verschillende berichten dat het Hembrugterrein toch echt geen Amsterdam is, maar Zaandam.”

Deel dit artikel:

20 reacties

 • vaartje197

  maar fd staat toch voor fake details?

 • dirk

  zullen we om en ons even omdraaien……..?
  klein(ig)geitje……..

 • Boon

  Ach, ik ga er gewoon van uit dat meer dan 80% van de inwoners hun roots niet in de Zaanstreek hebben. Dat dus hun ouders of overgroot ouders van buiten deze vlek afkomstig zijn.
  Dus ja “de” Zaankanter is bijna uitgestorven en de Zaanstreek zit met handen,voeten en porteomonee aan Amsterdam vast.

 • Tom

  Goed om in deze controverse de duiding aan het Hembrugterrein zelf over te laten. Zij willen Amsterdam zijn. Begrijpelijk overigens. Dus het is Amsterdam. Zaandstad is weer wat gekrompen.

 • Ernst Debets

  Gezien de ligging zou het beschouwen van dit terrein als “Amsterdam” wel eens dezelfde situatie kunnen opleveren als historisch met Amsterdam Noord het geval was: Het hoort er wel bij, maar het is in de ogen van de bewoners van de Zuidoever van het IJ toch enigszins achtergebeleven gebied. Laten we het dus vooral “Zaans” gebied houden.

 • Tom

  De combinatie Zaans en achtergesteld gebied klinkt wat ongelukkig, maar berust wellicht op waarheid.

  Noord bij de stad trekken werd opgelost door het aanleggen van de Noord-Zuid lijn. Hetzelfde kan gebeuren door de – hierbij gedoopte – Dam/Dam lijn. Deal.

 • Odile

  Job is goed bezig 😉

 • Dennis

  Lijkt net of zaanstad niets met Amsterdam te maken willen hebben.. behalve als het wat oplevert. Zaanstad ten voeten uit..
  Amsterdam is dat niet dat plaatsje 650 km boven Parijs?

  • Hans Kuyper

   Het is een beetje andersom, ben ik bang. Amsterdam ziet de Zaanstreek al eeuwen louter als wingewest. Ik heb al eens voorgesteld om de Zaanstreek bij internationale toeristen aan te prijzen als ‘The Amsterdam Slave Quarter” – maar dat is natuurlijk onkies.

 • Een JordaanseKalver is AmsterZaans

  Geloof mij we liggen er in Amsterdam niet wakker van.
  Een stadsdeel van ons is half Zaans (Amsterdam Noord)maar dit is grond en gebied.
  Ik denk dat gemeente Zaanstad niet te vergelijken is met Diemen en Amstelveen. Zaanstad heeft een eigen Smoel De andere gemeenten vast om Amsterdam heen hebben dit niet.

 • JanN

  Het staat nu ook al in het Parool:

  https://www.parool.nl/opinie/-nieuw-west-is-nog-niet-klaar-voor-herhaalbezoekers~a4510326/

  Uit het artikel is de Zaanse Schans een Amsterdams Icoon.

  “ Het gaat om Nederlanders en mensen uit het buitenland. De campagne is niet bedoeld voor de bezoekers die hier voor het eerst zijn en vooral komen voor de iconen van de stad: het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis, de Zaanse Schans, de grachtengordel en het Wallen­gebied.”

 • Hans

  Uit het Parool: “vooral komen voor de iconen van de stad: (…..) de Zaanse Schans. Onder de vlag van een ‘buurtencampagne’. Nou ben ik geboren en getogen Amsterdammer en sinds 10 jaar inwoner vd Zaanstreek, maar zo zout heb ‘m nog niet gevreten.
  Omhooggevallen oenen, stijf van de arrogantie en zonder één greintje historisch besef

 • Boon

  Oh wat zijn we weer op ons teentjes getrapt. Dit land met al zijn dorpjes die denken dat ze wereldstad zijn. Laat ons nu wel zijn allen de gehele Randstad zou aanspraak kunnen maken op de naam wereldstad. En ja ook de ZaanseSchans is dan Icoon van de Randstad. Men moet eens wat meer met open vizier de wereld in kijken ipv dat enge regionale/dorpse denken.

  • Hans Kuyper

   We denken juist niet dat we een wereldstad zijn. De zogenaamde wereldstad schuin onder ons vindt dat wel. We hebben de wereld veel meer te bieden als we geen Amsterdam zijn.
   Want is Greenwich Londen? Is Auvers sur Oise Parijs? Is Brandenburg Berlijn? Durven Londen, Parijs of Berlijn dat te beweren? Zouden Greenwich, Auvers of Brandenburg dat tolereren? Dacht het niet.
   Nederland is kleiner dan Tokyo. Wat dat betreft is Maastricht dus ook Amsterdam. Ga het ze daar maar uitleggen.

   • Boon

    Dat hoef je elders niet uit te leggen, het buitenland vindt Zaandam bij het centrum van dat dorp met een dam in de Amstel horen. Alleen wij zien dat geheel anders. Zaankanters zijn ook stukken beter/anders dan Amsterdammers of Rotterdammers, laat staan Hagenezen. En al jaren is Greenwich London, nee Brandenburg is geen Berlijn maar Potsdam is dan ook geen Berlijn. (Al is dat wel zo in het RTV gebeuren, daar is het Radio Berlin Brandenburg). En Zaanstad zonder Amsterdam, ook geen werk daar is dan echt een werklozen getto . Hier is al het werk bijna weg .

    • Hans Kuyper

     Het buitenland vindt België de hoofdstad van Denemarken. En dat de meeste Fillippijnen in de VAR werken, maakt van Manilla nog geen buitenwijk van Dubai. En inderdaad, Potsdam is ook geen Berlijn. Hier kom je niet helemaal uit, Boon!
     Feit blijft dat niemand voor het graf van Van Gogh naar Parijs gaat. Dat komt doordat Parijs zelf genoeg te bieden heeft.
     En Amsterdam had dat ook, heeft de markt overgelaten aan de snelle jongens. De Amsterdammers in de binnenstad zijn hun stad kwijt en verdienen er geen cent voor terug. Als Zaanstad dat niet wil laten gebeuren, moet het afstand nemen. En vooral zijn eigen ondernemers koesteren.

 • Rob

  Om de verhoudingen maar eens weer te geven:

  http://brilliantmaps.com/empty-netherlands/

  In bijgaand kaartje hebben 2 geprojecteerde wereldsteden (en dat is eigenlijke stad + randgemeenten) meer inwoners dan heel Nederland.
  Daar doen ze niet zo dorps: een inwoner van Long Island is gewoon een New Yorker.

  Zaanstad is gewoon een voorstad of randgemeente van Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *